Még nem regisztráltam

Életke

Illóolaj, almaecet, spray házilag – a szúnyogok elleni legjobb praktikák

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Az egyik legidegesítőbb éjszakai zaj a szúnyogok zümmögése, és aztán jön a folytonos vakarózás… Ezt inkább próbáljuk megelőzni, mintsem tönkretegyék a szép nyári emlékeinket.

Szerinted melyik a leghatásosabb praktika?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Photo of the hand removes the mosquito net. Protection from insects

Szúnyogháló

Az egyik legkézenfekvőbb, ha be sem tudnak jönni a lakótérbe a vérszívók. Nyár elején szereltess fel az ablakokra és nem csak a szúnyogok maradnak kinn.

Insect repellent. Woman tourist applying mosquito repellent on hand during hike in nature. Skin protection against tick and mosquito bite

Szúnyogriasztó spray házilag

Nem kell egyből a boltba rohanni, vannak otthon elkészíthető praktikák is. Csak egy üres pumpás flakon kell, citrom- és rozmaringolaj, 1 evőkanál alkohol és 2 dl víz. A flakont töltsd meg a folyadékokkal, adj hozzá 5 csepp citromolajat és 1 csepp rozmaringot, majd a keveréket fújd magadra.

Citronella candle lit and lemon fruit on a table, close-up

Szúnyogűző gyertya

Egy kis kreativitással esztétikus gyertya készíthető alig néhány alapanyagból. Legyen kéznél egy befőttes üveg, citronella illóolaj, bazsalikom, citrom és teamécses. Halmozd egymásra az üvegben a citromkarikákat, bazsalikomot, csepegtess rá illóolajat, töltsd fel vízzel a szájáig és helyezd rá a mécsest. Nemcsak dekoratív, de praktikus is!

Aquatic garden in a home backyard.

Állóvizek kezelése

Sajnos bármennyire is szépek a kerti tavak, és praktikusak szárazság idején a vízgyűjtők, a szúnyogok kedvelt tenyészhelye minden ilyesmi. Érdemes olyan peszticidekkel kezelni ezeket, amelyek kifejezetten csak a szúnyoglárvákat pusztítják el. Továbbá érdemes a pocsolyákat mielőbb megszüntetni. Ezen kívül a medencéket éjszakára mindig fedjük le.

dried herbs with essential oils using lavender and chamomile

Illóolaj

Ami nekünk nyugtató aromaterápia, az a szúnyogoknak taszító szag. Emiatt használjunk fahéj, kakukkfű, teafa, geraniol, szegfűszeg, citrom illóolajat a szobában, vagy kerti asztalon. Tegyünk ezekből 10-15 cseppet a párologtatóba és a siker nem marad el.

Apple cider vinegar and fresh red apples.

Almacet

Vízzel keverve pár kanál almaecet rovarcsapdaként funkcionálhat. Tegyél ki belőle egy tálba és összegyűjti a szúnyogokat.

natural aromatic herbs on wooden board

Fűszernövények

Menta, büdöske, levendula, citromfű, bazsalikom, rozmaring, eukaliptusz – ezekről már mind hallottunk, sőt biztos használtuk is őket. Ha párat az ablakpárkányra teszünk belőlük, vagy a terasz köré ültetjük őket, nagy sikerrel megkíméljük magunkat a csipkelődőktől.

Mowing the lawn

Fűnyírás

Napközben a vérszívók keresik az olyan árnyékos helyeket, mint a bokrok, sövények, magas fű. Épp emiatt fontos nyáron a rendszeres kertkarbantartás. Legalább hetente egyszer nyírjunk füvet és tartsuk kordában a bokrokat is.

Mosquito warning prohibited sign. Anti mosquitoes, insect control vector symbol. Stop and control mosquito, anti insect illustration

Szúnyogcsapda vegyszermentesen

Egy kettévágott flakonra van szükségünk, az aljába helyezz két dl vizet, adj hozzá néhány evőkanál cukrot és egy kis élesztőt. Ezután a palack felső részét fordítva kell az aljába illeszteni, így a szúnyogok könnyen lejutnak majd, ki azonban már nem biztos. Tedd ki ezt a szerkezetet az erkélyre/teraszra és élvezd a gondtalan nyárestét.

Bird tit feeding at backyard feeder hanging on tree

Madárbarát kert

Nemcsak a denevérek fogyasztják szívesen a szúnyogokat, de énekesmadaraink is. Szerezz be madáretetőt, és légy hálás nekik, hogy megszabadítanak szürkületkor a vérszívóktól.