Még nem regisztráltam

TechTud

AI-porszívó, önfeltöltő felmosó, bőröndtévé – ezeket az újdonságokat imádtuk Európa legnagyobb kütyüexpóján

Birkás Péter
Birkás Péter

Szeptember legelején rendezték az idei IFA kütyüexpót Berlinben, ahol rengeteg gyártó mutatta be a legújabb portékáját, a mosógépektől kezdve a sütőkön át a robotporszívókig, órákig, telefonokig és különböző számítógépekig. Az eseményt körbejárva láttunk is néhány kifejezetten ígéretes eszközt, ezeket gyűjtöttük most szépen egy listába.

Neked melyik tetszik a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

11 szavazat.

Samsung Bespoke AI Washer & Dryer Combo

Alapvetően nem jövünk izgalomba a mosógépektől, de a Samsung újdonságát látva még így is elismerően csettintettünk. A Bespoke AI Washer & Dryer Combo – ahogy azt a neve is mutatja – egyszerre mosó- és szárítógép, amibe egyetlen töltéssel akár 25 kilogramm ruha is pakolható. Emellé már itt is van mesterséges intelligencia (AI), ami nemcsak a ruhának megfelelő programot választja ki, de arra is figyel, hogy a gép ne fogyasszon a kelleténél több energiát.

Samsung Bespoke Jet AI

A Samsung felhozatalából idén az új Bespoke Jet porszívó is felkeltette az érdeklődésünket. Az AI nem véletlenül szerepel a névben: az eszköz mesterséges intelligencia segítségével igazítja a teljesítményt a padló típusához és a földön érzékelt szennyeződés mennyiségéhez. Visszatér az önürítős dokkoló, emellé megérkezett a korábban hiányolt súrlófény, a 4500 milliamperórás akkumulátor pedig a gyártó ígérete szerint akár 100 percnyi takarításhoz is képes energiát biztosítani.

Switchbot S10

Az itthon kevésbé ismert Switchbot egyik legújabb, S10 nevű modellje elég komoly robotporszívó. Nem csak azért, mert önürítő funkcióval rendelkezik, de ennél még menőbb, hogy van egy második dokkoló egysége is, amit rá lehet kötni a lakás vízvezetékére, így a gép bármikor fel tudja tölteni magát friss folyadékkal, ha feltörölni indul. A portartályt is elég 70 naponta üríteni, így tényleg egy olyan eszközt kapunk, ami lassan már mindenféle beavatkozás nélkül tisztán tartja a lakást.

Shark Detect Pro

A Shark Detect Pro aksis állóporszívó is elég menő kütyü: a sarkokat észlelve magasabb fokozatba kapcsol, hogy mindent felszippantson, de ennél is jobb, hogy a dokkolója kiszívja a koszt a gép tartályából. Ilyet ugyan már láttunk, de itt végre nem kell porzsákot venni a dokkolóba (fenntarthatóság, kérem szépen!), az eszköz ráadásul tömöríti a bekerült koszt, így elég 45 naponként foglalkozni azzal, hogy ürítsük a lakásunkban összeszedett mindenféle szennyeződéseket.

LG StanbyME Go

Sok értelmét egyelőre nem látjuk, de mégis lenyűgöző, hogy az LG előállt egy olyan kijelzővel, ami alapból egy bőröndbe van beépítve, így könnyen hordozható, kinyitva pedig használható interaktív asztalként, vízszintes és függőleges módban is. A gyártó szerint például nyugodtan vihetjük a strandra filmet nézni (ugyan ki tenne ilyet?), vagy az erdőbe mozizni. A bőrönd aksija amúgy három órát bír, a kijelző érintésérzékeny, de jár mellé egy távirányító is – potom 1000 dollárért.

TCL X955

Az IFA-n kiállított tévékkel ugyan Dunát lehetne rekeszteni, de mégis akadt egy modell, ami – szó szerint – kitűnt a többi gyártó megoldásai közül. Ez a TCL X955, ami elérhető akár 98 hüvelykes méretben is, de nem ez benne a legelképesztőbb. A gyártó állítása szerint a mini-LED panel akár 5000 nitre is képes, ami olyan fényerő, ami jó eséllyel a Holdról is látszik. A színek és a kontraszt tökéletesek, a HDR tartalmak pedig szinte leugranak a hatalmas kijelzőről.

Lenovo Legion Glasses

A Lenovo Legion Glass – szerencsére – nem egy okosszemüveg, hanem lényegében egy Augmented Reality kiegészítő, ami a csatlakoztatott eszköz (PC, Legion Go kézikonzol stb.) képét hatalmas méretben vetíti ki a szemünk elé. Ami akkor jön jól, ha valaki nem elégszik meg a 8, 13, 16 hüvelykes mérettel, amit az eszközei biztosítanak. Mindezt szemenként egy-egy 1920×1080 pixeles Micro OLED kijelzővel éri a Lenovo megoldása, és mi már alig várjuk, hogy kipróbálhassuk.

Withings ScanWatch 2

Okosóra azoknak, akik nem szeretik az okosórákat. A Withings a jó szokásához híven megtartotta a rendkívül elegáns óratokot a klasszikus számlappal, aminek a felső részén ott egy apró, kedvünk szerint testre szabható OLED kijelző, ami elég sok információ megjelenítésére képes. Lépésszámlálás, edzések nyomon követése, alvásfigyelés, hőmérsékletmérés, pitvari fibrilláció figyelése, és ezek mellé még jön a harminc napos üzemidő. Csodálatos.

Honor Magic V2

Nem kifejezetten új eszköz, hiszen Kínában már bemutatták, de a Honor a 2023-as IFA eseményen jelentette be, hogy Európába is érkezik a Magic V2 hajlítható kijelzős okostelefon. Kár, hogy egészen 2024-ig kell várni a megjelenésre és még az árat sem közölte a gyártó. A mobil ettől még érdemes a figyelemre, hiszen jelenleg ez a legvékonyabb (10 mm) tabletté nyitható telefon, és a belső kijelzőn is sikerült szinte teljesen eltüntetni a panel közepén lévő „árkot”.

Lenovo Legion Go

Az Asus után a Lenovo is úgy döntött, hogy belép a hordozható játékgépek piacára, és az elmúlt hetek szivárgása után bemutatták a Legion Go névre keresztelt kézikonzolt. A kütyü sokkal nagyobb és jobb kijelzővel rendelkezik, mint a konkurensek, ráadásul a kontrollerek a Nintendo Switch-hez hasonlóan lepattinthatók az eszköz széléről. A hardver elég impozáns, és ha minden jól megy, októberben már ki is próbálhatjuk, pontosan mit tud a kicsike.