Még nem regisztráltam

Bulvár

A legidegesítőbb szokások tömegközlekedésen

Anna Csákó

Bár a mindennapjaink része, gyakran kihívást jelenthet idegen emberekkel egy járműnyi légtérben tartózkodni. Ilyenkor mindenre egy picit jobban figyelünk és kicsit jobban zavar – ezekből válogattunk most néhányat.

Téged melyik zavar a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

64 szavazat.
Cat Gwynn / Getty Images

Ha valaki eszik

Lehetőleg a melletted lévő ülésen, penészes sajtos szendvicset, miközben csámcsog, és még az is lehet, hogy telefonál. Közben morzsázik, utána böfög, majd elővesz egy zacskó csipszet, amit végig ropogtat közös utazásotok során.

Mohos Márton / 24.hu

Nem tisztelik az intimszférád

Nem mintha a buszon bárki is intimitásra vágyna, de azt a néhány centit a bőröd és a külvilág között nem esne rosszul, ha szabadon hagynák. Azonban a te jó érzésed hétköznap reggel hét óra ötven perckor senkit sem fog érdekelni. Ilyenkor az emberben még munkál valamiféle elfogadás: neki is kellemetlen, hogy az arcodba liheg, neked is, de hát mit lehetne tenni? Ha a következő járattal mennél, elkésnél, na meg azon is tömeg lesz. Más a helyzet, mikor a metró félig üres, és utastársad éppen a melletted lévő helyre szeretne leülni – nagy szatyrokkal és szétterpesztett lábakkal. A piszoár-használat íratlan szabályai ugyan a tömegközlekedési eszközökön is érvényesek, de őt ez nem fogja érdekelni, te pedig ezt soha nem fogod megérteni.

Westend61 / Getty Images

Kihangosított telefon

A kihangosított telefont csak egy dolog tudja tetőzni (ami általában kéz a kézben jár ezzel a jelenséggel): ha a veled azonos fizikai térben telefonáló ordítva válaszol beszélgetőpartnerének. Híreket vagy könyvet már úgysem fogsz tudni olvasni, de helyette végighallgathatod, hogy Pali micsoda átokfajzat, Juli pedig megint elesett, de már szerencsére jobban van.

Back view of unrecognizable female passenger with rucksack standing with hands in pockets on underground station with blurred moving train

Fent marad a hátizsák

Macerás levenni és kapaszkodni is nehezebb úgy, de kikerülni sem olyan egyszerű a reggeli csúcs idején. Ennek haladó szintje, mikor mégis sikerül levenni a hátizsákot, és az ablak melletti ülésre letenni, míg gazdája a mellette lévőnél mered a telefonjába fülhallgatóval a fején – te pedig szomorúan nézed ezt végig az orrod előtt becsapódó ajtóüveg mögül, mert erre a metróra sem fértél fel.

Hans Neleman / Getty Images

Bámulnak

Nehéz ezzel mit kezdeni, mert visszabámulni bunkóság, de figyelmen kívül hagyni is nehéz azt, hogy valaki téged néz.

Marko Geber / Getty Images

Hangos zenehallgatás

Rossz fülhallgatóval, vagy anélkül, a lényeg ugyanaz: megállókon keresztül kell rettenetes hangminőségben zenét hallgatnod, minden szándékod ellenére. Ha szerencsés vagy, még az is megeshet, hogy ízlésed egybevág utastársadéval (bár ez igen ritkán fordul elő), de mégis csak az fog járni a fejedben: vajon ő tud róla, hogy ezt mások is hallják? És ha igen, miért nem zavarja? Ha zavarja, miért csinálja? Ha pedig nem tud róla, miért nem szólt még neki senki? Persze te sem fogsz. Tettét nem tiltja törvény, és nem is volna illendő, ha szólnál.

Group of Teenagers Hanging Out

A villamoson folytatják a bulit

Ezt a műveletet általában tinédzserekből álló csapatok szokták végrehajtani, de fiatal felnőttek közt sem ritka. Közös utazásotok során csak abban bízol, hogy alkoholmámoros dülöngélésük közben nem rajtad fog landolni a még emésztőrendszerükben lévő gyros pitában.

SolStock / Getty Images

Alapvető higiénés szabályok be nem tartása

Többi között levegőbe tüsszentés vagy köhögés, intim területek vakargatása, orrtúrás, vagy kézzel evés után a kapaszkodó megfogása és fordítva.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Elállják az ajtót

Te pedig szeretnél felszállni. Vagy le. Vagy mikor az előtted felszálló megáll az ajtó közepén, mintha nem lenne még előtte egy egész tánctér, a megállóban pedig öt másik utas, akik ugyancsak szeretnének feljutni a buszra. Ennek inverze, mikor már egy légy sem férne fel, de valaki még a bőröndjével együtt megpróbálja, biztos, ami biztos – és sikerül neki.

maroke / Getty Images

Ha elvárják, hogy átadd a helyed

Nem számít, hogy mennyire vagy fáradt, fáj-e a fejed, szorít a cipőd, vagy milyen nehéz a táskád: a tömegközlekedési helyfoglaló játéknak saját hierarchikus rendszere van, és ha sikerül is megszerezned egy széket, semmi biztosíték nincs rá, hogy célállomásodig meg is tarthatod azt. Az első helyen állnak a bottal közlekedő idős emberek – nekik feltétel nélkül és azonnal át kell adnod a helyed. Utánuk következnek a bot nélküli társaik, de velük óvatosnak kell lenni, mert könnyen lehet, hogy egy korát szégyenlő, sértődékeny fajtába futsz bele, akit érzékenyen fog érinteni a felajánlásod. A terhes nők, vagy kisgyermekes anyák állnak a következő szinten, és őket követik a fiatalabb, de valamilyen mozgásszervi korlátozásnak kitett társaink. A kategóriák közt vannak átfedések, viszont ha te épp beleesel valamelyikbe, Murphy törvénye szerint neked senki sem fogja átadni a helyét.