Még nem regisztráltam

TechTud

Apple, Samsung, Nokia – A legkedveltebb mobilmárkák

Birkás Péter
Birkás Péter

Manapság már tényleg alig találni embert, akinek ne lenne okostelefonja, készülék annyi van, mint égen a csillag, de a legtöbb felhasználó azért esküszik valamelyik márkára, hogy az a legjobb. Éppen ezért összeszedtük a(z Európában) legismertebbeket (de koránt sem az összeset), hogy bárki a saját preferenciáinak megfelelően leadhassa a szavazatát.

Szerinted melyik a legjobb a felsoroltak közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

15 szavazat.
iPhone 15 illusztráció 2023. szeptember 28-án., Image: 809273748, Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Apple

Az Apple az első iPhone-nal konkrétan megreformálta a mobiltelefonokat, elindítva az okostelefonok korszakát. Ennek 2024-ben lesz 17 éve, és az almás cég készülékei azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek – a magas ár ellenére is. Ez olyannyira igaz, hogy az Apple először 2024-ben vette át a vezetést a Samsungtól a legtöbb telefont leszállító gyártók rangsorában. A márka szerelmesei állítják, ennél nincs jobb készülék, ami a szoftvernek is köszönhető.

Samsung Galaxy Z Flip5, Samsung Galaxy Z Fold5, Samsung Galaxy Watch6, és a Watch6 Classic illusztrációk 2023. augusztus 8-án., Image: 795365288, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Samsung

A márka, ami a legtöbb készüléket értékesíti itthon. Sokáig ugyanez igaz volt az egész világra vetítve is, de az Apple 2024-ben átvette a vezetést a Samsungtól. A dél-koreai gyártó egyik nagy előnye, hogy minden rétegnek kínál okostelefont, az egészen olcsó, belépő szintű mobiloktól kezdve a legmodernebb technikával felszerelt csúcsmodellekig. Az androidos szegmensen belül itt a legkiforrottabb a szoftver, és a Samsungnak vannak a legjobb hajlítható kijelzős mobiljai.

Asus termékbemutató 2023. december 6-án., Image: 827331388, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Asus

Az Asusról sokaknak a laptopok, a PC-s komponensek és a gamer eszközök ugranak be, de a tajvani gyártó évek óta jelen van az okostelefonok piacán is. Egyrészt a portfóliójuknak megfelelően van kifejezetten mobiljátékra szánt készülékük (legújabb a ROG Phone 8), de jelen vannak a hagyományos csúcsmobilok között is a Zenfone termékcsaláddal. Ennek egyik különlegessége, hogy lényegében az egyetlen széria, ami kompakt méretet kínál az erős hardver mellé.

Xiaomi telefon fotózás 2023 április 19-én., Image: 770740214, Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Xiaomi

A Xiaomi kezdetben azzal vonzotta magához a vásárlókat, hogy jól összerakott mobilokat kínált elég korrekt áron, ezzel megalapozva a vásárlói bizalmat. Aztán amikor a Huawei az amerikai szankciók áldozata lett, felpörgött a gyártó és belépett a prémium készülékek piacára is, ahol ma már elég meghatározó szereplő. A cégnek természetesen továbbra is vannak olcsó mobiljai, de ezek közül a legjobbak olykor a Redmi és Poco márkanév alatt jelennek meg.

Motorola Edge 40 Pro okostelefon illusztráció 2023. május 8-án., Image: 774623326, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Motorola

A Motorola sokaknak a 2000-es évek elejéről lesz ismerős, mikor letarolta a piacot a mára ikonikus Razr készülékekkel. A márka az okostelefonok térnyerésével aztán tetszhalott állapotba merült, majd azután tért vissza a köztudatba (és a boltok polcaira), hogy a Lenovo tulajdonába került. A cég ezt követően már hajlítható kijelzővel támasztotta fel a Razr telefonokat, és napjainkban minden kategóriában remek készülékekkel csábítja el a vásárlókat.

Oneplus Nord 2 mobiltelefon teszt, Image: 622580624, Fotó: Marjai János

OnePlus

Az egykor önálló OnePlus mára az itthon kevésbé ismert Oppo egyik almárkája. Kezdetben azzal szerzett magának hírnevet, hogy remek készülékeket kínált korrekt áron, méghozzá jól összerakott Android alapú szoftverrel. Bár sokan állítják, hogy a(z egyik) legendás alapító, Carl Pei távozása után a márka már nem volt a régi, de még ma is remek készülékek kerülnek forgalomba az ikonikus logóval. Nagy kár, hogy hivatalosan itthon ezeket sem forgalmazzák.

Nokia XR20 teszt, Image: 626298819, Fotó: Farkas Norbert

Nokia

A Nokia a mobiltelefonok felfutásakor számított megkerülhetetlen szereplőnek, az okostelefonos korszakba viszont már a Microsoft almárkájaként érkezett meg, és ez a korszak bizony hatalmas bukás lett a márka számára. A nevet aztán felvásárolta a HMD Global, ami az utóbbi években nem túl hivalkodó, de alapvetően megbízható, olykor a régi sikereket meglovagoló telefonokkal jelent meg a piacon. Újabban az otthon javítható mobiljaikkal szereznek újabb és újabb híveket.

Honor Magic5 Pro készülék 2023 június 14-én., Image: 783360356, Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Honor

A Honor eredetileg a Huawei almárkájaként kezdte a karrierjét, az olcsóbb szegmenst és főleg a fiatalokat megcélozva. A vállalat aztán függetlenedett a nyugaton ellehetetlenített Huawei-től és mára saját jogán a mobilpiac egyik meghatározó szereplője. A gyártó készülékei megtalálhatók minden kategóriában, sőt, a Honornak akadnak nagyon jól összerakott hjlítható kijelzős mobiljai is, amik közül a Magic V2 januárban érkezett meg hazánkba.

Nothing Phone 2 okostelefon illusztráció 2023. szeptember 13-án., Image: 805014964, Fotó: Adrián Zoltán / 24.hu

Nothing

A OnePlus kezdeti sikereiért felelős Carl Pei néhány éve gondolt egyet, otthagyta az eredeti cégét és megalapította a Nothing nevű vállalatot, ami a közelmúltban két okostelefont és különböző fülhallgatókt dobott piacra. A Nothing 1 és 2 telefonok ugyan még nem fenyegetik a nagy gyártók mobiljait (legalábbis eladásban), de érthető okokból egyre többen szeretik meg a sallangok nélküli szoftverrel érkező, és egészen egyedi hátlappal szerelt készülékeket – köztük mi is!

Google

Hazánkban sajnos hivatalosan nem forgalmazzák a Google gyártotta Pixel telefonokat, ami azért kellemetlen, mert a gyártó évről évre egyre jobb mobilokat dob piacra, ráadásul nemcsak a felső-, de a jóval kedvezőbb áron kínált középkategóriában is. Sokan teszik le a voksukat ezen telefonok mellett, egyrészt a letisztult és sok egyedi funkciót tartalmazó szoftver, másrészt a kamerás képességek miatt. Utóbbi sok rajongó szerint lekörözi az Apple-t és a Samsungot is.