Még nem regisztráltam

Életke

Füred, Csopak, Salföld – kilátók a Balaton-felvidéken

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Kisebb-nagyobb kirándulással egybekötve meseszép kilátókat találhatunk Veszprém megyében, a Balaton északi partján, a Balaton-felvidéken. A felfedező túrákat összeköthetjük piknikezéssel, naplemente túrával, strandolással, vagy akár borospince látogatással is.

Melyik a kedvenc kilátód az alábbiak közül, vagy melyiket látogatnád meg legszívesebben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.

Jókai kilátó

Balatonfüred és környékének méltán népszerű célpontja ez a kilátó. A 317 méteres Tamás-hegyen találjuk, melyet autóval egészen közel célba lehet venni, s már a parkolóból lenézhetünk az előttünk terülő Balatonfüredre. A felfelé vezető úton több padnál meg tudunk pihenni, tanulmányozni az információs táblákat. A kék jelzést követve nem tévedhetünk el és a sűrű erdő közepén egyszer csak felbukkan a háromszintes fa építmény, melyből lélegzetelállító panoráma vár minket.

Csákány-hegyi kilátó

Csopak kedvelt túracélpontja 2015 óta ez a fából épült négyszintes kilátó. A Csopakról induló kék jelzést kell követni. Néhol meredekebb, kaptatósabb szakaszokra is lehet számítani, de az erdő csodálatos. A hegycsúcs 327 méter magas, így a kilátás kárpótol minket az izomlázért.

Somlyó-hegyi kilátó

A 2015-ben felújított ötszögletű építmény Alsóörsön található, 17,5 méter magas. A hegyre menet útközben egy kis arborétum is található. A kilátót a református templomtól indulva a temető melletti lépcsőn felsétálva közelíthetjük meg. Útközben padoknál lehet megpihenni, majd folytatni a menetelést egészen a csúcsig. Érdemes, hiszen egészen a Tihanyi-félszigetig ellátni.

Csere-hegyi kilátó

Vegyük célba Alsóörsöt, a 298 méter magas Csere-hegyet. Ez az első kőből épült kilátó, melyet 2003-ban építettek újjá. A kék turistajelzés a kilátóba torkollik, így nem tudjuk eltéveszteni az utat. Az építmény rendkívül egyedi, hiszen inkább hasonlít egy vártoronyhoz, mint kilátóhoz. A vidékre jellemző vörös kőből épült, fatetejű torony és hozzá kapcsolódó oldalépületével igazán megnyerő. Tetejéről a Tihanyi-félszigetet csodálhatjuk, tiszta időben még Veszprémet és a Bakonyt is láthatjuk.

Kossuth kilátó

Dörgicse és Mencshely között a Halom-hegyen találjuk ezt a 2015-ben újjáépített háromszintes fa kilátót. Érdekessége, hogy a közelében találunk vulkáni kőzetekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik igazán. Mellé a környék tanúhegyeit szimbolizáló kőhalmokat is elhelyeztek.

Fülöp-hegyi kilátó

A Millenium kilátó Révfülöp 270 méter magas Fülöp-hegyét ékesíti. Az ötemeletes kőtorony 2021-ben lett újjáépítve egy tűzeset után. A településről egy nagyjából egyórás sétával megközelíthető csodás erdei úton.

Bökk-hegyi kilátó

Aki balatoni panorámára vágyik, de nem szeretne sokat gyalogolni, annak ajánljuk az ábrahámhegyi kilátót, melyet 2002-ben adtak át a Bökk-hegy tetején. Akár autóval is megállhatunk a kilátó mellett és kipakolhatjuk az elemózsiánkat, hiszen nagyon rendezett, jól kiépített a terület padokkal, pihenőhelyekkel. A háromszintes kilátóból megfigyelhetjük a Hegyestűt és látni a révfülöpi Fülöp-hegyi kilátót is. A déli parton Balatonboglár Gömbkilátóját is megpillanthatjuk és észak felé a Balaton-felvidék kisebb dombjaiban gyönyörködhetünk.

Csönge-hegyi kilátó

Salföld fölött található ez a 2015-ben átadott háromszintes fa kilátó, melyet a major bejárata előtti térről vagy a Rákóczi utca déli végéből tudunk egyszerűen megközelíteni, csak kövessük a tanösvény T jelzését és pár száz méter után már el is érjük a fatornyot. A látvány bőven megéri ezt a mini kirándulást és nem kell nagy magasságokba sem másznunk. Rálátunk a falura és a Káli-medencére is a Hegyestű jellegzetes sziluettjéig bezárólag, de a Balaton is előbukkan a hegyek mögül.

Kisfaludy kilátó

A Szegedy Róza háztól vezet a rövidebb túraútvonal fel a hegycsúcsra, de nem adja könnyen magát a pazar kilátás. A Badacsony-hegyből éppen csak kiemelkedő, 438 méteres csúcsot egy 18 méteres toronnyal toldották meg 2011-ben. A kilátó acélszerkezetű, melyet borovi fenyőből készült takarás borít, belsejében egy csigalépcső vezet fel a panorámaszintre, ahol majdnem teljes körpanoráma fogad minket. A Káli-medence teljes egészében elénk tárul.

Óvári rom és kilátó

Szigligeten nem csak a várat érdemes megnézni, hanem az egykori Óvár, a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegy tetején álló, 2013-ban épített fa kilátót is. Lábunk előtt találhatjuk a Balatont, és csodálhatjuk a túlpart báját.