Még nem regisztráltam

TechTud

Demjén Ferenc, Hosszú Katinka, Soros György – ma élő magyarok, akikről kisbolygót neveztek el

Anna Csákó

Kisbolygót bárkiről el lehet nevezni, amint meghatározták az égitestek pontos pályaadatait és sorszámot kaptak (kivéve a politikusokat és katonákat, mert esetükben életük végétől még 100 évet várni kell). A névadás a felfedezők joga, amiben Magyarország élen jár: 1997 és 2021 között több mint 2000 kisbolygóra bukkantak magyar kutatók, melyek Arany Jánostól Neumann Jánosig rengeteg művészünk, sportolónk és tudósunk nevét viselik. Azokat a híres embereket szedtük toplistába, akik ma úgy élnek köztünk, hogy egy égitest utánuk kapta a nevét.

Szerinted ki érdemelte meg leginkább?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Varga Jennifer / 24.hu

Csányi Vilmos

A 95785 Csányivilmos kisbolygót, mint a magyar vonatkozású égitesteket általában, a Piszkéstetői Obszervatóriumban fedezték fel, nevével Csányi Vilmos etológus előtt tisztelegve.

Varga Jennifer / 24.hu

Karikó Katalin

Karikó Katalinról azután nevezték el a 166028 Karikokatalin aszteroidát, hogy részt vett az mRNS-technológia kifejlesztésében, amely a koronavírus elleni küzdelemben fontos szerepet játszott.

Kovács Tamás / MTI

Kozák Danuta

A 546275 Kozak kisbolygót 2010-ben fedezte fel Sárneczky Krisztián és Kuli Zoltán, melyet a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar női kajakosról kapta a nevét.

Hegedüs Róbert / MTI

Demjén Ferenc

A 546498 Demjenferenc nevű égitestet sok más magyarokról keresztelt kisbolygóval együtt Sárneczky Krisztián és Kürti István fedezték fel 2010-ben. Hiába énekelte meg az énekes, hogy sajtból van a Hold, annak nevét mégsem lehetett átkeresztelni Rózsira, így maradtak a kisbolygónál.

Zih Zsolt / MTVA

Bán János

Mint azt a Katona József Színház színésze mondta a Színház.hu-nak: nincs luxusvillája Madeirán, de van egy törpebolygója a világűrben.

Lakatos Péter / MTI

Keleti Ágnes

1921. január 9-én született Nemzet Sportolója címmel is kitüntetett tornászéval azonos, 265594 Keletiagnes néven is kering egy kisbolygó a Naprendszerben.

Kummer János / 24.hu

Soros György

Soros György magyar származású közgazdász után kapta nevét a 3652 Soros aszteroida, melyet Tamara Mihajlovna Szmirnova fedezett fel 1981-ben.

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Tn3Fc1zuY90

Boldogkői Zsolt

A molekuláris biológus, Boldogkői Zsolt 2023 óta büszkélkedhet a nevét viselő, Margitsziget-méretű 541185 Boldogkoi aszteroidával.

Máthé Zoltán / MTI

Portisch Lajos

A zalai származású sakknagymesterről elnevezett 154493 Portisch aszteroidát 2003-ban fedezték fel.

Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú Katinka

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő után 2021-ben kapta meg egy kisbolygó a 483454 Hosszukatinka nevet.