Még nem regisztráltam

Életke

Transzfogarasi út, Amalfi-part, San Bernardino-hágó – Európa legszebb panorámaútjai

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Felhőbe magasló hegycsúcsok, meredek sziklaszirtek, lankák közt megbúvó tavak, csillogó tenger – ráadásul mindezt az autóban ülve élvezhetjük.

Te melyik útnak indulnál neki, vagy melyik a kedvenced, ahol már jártál?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Atlanti-óceán útja, Norvégia

Karvag és Vevang városokat köti össze a szigeteken is átívelő 8,3 kilométeres autóút, melyről mesébe illő látványban lesz részünk. 8 híd, viaduktok, gátak tárulnak elénk a nemzeti kulturális örökséggé nyilvánított útvonalon.

Transzfogarasi út, Románia

Erdély egyik szimbóluma a 90 kilométer hosszú, izgalmas kanyarokat és látványt tartogató autó- és bicikliútja. Egészen 2042 méterig mehetünk fel a Fogarasi-havasok csúcsai közt, 578 hídon és 5 alagúton át.

North Coast 500, Skócia

A 800 kilométer hosszú út Invernessből indul, érintve Kyle of Lochalsh és John O’Groats városait, hogy végül egy teljes kört leírva Invernessbe térhessünk vissza. Skócia természeti kincseit köti össze a kulturális örökségekkel.

Grossglockner alpesi panorámaút, Ausztria

A Középső-Alpok hegycsúcsa a közel 4000 méterével népszerű célpontja a túrázóknak. Az autósok 48 kilométeren keresztül csodálhatják ezt a 80 évvel ezelőtt, a hegy lábánál épített mesterművet.

Amalfi-part, Olaszország

Elképesztő panoráma 80 kilométer hosszan, hajmeresztő kanyarokkal, dudálással és vespásokkal fűszerezve. Az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott útszakasz Sorrentótól Salernóig tart, útközben 75 (!) kanyarral. De a kilátás és a dolce vita életérzés kárpótol mindenért.

Solčava, Szlovénia

Podolševa és Solčava között visz három völgyön át ez a 20 kilométeres út, miközben elhaladunk tanyák, legelők, mesébe illő lankák mellett.

San Bernardino-hágó, Svájc

Az út 2065 méter magasságba visz minket a svájci Hinterrhein-völgyből Ticino felé.

Azúr-part, Franciaország

Három út vezet az Azúr-parton Marseille-től Mentonig, melyeket párkányoknak neveznek. Ezeket gyönyörű, kék vizű strandok szegélyezik, mesés kilátással és luxus életérzéssel.

Sa Calobra, Mallorca

Európa egyik legszebb szerpentines útja, mely Sa Calobrát és Mallorcát köti össze 125 kilométeren, 2100 méter szintkülönbséggel. Útközben hihetetlen kilátásban lesz részünk. A hegység szerpentines útjai lehetőséget adnak a bringásoknak és motorosoknak is, így vigyázzunk rájuk is a szűk kanyarok és meredek emelkedők között.

1-es út, Izland

Lávamezők, meleg vizes források és gejzírek tarkítják a norvég panorámautat. Az útvonal bizonyos részei annyira el vannak zárva a civilizációtól, hogy az utolsó szakaszt csak 1974-ben adták át, más részei pedig le sincsenek aszfaltozva. Az északi parton a szerencsésebbek bálnákat is láthatnak.

Napóleon útja, Franciaország

1932-ben nyitották meg a császár útvonalát a közlekedők előtt, mely a tengerparttól Genoble-ig visz a Juan-öbölből Grasse, Digne és Gap érintésével.