Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb Fallout-játékok

Birkás Péter
Birkás Péter

A legendásnak mondható Fallout-széria 1997-ben indult útjára, és mára tíz játék látott napvilágot, ami valamilyen módon kapcsolódik a posztapokaliptikus univerzumhoz. A rajongók között hosszú idő óta zajlik a vita, hogy melyik a legjobb epizód, most pedig itt a lehetőség, hogy mindenki összeállítsa a saját sorrendjét. Az elmentett listák eredményeit összesíti a rendszer, és a szavazatok alapján kirajzolódik, hogy a legtöbben melyik Fallout-játékot tartják a legjobbnak.

Szerinted melyik a legjobb rész?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

33 szavazat.
ZeniMax Media

Fallout 2

Egy évvel a rendkívül sikeres első rész után, 1998-ban megérkezett a Fallout 2, ami szinte minden tekintetben felülmúlta elődjét: még nagyobb, a korábbitól eltérő szabadon felfedezhető terület, még több frakció, akikkel interakcióba kerülhetünk, még több társ, aki csatlakozhat hozzánk, még több döntés, a korábbinál is veszélyesebb szituációk, sőt, ebben az epizódban már egy atommeghajtású járművünk is lehet.

ZeniMax Media

Fallout

Minden ezzel az 1997-es, körökre osztott harcrendszerrel működő szerepjátékkal kezdődött. Jóval az atomháború után egy óvóhely lakójaként azt a feladatot kapjuk, hogy szerezzünk egy víztisztító chipet, különben a föld alatt élő közösség halálra van ítélve. Közel 100 év után a Vault 13 ajtaja kinyílik és feltárul egy hatalmas, élettel és veszélyekkel teli világ, ami szabadon bejárható. A döntéseinknek következménye van, és még saját csapatot is verbuválhatunk.

ZeniMax Media

Fallout: New Vegas

Nem a Fallout 3 teljes értékű folytatása, hanem inkább egy spinoff, ahol Nevadában keveredhetünk mindenféle kalandokba. Az alapok változatlanok, de érkezik sok érdekes apró újdonság (pl. tárgykészítés), illetve a Fallout 2-höz hasonlóan nem egy óvóhelyről szabaduló karaktert alakítunk. A történet fordulatos, a frakciók változatosak, a hangulat pedig az első két klasszikus játékot idézi (ami nem csoda, hiszen sok eredeti fejlesztő csatlakozott a projekthez).

ZeniMax Media

Fallout 3

Tíz évvel a Fallout 2 után jelent meg a hármas sorszámmal büszkélkedő Fallout, ami már a Bethesda Game Studios által készült, az Elder Scrolls-játékok mintájára. Ennek megfelelően már a belső nézet az alapvetés, a körökre osztott harc lényegében már a múlté, de ismét előtérbe kerülnek a szerepjáték elemek. A bejárható világ hatalmasabb, mint valaha, régi és új frakciók várják a játékost, adott a szabadság, és ezúttal is szerezhetünk magunknak társakat.

ZeniMax Media

Fallout 4

2015-ben jelent meg a Fallout 4, ami a Fallout 3 által kitaposott ösvényt követi. 210 évvel az atomhárború után hagyjuk el a Vault 111-et (ekkor 2287-et írunk), és már az első utunkba kerülő városkában Power Armor páncélt ölthetünk magunkra. A sztori során négy nagyobb frakcióval (Brotherhood of Steel, Minutemen, Railroad és The Institute) léphetünk szövetségre, és ez az első olyan epizód, ahol adott például az építkezés, a saját bázis létesítésének lehetősége.

ZeniMax Media

Fallout Tactics: Brotherhood of Steel

Ez volt a harmadik Fallout-játék, de a címben nem véletlenül nem szerepel a hármas szám. Ez a program már sokkal lineárisabb, és nem véletlenül szerepel a címben a Tactics szó, ugyanis a szerepjáték aspektus nagyon durván a háttérbe szorul, a fókusz immár a harc, ami nemcsak körökre osztott módon, de akár valós időben játszható. A játékos a militarista Brotherhood of Steel tagjaként járja a világot, és egy csapatot vezetve tesz rendet ott, ahol arra szükség van.

ZeniMax Media

Fallout 76

2018-ban jelent meg a Fallout 76, ami az első online többszereplős játék a sorozat történetében: magyarán már „nem vagyunk egyedül”, más játékosokkal karöltve is nekivághatunk a feladatoknak. A sztori szerint 2102-ben járunk, a játékosok feladata pedig az, hogy újra kolonizálják az atomháború utáni Nyugat Virginiát. A játékban még arra is adott a lehetőség, hogy atombombákkal ideiglenesen megváltoztassuk a pálya egyes területeit.

ZeniMax Media

Fallout Shelter

A Fallout 4-gyel egyazon évben jelent meg a Fallout Shelter, ami mobiljátéknak indult, de idővel elérhetővé vált PC-re és konzolra is. Szerepjátékról ezúttal szó sincs, egy oldalnézetes menedzser játékot kapunk, ahol egy többszintes óvóhelyet kell kiépítenünk, folyamatosan fejlesztenünk és életben tartani a lakókat a rájuk veselkedő megannyi veszély közepette.

Zen Studios

Fallout Pinball

Nem klasszikus Fallout-játék, de mégis itt a helye a listában, már csak azért is, mert a magyar Zen Studios fejlesztéséről van szó. A Fallout Pinball egy virtuális flipper, ami a Bethesda Pinball csomag része, és a Zen Pinball 2, Pinball FX 2 és Pinball FX 3 játékokon belül vásárolható meg kiegészítőként. Az asztal a posztapokaliptikus világon alapszik, megannyi kikacsintással, a feladat pedig az, hogy minél több pontot gyűjtsünk a golyók elvesztése nélkül.

ZeniMax Media

Fallout: Brotherhood of Steel

Megjelenés szempontjából a negyedik Fallout-játék a sorban, de az első, ami konzolokra (Xbox, PlayStation 2) készült. Kezdésnek már létező karakterek közül lehet választani (tehát nem mi alkotjuk a főhőst), váltogathatunk köztük, és egy teljesen lineáris történetet követve fedezhetjük fel a helyszíneket a Brotherhood of Steel tagjaként. Érdekesség, hogy a játékban megnyitható az első Fallout-játék főhőse is (Vault Dweller), mint irányítható karakter.