Még nem regisztráltam

TechTud

A legfinomabb magyar sütemények

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A sok híres, magyaros főétel mellett számos cukrászati remekkel is büszkélkedhetünk. A legtöbb közülük több mint 100 éves múlttal rendelkezik.

Melyik a kedvenc, klasszikus magyar sütid, édességed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

68 szavazat.

Somlói galuska

Készítése az 1950-es évekre nyúlik vissza. Piskótatésztából készül csokoládé öntettel és tejszínhab díszítéssel.

Mákos guba

A mákos guba eredetileg karácsonyi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.

Gundel palacsinta

Az első Gundel-palacsintát Gundel Károly készítette el, aki a dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti recept titkos, csak a Gundel étterem ismeri.

Rákóczi-túrós

Meglepő, de neve nem a fejedelmi család nevéhez kötődik, hanem Rákóczi János szakácsmesteréhez. Az omlós tésztán túró, baracklekvár és tojáshab található.

Zserbó

Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és darált diót töltünk, a tetejét csokoládé réteggel vonjuk be.

Eszterházy-torta

Tésztája liszt nélkül, leginkább dióból és tojáshabból készül. A lapok közé főzött vajkrém kerül.

Rigó Jancsi

Az édesség nevét az akkor híres cigányprímás, Rigó Jancsi után kapta, aki beleszeretett az akkor még újdonságnak számító csokoládéba. Az édesség két lap piskótából áll, amely közé tejszínes csokoládékrém kerül, tetején pedig csokoládéöntettel van bevonva.

Kürtőskalács

A kürtőskalács tésztáját fadarabokra tekerik, majd a cukorral, fahéjjal és dióval szórnak meg. Sütés után a fáról lecsavarják.

Dobos-torta

Megalkotója Dobos C. József. A torta különlegessége a vékony lapjainak kialakításában rejlik. A lapok között csokoládékrémes réteg van, a tetején pedig karamellizált cukormáz .

Lúdláb

Alakja a lúd lábnyomára emlékeztet, innen kapta a nevét. Gerbaud Emil nevéhez kapcsolódik az eredete, aki párizsi krémmel és meggyel keverve készítette ezt a süteményt az 1880-as években.