Még nem regisztráltam

TechTud

A legdurvább régi fogamzásgátló praktikák

Vörös Rebeka
Vörös Rebeka

A gyermekáldás elkerülése az emberek életében máig fontos szerepet foglal el. A régi időkben egészen hajmeresztő praktikákat találtak ki, melyeket leginkább a nők alkalmaztak.

Téged melyik sokkolt leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.

Csirkecsont

A nők „y” alakú csirkemellcsontot helyeztek a méhükbe, ezzel megakadályozva a teherbeesést. Ez a kezdetleges fogamzásgátló eszközt leginkább a mai spirálokhoz lehet hasonlítani.

Erényöv

Az erényövek még a 19. században igencsak elterjedtek voltak. Bár manapság inkább a kínzóeszközökhöz sorolnánk ezt a fémpántokból készült, kulccsal zárható tárgyat, a nők mégis alkalmazták. Célja a nemi erőszakok, szexuális zaklatások elkerülése volt, ám akadt olyan féltékeny férj is, aki kötelezte feleségét ilyesfajta vasbugyi viselésére.

Higany

Az ókori Kína praktikája nem más volt, mint a higany. A nőknek együttlét után kellett higanyt inniuk. A súlyosan mérgező anyag hatásaként agy- és vesekárosodás, bénulás, valamint halál következett be.

Lysol

Az 1900-as évek első felében a ma már fertőtlenítőszerként ismert Lysolt a boldog és hosszú házasság titkaként reklámozták az amerikai újságok. A folyadékot hüvelyöblítésre használták aktus után, hogy megakadályozza a nem kívánt terhességet. A szer ’53-ig krezolt tartalmazott, mely még belélegezve is mérgező vegyület. Fogamzásgátlásra nem volt alkalmas, ám maradandó károsodásokat okozott, valamint halálesetekhez vezetett.

Kovácsoló víz

Az ókori Görögország egyik tanítómestere, Szóranosz, több fogamzásgátló praktikát is javasolt a nőknek. Az aktus utáni ugrálás, guggolás és tüsszentés mellett az úgynevezett kovácsoló víz fogyasztását ajánlotta. Ez az a mérgező folyadék, mely akkor keletkezik, miután a kovácsmester lehűti a vasat a vízben. Használatának következménye agy- és vesekárosodás, bénulás és halál.

Az egyiptomi kenőcs

Az ókori Egyiptomban különös spermicidként, vagyis kémiai spermaölő anyagként egy igazán orrfacsaró kenőcsöt használtak. Krokodilürüléket kevertek össze mézzel, majd aktus előtt a nők ezzel kenték be intim területeiket. Akár hatékony volt, akár nem, a fertőzés valószínűsége igen magas lehetett.

Bronz méhszájsapka

I. e. 200-400-ból maradt fenn bronzból készült méhszájsapka, vagyis pesszárium. A közepén található lyuk feltételezhetően arra szolgált, hogy egy már előzőleg a méhszájba helyezett rúd által ne mozduljon el az eszköz az együttlét alatt.

Kezdetleges spirálok

A spirál első elődjéről 1909-ből van feljegyzés. Először Dr. Richard Richter készített selyemhernyóbélből méhbe helyezhető gyűrűt. Az évek során különböző anyagokkal kísérleteztek, mint például üveg, vas, fém stb. Ezek az eszközök gyakran okoztak gyulladást, perforációt, olykor meddőséget.

Ecetsav

A tömény ecetsav maró hatású, gőzei ingerlik a szemet és a légzőszervrendszer nyálkahártyáit. A történelem során a nők a közösülés után ecetsavas hüvelyöblítést végeztek, mely maradandó károsodásokat okozott és olykor meddőséget.

Óvszer állati bélből

Az ókori Egyiptomban pergamenből vagy vászonból készítettek óvszert a férfiak számára. A középkortól már állati bélből készült változatot is alkalmaztak. Praktikus és hatékony eszköznek bizonyult, mosható, szárítható, valamint újrahasznosítható volt. A bél pórusai miatt viszont a baktériumokkal és vírusokkal szemben nem nyújtott védelmet.
Érdekesség, hogy napjainkban is gyártanak báránybélből készült kondomot.