Még nem regisztráltam

Kult

A legjobb nyári koktélok

Orosz Zoltán
Orosz Zoltán

Bár koktélozni bármikor jó, a kevert italok nyaraláskor esnek a legjobban. Persze nem kell feltétlenül elutazni, de még egy menő bárig sem elmenni egy izgalmas italért. Íme 10 nyári koktél és a receptjeik. A világon valahol mindig öt óra van.

Te melyikkel dobnád fel ma a napodat?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.
1153928200

Margarita

Egyformán tökéletes kísérője a csendes beszélgetéseknek, a hangos buliknak és mindennek a kettő között. Az ártatlan nevű Margarita eredete a történelem homályába vész, írásban először 1936-ban említette egy iowai újságíró, aki lelkesen számolt be arról, milyen remek koktélra bukkant a mexikói Tijuanában. Elkészítéséhez töltsünk egy shakerbe, jégkockákra adagonként 5 cl tequilát (ha lehet, száz százalékban agavéból készült), 2 cl triple sec likőrt és 1,5 cl frissen facsart lime-levet. Alaposan rázzuk össze majd töltsük jégkockákra, hűtött koktélos pohárba. A pohár szélét egy kis limelé segítségével enyhén sózhatjuk, a díszítéshez lime-szeletet, vagy -karikát használhatunk.

Daiquiri

A klasszikus koktélok királynőjét valamikor a 19. század végén találta, vagy fedezte fel egy amerikai bányamérnök a kubai Daiquiriben. Több mint százéves története során rengeteg verziója született, a klasszikus recept, ahogy Ernest Hemingway itta, három összetevőből áll: rumból, cukorszirupból és lime levéből. Shakerben jéggel rázzunk össze jó alaposan 6 cl fehérrumot, 3 cl lime-levet és 2 cl cukorszirupot. Töltsük talpas, koktélos pohárba, lime-szelettel, vagy a gyümölcs héjából tekert spirállal díszíthetjük.

Negroni

Az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja Olaszországban született 1919-ben. A legenda szerint Camillo Negroni gróf egy nyári napon arra kérte kedvenc firenzei kávéházának pincérét, hogy szokásos, Americano nevű koktélját készítse el kicsit erősebben, mire a főúr ginre cserélte a szódavizet az italban. Az így létrejött Negroni valóban nem gyenge, ezért leginkább estére ajánljuk. Töltsünk meg egy poharat jégkockával, öntsünk rá egy rész (pl. 3cl) gint, ugyanannyi Camparit, és szintén ugyanannyi rosso vermutot, majd dobjunk a pohárba egy narancskarikát.

Mojito

Mojito

A világ egyik legnépszerűbb koktélja, egyenesen Kubából. Eredete a múlt homályába vész, legkorábbi verzióit már a sziget őslakói is fogyasztották gyógyírként mindenféle nyavalyára.  Könnyű és frissítő, napközben, alkoholmentesen (is) kiváló szomjoltó. Egy pohárban mozsártörővel alaposan nyomkodjunk szét egy nyolcad lime-ot és hat-nyolc mentalevelet. Szórjunk rá egy-két kiskanál (nád)cukrot és dobjunk bele még több lime-szeletet (egy italba nagyjából fél lime kerüljön). Töltsük a poharat színültig jégkockákkal, majd borítsunk bele 4 cl rumot, és végül töltsük fel a poharat szódavízzel.

Tequila Sunrise Cocktail

Tequila Sunrise

Bár a nevében napkelte van, inkább napnyugtára ajánljuk. Az ital 1970-es évek elején, Kaliforniában született, s miután Mick Jagger (más visszaemlékezések szerint Keith Richards) egy házibuliban megkóstolta, a Rolling Stones 1972-es turnéjának hivatalos italává vált. A turné később Kokain és Tequila sunrise turné néven vonult be a zenekar történetébe. Az ital legalább annyira látványos, mint amennyire finom és elkészíteni sem túl bonyolult. Egy jégkockával töltött pohárba öntsünk 6 cl fehér tequilát és 12 cl friss narancslevet, majd töltsünk rá 1 cl grenadine-t (gránátalmaszirupot), ami a súlya miatt leszáll a pohár aljára. Egy koktélcseresznyével és egy szelet naranccsal díszíthetjük.

Whisky Sour serve in a bar counter

Whiskey sour

Az egyik legrégibb koktél, történetét az 1870-es évekig vezetik vissza, kiváló aperitif. Hosszú múltjának köszönhetően számtalan verziója létezik, de a klasszikus recept szerint három összetevőből áll: bourbonből, friss citromléből és cukorszirupból, 3:2:1 arányban. Shakerben, jéggel rázzuk össze, majd töltsük jégkockával töltött pohárba. Narancs, vagy citromkarikával és egy koktélcseresznyével díszíthetjük. Kísérletezőkedvűek a cukorszirupot juharszirupra cserélhetik, esetleg mézszirupra. Utóbbi esetben a koktélt már nem Whiskey sournak, hanem Gold rushnak (Aranyláznak) hívjuk. Ha az eredeti Whiskey sour tetejére egy-két kiskanál száraz vörösbort löttyintünk, New York sourt kapunk. Ha az eredeti három összetevő mellé a shakerbe tojásfehérjét is teszünk, Boston sourt kapunk, melynek védjegye a kemény fehér hab a tetején. Ezt úgy érdemes készíteni, hogy az összetevőket először jéggel, majd jég nélkül is összerázzuk a shakerben, mielőtt pohárba töltjük.

Espresso martini

Koffein és alkohol egyben? Miért ne, csak aztán óvatosan, mert ez az ital így duplán addiktív. Az Espresso martini valamikor az 1980-as években született, de csak az utóbbi években, az újhullámos kávézók trendjének köszönhetően vált igazán népszerűvé. Elkészítéséhez öntsünk shakerbe, jégkockákra egy frissen főzött, de már legalább szobahőmérsékletűre hűlt presszókávét, 5 cl vodkát, 3 cl Kahlúa kávélikőrt és 1 cl cukorszirupot. Rázzuk, nem keverjük, Y-alakú koktélospohárba töltjük, és néhány szem kávébabbal díszítjük.

Caipirinha

Egyetlen nyári koktélválogatásból sem maradhat ki Brazília nemzeti itala, a Caipirinha. Az ital születésének körülményei tisztázatlanok, a legvalószínűbb, hogy klasszikus verzióját valamikor 1918 táján, São Paulóban alkották, de receptje az őslakosok gyógyitalát vette alapul. A Caipirinha alapja cachaça, vagyis brazil cukornádpárlat. A koktél elkészítéséhez vágjunk vékony gerezdekre egy egész lime-ot, majd tegyük pohárba. Szórjunk rá négy kávéskanálnyi (nád)cukrot és egy mozsártörővel finoman törjük össze. Ha ez megvan, töltsük fel zúzott jéggel a poharat és öntsünk rá 6 cl cachaçát.

Mai Tai

A hawaii nyár egy pohárba zárva. A Mai Tai az 1940-es évek óta létezik, az eredeti elgondolás szerint az ital a kétféle rum ízének harmóniáját hozza előtérbe, de az arányokkal játszadozva többféle izgalmas variáció készíthető. A klasszikus recept szerint tegyünk jeget egy shakerbe, öntsünk rá 4 cl fehér rumot, 2 cl narancslikőrt, 1 cl mandulalikőrt, 2 cl friss citromlevet és 5 cl friss ananászlevet. Alaposan rázzuk össze, töltsük zúzott jéggel töltött pohárba, majd öntsünk a tetejére 2 cl barna rumot. Koktélcseresznyével és ananászszelettel díszíthetjük.

Aperol spritz

A legkedveltebb olasz koktélok egyike, a vízre épült Velence hivatalos itala a naplementét idézi, inni is akkor a legjobb. Az 1919 óta létező koktél az Aperol gyártója szerint úgy készül, hogy egy borospoharat megtöltünk jégkockával amire egy rész (pl. 6 cl) Aperolt, és ugyanannyi száraz proseccót töltünk, majd végül csak egy egészen kevés szódavízzel lazítjuk az egészet. A Bártenderek Nemzetközi Szövetségének (IBA) hivatalos recepje viszont úgy rendelkezik, hogy 6 cl Aperolhoz 9 cl proseccot töltsünk, szóda ugyanúgy, csak spriccentésnyi menjen bele. Díszitésnek elég egy narancskarika.