Még nem regisztráltam

Életke

Blansírozás, jus, szuvidolás – konyhai szakkifejezések, amiket többségünk főzős műsorokból tanult meg

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ma már nem csak a séfek és a gasztronómia szerelmesei ismerik a szuvidolás vagy a flambírozás fogalmát. Az utóbbi években egyre többen merítünk inspirációt és tudást a főzősműsorokból.

Szerinted melyik a legközismertebb kifejezés?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
Flames while Chef cooking a table side flambé.

Flambírozás

A flambírozás során legalább 40%-os alkoholt öntenek az ételre, majd meggyújtják.

Raw marinated chicken breast on dark background with spices ready to cook.

Marinálás

Pácolás, fűszeres pácban puhítás. Például húsokat szoktak pácolni, ízesíteni, tartósítani ilyen eljárással.

Fork full of cooked spaghetti above a pot of steaming boiling water

Al dente

Egy készültségi fokot jelent tészta vagy rizs esetében,  mikor az étel még épp fogkemény.

Ice-water bath with greens in it, after having been blanched and cooked in boiling water. Slotted spoon to lift the greens out in order to plunge them into the ice batch. High point view. Green background with light effect.

Blansírozás

Rövid hőkezelés jelent, ami hatására a zöldségek ropogósak maradnak és megmarad üde színük.

top view of mix red, yellow, orange carrots, zucchini and cucumber finely julienned vegetables for salad, concept of raw food

Julienne

Szeletelési mód, méghozzá a vékony gyufaszálra vágás megnevezése.

Duck confit is a French dish made with the whole duck. In Gascony, according to the families perpetuating the tradition of duck confit, all the pieces of duck are used to produce the meal. Each part can have a specific destination in traditional cooking, the neck being used for example in an invigorating soup, the garbure. Duck confit is considered one of the finest French dishes.

Konfitálás

A húst vagy zöldséget zsírban alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kell hőkezelnünk.

Studio shot

Szuvidolás

Vákumos eljárás, amihez szükség van speciális gépre. A húsunkat előkészítjük és befűszerezzük, majd a szuvidkádban lassan omlóssá válik.

Fresh delicious colored meringue cookies served on white plate

Meringue

Habcsók. A felvert tojásfehérjét cukrozzuk és például torta tetejére helyezzük, vagy önmagában elfogyasztjuk.

Red Wine Braised Boneless Short Rib  with King Oyster Mushrooms, Chive Mashed Potatoes and Black Truffle Au jus

Jus

Ejtsd zsü, ami lényegében egy mélybarna, sűrű pecsenyelé.

A chef julienning a cucumber into long thin strips on a wooden cutting board while wearing plastic gloves.

Batonnet

Amikor 1 x 1 cm-es, 5 cm hosszú hasábokra vágunk különféle zöldségeket, akkor batonozunk valójában.