Még nem regisztráltam

Bulvár

Legügyesebb spórolási technikák

Anna Csákó

Spórolni lehet kényszeresen és megszállottan is: hallottunk már olyan családról, amelynek tagjai elütött állatokból készítenek vacsorát, és olyan örömanyáról is beszámoltunk, aki patkánypisis mennyasszonyiruhában adta férjül a lányát, mert így olcsóbb volt. Ezeknél jobb megoldás, ha szinte feltűnés nélkül be tudjuk építeni a napi rutinkba az alábbi technikákat. Azok pedig, akiket nem érdekel, hogyan tudnák szorosabbra húzni a nadrágszíjat, úgysem fognak rákattintani erre a cikkre. Ha mégis, akkor érdemes figyelembe venniük, a listán olyan tételek is szerepelnek, melyek nemcsak a saját zsebükben hagynak több pénzt, de segíthetnek vele kímélni a bolygót a túlfogyasztás és mértéktelen pazarlás csökkentésével.

Szerinted melyik a leghasznosabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.
Arman Zhenikeyev / Getty Images

Ne vásároljunk feleslegesen

Hatékony és bölcs megoldás. Egyszerűnek tűnik, de talán ez a legnehezebb tétel: amire valójában nincs szükségünk, azt ne vegyük meg. Persze ezt is túlzásba lehet vinni: egy ausztrál férfi még a boltban meghámozza a banánt, hogy ne kelljen annak az árát is kifizetnie (meglepő, hogy a hazai boltokba még nem került ki ilyen tiltótábla), egy floridai nő pedig a brokkolik szárát vágja le, mielőtt kosarába tenné a zöldséget.

Holly Wilmeth / Getty Images

Főzzünk otthon

Sokkal szórakoztatóbb, és kevés gyakorlással hamar képesek leszünk olyan ételek elkészítésére, amik pontosan a saját ízlésünknek felelnek meg. Az árakkal szemben a ráfordított idő az, ami nehézséget jelenthet, de ezen a rutin ugyancsak sokat segít.

24.hu

Készítsünk Excel-táblát

Kollegánk egyszerű, de kiválóan használható táblázatot készített, mellyel állítása szerint néhány év alatt tízhavi fizetését tudta félretenni. A táblázat, és az ahhoz készült útmutató ebben a cikkünkben elérhető.

Varga Jennifer / 24.hu

Figyeljük az árakat

Ez ugyanúgy igaz egy adott bolton belül is, hiszen sokszor nincs minőségi eltérés egy áruház saját márkás termékei, és a háromszor annyiba kerülő, de szebb csomagolásban kínált tételek közt. Boltok között is válogathatunk, mi több, határmenti településeknél még egy szomszédos országban való vásárlás is szóba jöhet – és erre a Tesco működési igazgatója is áldását adja.

Martin Poole / Getty Images

Vásároljunk használt termékeket

Ruhát, cipőt, bútort, játékot, könyvet, elektronikai eszközöket – higiéniai termékektől és élelmiszerektől eltekintve szinte bármihez hozzájuthatunk használtan is (vagy akár ingyen, egy lomtalanításkor a saját kapualjunkban), és amellett, hogy fele annyiba se fog kerülni, a bolygót sem terheljük újabb adag szeméttel, és a fast fashion cégeknél dolgozókat sem zsákmányoljuk ki.

Tetra Images / Getty Images

Ne autóval járjunk

Tankolás, biztosítás, súlyadó, gumicsere, parkolás, takarítás, úthasználati díjak, büntetések, minimum évi egyszer szervíz, műszaki vizsga, dugóban töltött órák – és ha még az autó vételárát is beleszámítjuk a történetbe, akkor talán ezt nem is kell tovább magyarázni. Ha pedig a tömegközlekedéstől herótunk van, és az időjárás is megengedi, buszra sem kell szállni: nyugodtan sétálhatunk vagy biciklizhetünk is.

RUNSTUDIO / Getty Images

Készítsünk bevásárlólistát

Illetve tervezzük meg a heti, vagy akár havi nagybevásárlásokat. Ha célirányosan azt vesszük le a polcról, amire otthon, nem korgó gyomorral is szükségünk volt, azzal igen komoly összeget takaríthatunk meg. Ezentúl érdemes hosszabb távon gondolkodni, és az olcsóbb, nagyobb kiszerelésű termékeket választani.

Thana Prasongsin / Getty Images

Kapcsoljuk ki, amit nem használunk

Nem kell az egész háznak kivilágítva lennie, mikor csak egy helységben tartózkodunk; de ne essünk át a ló túloldalára sem, mert ha folyamatosan fel-le kapcsolgatjuk a lámpákat, az megrövidítheti az izzók élettartamát – ebben segít eligazodni egy korábbi cikkünk. A fűtést sem érdemes kikapcsolni, ha egész napra elmegyünk otthonról, célszerűbb csak néhány fokkal lejjebb tekerni, mert egy teljesen kihűlt házat több energia újra felfűteni.

CatLane / Getty Images

Fagyasszuk le a megmaradt ételt

Mikor már látjuk, hogy úgysem fog elfogyni valami a lejárati dátumig a hűtűnkből, betehetjük a felesleget a fagyasztóba, és egy következő alkalommal még elfogyaszthatjuk – ahelyett, hogy menne egyből a szemétbe.

Capelle.r / Getty Images

Ne folyó víz alatt mosogassunk

Vegyünk energiatakarékos mosogatógépet (ha ügyesen csináljuk, visszahozza az árát), vagy a mosogatótálcákba engedjünk vizet, és az egyiket használhatjuk az ételmaradékok leszedésére, míg a másikat öblítéshez. Ha még ez is túl nagy áldozat, akkor két edény elmosogatása közt zárjuk el a csapot, hogy addig se engedjünk ki feleslegesen vizet.

juanma hache / Getty Images

Ne kávézzunk vásárlás előtt

A koffeintől energikusabbak leszünk, és hajlamosabbá vállunk az impulzív vásárlásra. Egy kutatás három csoportot vizsgált (az egyiknél koffein tartalmú italokat fogyasztottak, a másik kettőnél pedig vizet és koffeinmentes italokat), és egyértelműen a koffeinesek veszítettek: sokkal több mindent vásároltak, és több pénzt is költöttek.

Varga Jennifer / 24.hu

Gyűjtsünk pontokat vagy kuponokat

Az akciós vagy leárazott árukat is érdemes figyelni, de a legtöbb bolt visszatérő extra akciókat kínál a vevők visszacsalogatásának reményében. Ezzel a marketingtrükkel sokszor valóban jól járhatunk, és lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá a termékeikhez.