Még nem regisztráltam

TechTud

Átlátszó tévé, otthoni robot, router képkeretben – a legjobb kütyük a 2024-es CES-ről

Birkás Péter
Birkás Péter

2024 januárjában is Las Vegasban került sor a CES kütyüexpóra, ahová a 24.hu is ellátogatott, és a tavalyi IFA szakkiállítás említésre méltó termékei után innen is összeszedtük a legfurcsább, a leghasznosabb, vagy éppen a legérdekesebb kütyüket, amik az utunkba kerültek a rendezvény helyszíneit bejárva. A lista ezúttal is meglehetősen változatos, hiszen a mesterséges intelligenciával felvértezett otthoni robottól kezdve a függőleges lemezjátszón át egészen az iPhone-ra csatlakoztatható fizikai billentyűzetig van itt minden.

Szerinted melyik a legjobb a listánkról?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Átlátszó OLED tévé

Az átlátszó kijelző technológia egy ideje ugyan már nem számít újdonságnak, hiszen több gyártó is mutatott már be különböző koncepciókat, az LG viszont a 2024-es CES-en jelentette be, hogy piacra dobják az első ilyen jellegű OLED tévéjüket. Árat és megjelenési dátumot ugyan még nem mondtak, viszont a technológia annak ellenére is lenyűgöző, hogy – egyelőre – a képminőség például nem ér a hagyományos OLED paneles okostelevíziók nyomába.

Okostávcső

A Swarovski Optik megoldása elsőre egy hagyományos távcsőnek tűnik, de a burkolat alatt igen komoly technika kapott helyet. Az eszköz saját neurális feldolgozó egységet kapott, ami a megfelelő módot kiválasztva valós időben képes felismerni a megfigyelt állatokat (legyen az madár vagy emlős) és megjeleníteni az egyed nevét a szemünk előtt. Emellett készíthető vele fotó, videó, sőt egy alkalmazásnak hála akár élőben streamelhetjük, amit éppen megfigyelünk. Mindezt 1,6 millió forintért.

Képkeretbe épített router

Amennyire egyszerű ötlet, annyira zseniális ez az ötlet, és nem is igazán értjük, hogy korábban miért nem jutott még ez senkinek az eszébe. A legtöbb router nem egy szép eszköz, amit igyekszünk is elrejteni a lakásban. De mi van, ha nem kell elrejteni, mert a gyártó úgy tervezte meg, hogy bele lehessen pattintani egy képkeretbe, ami már bárhol elhelyezhető, akár egy fotóval, akár egy művészi munkával kiegészíve. A GL.iNet állt elő egy ilyen típussal, mi pedig imádjuk!

Otthoni robot mesterséges intelligenciával

Korábban csak egy teniszlabda méretű koncepció volt, de a Samsung Ballie névre keresztelt robotja idén visszatért a CES-re, méghozzá jócskán meghízott formában, hiszen most már akkora, mint egy kosárlabda. Három keréken gurul, van benne egy beépített projektor, okosasszisztensként funkcionál, képes kommunikálni a gazdájával, és akár az otthonunk összes okoseszközének az irányítását is rábízhatjuk. Ez a modell ráadásul a Samsung szerint már megvásárolható lesz.

Elegáns projektor

Az LG természetesen nemcsak átlátszó tévével érkezett a 2024-es CES-re, de elhozták a CineBeam Qube (HU710PB) névre hallgató projektorukat is, aminek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy kifejezetten letisztult és elegáns dizájnt kapott, miközben könnyedén hordozható. Emellett akár 120 hüvelykes kép megjelenítésére is képes 3840 x 2160 pixeles felbontás mellett, 450 000:1 kontrasztaránnyal, a DCI-P3 színskála 154 százalékának lefedésével.

Billentyűzet iPhone-hoz

2007-ben az iPhone azzal reformálta meg a mobilok világát, hogy száműzte a fizikai billentyűzetet a telefonról, amit egy érintésérzékeny képernyő váltott le. Ha 17 év után mégis hiányozna a fizikai klaviatúra, akkor van megoldás, hiszen a Clicks azt hozza vissza, amit Steve Jobs megszüntetett. Lényegében egy olyan iPhone tokról van szó, amit a készülékre felpattintva kapunk egy apró billentyűzetet, amit aztán kedvünkre nyomkodhatunk chatelés és egy levél megírás közben.

Ha kell laptop, ha kell tablet

A Lenovo kifejezetten üzleti környezetbe szánt, ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid névre hallgató eszköze nem egy hagományos laptop. A kütyü lényegében két részből áll: az egyik a billentyűzettel és PC-s komponensekkel ellátott dokkoló, a másik pedig a lecsatolható képernyő, ami önmagában teljes értékű Android 13-as táblagépként funkcionál, amit könnyedén vihetünk magunkkal bárhová. A kettőt összeillesztve pedig egy kifejezetten erős irodai laptopot kapunk.

Függőleges lemezjátszó

Manapság újra divatja van a bakelit lemezeknek, így elég sok gyártó áll elő lemezjátszókkal. Ezen a területen nem könnyű újat mutatni, így a Fuse Audio előállt a függőleges modellekkel, amik a hagyományosnál jóval látványosabban forgatják a korongokat. A 2024-es CES-en bemutatott megoldásuk különlegessége, hogy nincsenek beépített hangszórók, helyette az eszköz két külső hangfallal kerül forgalomba. Az Egyesült Államokban pár hónapon belül elérhető lesz ez a kütyü.