Még nem regisztráltam

Életke

Brno, Nagyszeben, Salzburg – különleges úti célok őszre vagy tavaszra

Orosz Zoltán
Orosz Zoltán

A világot látni kell és elmerülni benne! Európa közepén élni többek között azért jó, mert egy nem túl nagy, de rendkívül változatos kontinens számos izgalmas városa van elérhető közelségben. Nincs szükség hosszabb szabadságra ahhoz, hogy az ember megmártózzon egy idegen ország kultúrájában, életformájában, megismerje történelmét, mert egy kis tervezéssel elég lehet minderre egy hosszú hétvége, esetleg néhány nap az őszi, vagy a tavaszi szünetben.

Hová utaznál el legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.
1069481166

Salzburg, Ausztria

Aki szereti Ausztriát, de Bécset és Grazot már unásig ismeri, annak érdemes lehet egy kicsit tovább utazni a festői szépségű Salzburgig. Az óváros barokk stílusú épületei, a Hohensalzburg, Európa legnagyobb középkori vára, a Mirabell-kastély, Mozart szülőháza, illetve a Getreidegasse sétálóutca egyenként is megérnének egy salzburgi kirándulást. A városban járva nem érdemes kihagyni a várost körülvevő hegyek ihlette habkönnyű desszertet, a salzburger nockerlt.

522599274

Cinque Terre, Olaszország

Az olasz tengerpartra nem csak nyáron érdemes ellátogatni, sőt! Cinque Terre festői halászfalvait sokkal érdemesebb olyankor bebarangolni, amikor az embert nem próbálja meggyötörni a hőség. A varázslatos tájban érdemes egy sétahajó fedélzetéről, a vízről is gyönyörködni. Ősszel érdemes az utazást a szeptemberi szőlő-, vagy a novemberi olívaszüretre időzíteni, melyeket rendszerint különleges gasztronómiai élményeket ígérő fesztiválok kísérnek.

521180398

Bergen, Norvégia

A lenyűgöző, színes norvég várost a fjordok kapujának is hívják. Legszebb látnivalói a vízhez kötődnek: mint a kikötők, Bryggen az óvárosi, macskaköves, faházas negyed, vagy az 1200-as évek óta működő halpiac. A Fløibanen sikló visz fel a Fløyen hegy tetejére, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik városra, és ahol a bátrak sétálhatnak egyet a titokzatos Troll-erdőben.

1309411989

Porto, Portugália

A Duero torkolatánál fekvő Porto duplán vízparti város, egyik oldalról a folyó, a másikról az Atlanti-óceán határolja, rengeteg látnivalója közül nehéz néhányat kiemelni. Maradandó élményt nyújthat a történelmi Ribeira negyedet egy városnéző hajó fedélzetéről látni, majd elveszni benne, illetve benézni a Livraria Lellóba, a mesebeli könyvesboltba. A túrázás során elveszített kalóriákat bőségesen lehet pótolni a francesinha nevű, helyi húsos, sajtos melegszendviccsel, amit egy jóféle portóival öblíthetünk le.

566343281

Edinburgh, Skócia

A skót főváros óvárosa, a híres várral a történelmi filmek ideális színhelye, lenyűgöző utcákkal a felszínen és egy kissé hátborzongató, rejtett városrésszel a föld alatt. Kihagyhatatlan látnivaló a kikötő és a különleges szerkezetű Forth híd. A város közepén kínál hamisítatlan skót felföldi élményt a Holyrood park, a legendás skót whiskeynek pedig természetesen saját múzeuma van városban, ahol nem csak nézelődni, de kóstolgatni is lehet.

117014203

Sevilla, Spanyolország

Az egyik leghangulatosabb nem tengerparti spanyol város. A Real Alcazár (királyi palota), a Plaza de España, illetve a Székes Szűz Mária katedrálisa, melyben Kolumbusz sírja is látható a mór és a nyugati építészeti hagyományok ékkövei. A dús María Luisa park mintha egy kalandregény helyszíne lenne. A kacskaringós, macskaköves sikátorokkal szabdalt óváros peremén kontrasztként magasodik a Metropol Parasol, a világ legnagyobb faszerkezetes építménye. Modern mérnöki csoda, melynek tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik városra. Ezernyi hangulatos terasz várja a megfáradt turistákat, a tapasok mellé kiválóan illik egy pohárka Manzanilla sherry.

1355785866

Brno, Csehország

Aki autentikus környezetben merülne el a legendás cseh sörkultúrában, az a legrövidebb úton Brnóban teheti meg. A hangulatos belvárosból rövid sétával elérhető a Špilberk vár, illetve a lenyűgöző Szent Péter és Pál-katedrális. A régi városházán érdemes utánajárni a brnói sárkány legendájának, a borzongani vágyók pedig ne hagyják ki a Szent Jakab-templom párizsi katakombákat idéző osszáriumát. Az emberi csontokkal tömött pincerendszer után, hogy oldódjon kicsit a hangulat, keresd meg azt az ablakívet, melynek csúcsáról a meztelen hátsóját mutogatja egy kőből faragott figura.

1442747690

Pozsony, Szlovákia

Budapesthez hasonló, Duna-parti város, várral és regénybeillő, macskaköves utcákkal szabdalt óvárossal. Ne hagyd ki a lélegzetelállító panorámát kínáló, retro-futurisztikus UFO-kilátót, októberben pedig a Pozsonyi Jazznapok izgalmas programjait. A szlovák fővárosban kísérjünk le egy-egy korsó sört zemiakové placky-val, vagyis tócsnival, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a hriatôt, azaz a zsiradékkal, jellemzően pirított vajjal, vagy szalonnával készült, meleg töményszeszt.

161956596

Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana óvárosa olyan, mintha egy mesekönyv illusztrátora tervezte volna: ikonikus híd köti össze a modern városrésszel, központjában zöld magaslaton áll a vár. A belvárosban annyi a park és a zöld felület, hogy alig hisszük, hogy egy főváros közepén járunk. Jól indulhat a nap egy szelet, a diós bejglire emlékeztető, tradicionális poticával, és tökéletesen zárulhat egy pohárral Szlovénia különleges cviček nevű borából.

1303023114

Nagyszeben, Románia

Hangulatos terekkel, tornyokkal díszített középkori óvárosa egy nap alatt, gyalog is könnyedén bejárható. A történelmi emlékek közötti séta során átsétálhatunk a Hazugságok hídján, ha pedig igazán friss levegőre vágynánk, a várostól szinte karnyújtásnyi távolságra magasodnak a Fogarasi-havasok.