Még nem regisztráltam

TechTud

Sebesség, zoom, látószög – dolgok, amiket imádunk az iPhone 15-ben

Birkás Péter
Birkás Péter

2023. szeptember 22. óta kaphatók itthon a legújabb almás telefonok, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max – mi az utóbbiból kaptunk kézhez egy példányt, és már javában zajlik az okostelefon tesztelése. A iPhone 15 Pro Max az új széria legjobbika, ez a készülék rendelkezik a legtöbb valódi újdonsággal, és a listánkba azon részleteket szedtük össze, amiket a legjobban imádunk az Apple eddigi legerősebb telefonjával kapcsolatban.

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Zoom

Az idei szériából az iPhone 15 Pro Max az egyetlen modell, ami már olyan fejlett kamerarendszerrel rendelkezik, hogy adott az ötszörös optikai zoom lehetősége. Attól most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy az androidos konkurensek hány éve képesek erre, elégedjünk meg azzal, hogy immár az almások is készíthetnek éles, zaj nélküli, mindent egybevéve kiváló minőségű képeket ezzel a funkcióval. Amikről elsőre senki nem mondja meg, hogy nagyítással készültek.

Látószögek

Szintén kamerarendszeres újdonság, hogy a 48 megapixeles főkamera immár 24 megapixeles fotókat készít 12 megapixeles helyett. Ennek hála már nemcsak 24 mm-s látószögnek megfelelő fotók lőhetők, hanem választhatunk olyan opciók közül is, amik a 28 vagy a 35 mm-es objektívet „imitálják” – ráadásul felbontásveszteség nélkül. Főleg a megszállott fotósok fognak örülni ennek, de ők valószínűleg nagyon. Persze ez is csak a Pro és Pro Max modellek kiváltsága.

USB-C (3.2)

Az EU törvényei miatt idén már muszáj volt USB-C portot tenni az iPhone-okra, ami nem csupán azért jó, mert így már szinte mindenhez jó ugyanaz a kábel. Az USB 3.2-nek hála a vezetékes adatátvitel sebessége is jelentősen megnőtt: 10 Gb/s-ra. Persze csak akkor, ha van kompatibilis kábelünk, az iPhone 15 Pro és Pro Max dobozában ugyanis nem ilyen van, csak USB 2.0-s. Az iPhone 15 és a 15 Plus pedig nem tudja ezt a sebességet, mert ott csak 2.0-s az USB-C port.

Sebesség

A legtöbben sosem fogják kihasználni azt a teljesítményt, amit az Apple A17 Pro lapkával szerelt iPhone 15 Pro és Pro Max nyújtanak, de ennek ellenére is elképesztő, hogy milyen teljesítményre képes az almás cég három nanométeres gyártástechnológiával készült chipje. Teljesítmény tekintetében ezeknek a telefonoknak most nincs párja, aminek köszönhetően olyan játékok is elfutnak majd a telefonon, mint a Resident Evil 4, a Death Stranding vagy az Assassin’s Creed Mirage.

Dinamikus sziget

A kijelző tetején helyet kapó, a kamerát és a szenzorokat tartalmazó dinamikus sziget ugyan nem újdonság, hiszen az iPhone 14 Pro modellekkel mutatkozott be még tavaly, de idén legalább már az összes iPhone 15 készülék megkapta ezt az extrát, illetve külön jó hír, hogy egyre több alkalmazás használja ezt az amúgy meglehetősen kreatív és hasznos funkciót. A mi legnagyobb kedvenceink: Flightly, Wolt, Structured – Daily Planner, Audible, YouTube Music.

Akciógomb

Szintén az iPhone 15 Pro és Pro Max modellek újdonsága, hogy a némító kapcsolót felváltotta egy akciógomb. Ez alapból ugyanazt tudja (azonnal lenémítja a telefont), mint az elődje, azzal a hatalmas különbséggel, hogy már adott a programozhatóság lehetősége, tehát akár más funkciót is hozzárendelhetünk ehhez a gombhoz – mert mondjuk a telefonunk mindig némán van. Akár a kamera, a zseblámpa vagy éppen a hangfelvétel indítása is aktiválható az új kapcsolóval.

Titán

Az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max modellek egyik legnagyobb újdonsága, hogy a keret immár titán felhasználásával készült. Ezen fémnek hála a két említett készülék valamivel könnyebb és kisebb lett, mint az elődeik. Sajnos az iPhone 15 és iPhone 15 Plus modellek ezt az újítást nem kapták meg, ami olyan szempontból nem baj, hogy az első tesztek alapján a titán keret miatt a hátlapi üveg sokkal könnyebben törik, mint bármelyik eddigi almás telefon esetében.