Még nem regisztráltam

Életke

Busójárás, Mardi Gras, riói karnevál – télűző és farsangi fesztiválok a nagyvilágban

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Már mindent kiélveztél a télből és alig várod a tavaszi napsugarakat, de a medve csak nem akar előjönni? A farsangi, vagyis télűző, tavaszváró időszak világszerte nagy népszerűséget élvez. A tél vége és a tavasz közeledtének ünneplése különböző kultúrákban hosszú múltra tekint vissza. A világ számos részén rengeteg hagyomány és szokás alakult ki, melyek mind a hideg, sötét időszakot búcsúztatják, és a friss élet, a fény és a meleg érkezését üdvözlik.

Neked melyik nemzet hagyománya a legszimpatikusabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

6 szavazat.

Busójárás Mohácson

A háromnapos busó hagyomány az UNESCO világörökség része, és hungarikumnak számít. Farsangkor famaszkban és jelmezekben vonulnak a karneválon a sokácok. A rendezvény végén jelképesen máglyán égetik el a telet.

Palacsinta-napi versenyfutás Nagy-Britanniában

1445-re tehető ennek a hagyománynak az eredete, mikor egy asszony a legenda szerint palacsintasütés közben hallotta meg a templom harangjait, és ahelyett, hogy befejezte volna ezt a tevékenységet, inkább a serpenyővel a kezében szaladt a misére. Mára már csak a serpenyő és a futás maradt meg ebből a jelenetből.

Karnevál Velencében

Ha karnevál, akkor természetesen eszünkbe jut a gondolák városa is, Velence. A velencei karnevál sok részletet megőrzött a múltból: a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Többezer díszes öltözékű álarcos lepi el a macskaköves utcácskákat. A záró napon a Karnevál Hercegét szimbolizáló szalmabábút máglyára vetik, ezzel intenek búcsút a télnek és a negatív dolgoknak.

Mardi Gras Amerikában

Közel 1 millió vendéget vár minden évben ez a rióihoz hasonló karnevál New Orleansban. Csupán néhány órán át tart az önfeledt mulatozás, húshagyó kedden pontosan éjfélkor véget ér.

Karnevál Brazíliában

Minden idők leghíresebb karneválja a riói. A farsangi szezon alatt a főutcát ellepik a szambaiskolák növendékei díszes ruháikban, így várják a tavaszt.

Farsang Németországban

Zsíros csütörtök, manók felvonulása és nők farsangja vár a Boden-i tónál. Csütörtöktől keddig mindenki beöltözik és vonul bulizni a rengeteg programlehetőség egyikére.

Télűzés Svájcban

Hasonló a mi busójárásunkhoz, csak itt kizárólag nőtlen férfiak vesznek részt a felvonuláson, ijesztő maszkokban és jelmezekben, így űzik ki magukból a téli fáradságot.

Maszlenyica Oroszországban

Az egyhetes ortodox ünnep kezdete. Palacsinták hete néven is ismerhetjük, hiszen minden ünnepi asztalon hagyományos recept szerint készült palacsinták illatoznak.

Citromfesztivál Franciaországban

145 tonna citromból és egyéb citrusfélékből alkotott szobrokkal díszítik Menton városát – 1934 óta. A karneváli hangulat mellett esti fényjáték is része az eseménynek.

Olaszországi narancsháború

Nem kevesebb mint 500 tonna narancsot dobálnak el a Torinóhoz közeli Ivrea városában, a legenda szerint ezzel elevenítik fel a lakosság harcát a szabadságukért a zsarnokság ellen. Bár vidám eseményről van szó és jól is hangzik, a videót megtekintve azért nem kerülnénk senkinek sem a kereszttüzébe, ha narancsdobálásról van szó.