Még nem regisztráltam

TechTud

Netflix, Disney+, HBO Max – A legnépszerűbb hazai streaming-szolgáltatók

Birkás Péter
Birkás Péter

Már bő egy évtizede beköszöntött a streaming-korszak, ami mára azt jelenti, hogy dúskálunk az olyan szolgáltatásokban, amik havidíj fejében kínálnak nekünk jelentős mennyiségű, bármikor egyetlen gombnyomással lejátszható mozgóképes tartalmat. A kínálat sokszor eltér, olykor a minőség (felbontás, HDR, hangzás) is, ahogy az árak is. Listánkban a hazánkban legnépszerűbb szolgáltatásokat gyűjtöttük egy csokorba?

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.

Netflix

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a DVD-kölcsönzőből lett streaming-szolgáltatás indította be az egész ipart, és mind a mai napig a Netflix a legnagyobb és legerősebb szereplő. Annak idején a Kevin Spacey főszereplésével készült, saját gyártású Kártyavár (House of Cards) című sorozattal hívták fel magukra a figyelmet, ma pedig már ontják magukból a saját szériákat, filmeket és reality műsorokat – hol jobb, hol rosszabb minőségben. Sőt már játékokat is kínálnak.

Disney+

A Disney 2019 őszén indította el a saját streaming szolgáltatását, és hiába voltak elég nagy lemaradásban a konkurenciához képest, viszonylag gyorsan a piac egyik legjelentősebb szereplőjévé váltak. Ez részben annak köszönhető, hogy a minőségben nincs kompromisszum (4K, HDR, Dolby Atmos), részben pedig annak, hogy a kínálatban többek között megtalálható az összes Disney-mese, illetve a Marvel-filmek jelentős része is, a Starz saját gyártású sorozatairól nem is beszélve.

SkyShowTime

A SkyShowTime az egyik legfiatalabb streaming-szolgáltató, hazánkban 2023. februárjában rajtolt el. Az előfizetés tartalmazza a Universal Pictures és a Paramount Pictures filmjeit, illetve a Nickelodeon, a DreamWorks Animation, a Paramount+, a SHOWTIME, a Sky Studios és a Peacock exkluzív tartalmait. Star Trek, Mission Impossible, Jurassic Park, Yellowstone és még sorolhatnánk. Sajnos itt még 2024-ben is be kell érni a Full HD felbontású filmekkel és sorozatokkal.

(HBO) Max

Az HBO viszonylag hamar eszmélt, hogy be kell szállni a streaming bizniszbe, bár közvetítési minőség terén sokáig nem tudtak a Netflix nyomába érni. Szerencsére ezen segített, hogy elérhetők voltak a szolgáltatáson belül az olyan saját gyártású tartalmak, mint például a Trónok harca. A szolgáltatás (itthon) HBO GO néven indult, aztán nem is olyan rég HBO Max lett belőle, de 2024 májusában ismét átalakul az egész. hogy szimplán Max legyen belőle.

Apple TV Plus

Az Apple 2019-ben indította el a saját streaming-szolgáltatását, ahol a tartalom mennyisége ugyan nem veszi fel a versenyt az olyan konkurensekkel, mint a Netflix vagy az HBO Max, ugyanakkor a minőséget tekintve sokkal egyenletesebb a színvonal. Elég talán, ha csak az olyan szériákat említjük, mint a The Morning Show, a For All Mankind vagy éppen A siló. Fontos továbbá, hogy Apple-termékek vásárlása esetén jár három hónapnyi előfizetés ingyen.

Amazon Prime Video

A világ legnagyobb online kereskedőjének, az Amazonnak is van saját streaming-platformja, méghozzá a Prime Video, ami hazánkban úgy kerül nagyjából ezer forintba havonta, hogy közben adott a 4K, a HDR és a térhangzás is egyes filmek és sorozatok esetében. A kínálat itt is elég széles, ráadásul egyre több a saját gyártású alkotás, például az áprilisban hatalmas sikert arató, a hasonló című videojátékokon alapuló Fallout-széria.

RTL+

Az RTL+ hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi csatornájának, az RTL-nek a streaming-platformja, ami még 2009-ben, RTL Most néven kezdte meg a pályafutását. Az egykori videotár ma már streaming-platformként üzemel, ahol élőben, de akár tetszőleges időben is nézhetők a csatorna műsorai, illetve a szolgáltatás keretében exkluzív tartalmak elérésére is van lehetőség – először például csak itt volt látható a Zámbó Jimmy életének egy részét feldolgozó sorozat is.

Cinego

Amíg a nagy streaming-szolgáltatók elsősorban a mainstream tartalmakra koncentrálnak, addig a Cinegón olyan alkotások kapnak helyek, amikkel a hazai művészmozik műsorán találkozni, a magyar függetlenfilm-forgalmazók filmjei érhetők a szolgáltatás kínálatában. Az üzemeltetők törekednek rá, hogy minőségi, legtöbbször díjnyertes alkotások szerepeljenek a katalógusban, a lehető legjobb fordítással, illetve kép- és hangminőséggel.

Filmio

A Filmio a magyar alkotásokra koncentrál. A Nemzeti Filmintézet még 2020-ban indított el ezt a streaming-platformot, azzal a céllal, hogy a közelmúlt magyar alkotásai és a régmúlt felújított klasszikusai egyaránt elérhetők legyenek a nagyközönség számára. És nem csak filmek, de sorozatok és olyan animációs alkotások is, mint például a Szaffi, a Vuk vagy éppen a Macskafogó. A kínálat egy része olykor ráadásul ingyen, előfizetési díj nélkül is elérhető.