Még nem regisztráltam

Életke

Hangos gyerekek, állatok és nemi élet – mi miatt veszekszünk a szomszédainkkal?

Anna Csákó

Legyen az panel, társasház vagy egy tanya, ahol több percnyi séta választ el a telekhatártól, a szomszédokkal való zökkenőmentes kapcsolat fenntartásához érdemes néhány dologra odafigyelnünk – vagy épp megértőbben hozzáállnunk a mellettünk lakóhoz. Alábbi listánkban olyan pontokat gyűjtöttünk, melyek gyakran válnak a szomszédok közötti konfliktusok gyújtópontjaivá.

Téged melyik szokott zavarni?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.
Flashpop / Getty Images

Gyerekek

Míg a hifitorony hangerején egy mozdulattal állíthatunk, a gyerekek üvöltözésének és rohangálásának bonyolultabb gátat szabni (már amennyiben ez valóban szükséges). Jó kommunikáció, a szomszédok részéről pedig belátó megértés javasolt.

JackF / Getty Images

Trappolás

A probléma leginkább azokat érinti, akiknek lakása felett még található egy emelet, számukra viszont kifejezetten bosszantó lehet akár az is, ha felső szomszédjuk csak átsétál otthonának egyik helyiségéből a másikba.

ROB ENGELAAR / ANP MAG / AFP

Szagok

Szellőztetni pedig néha muszáj, főleg, ha épp főz az ember, de tagadhatatlan, hogy a más konyhájából lakásunkba beáramló olajszag nem járul hozzá a jószomszédi viszonyunkhoz.

Jean-Francois FORT / Hans Lucas / AFP

Hulladékégetés

Mindenkire vonatkozóan egyaránt tilos és kifejezetten káros, nem csak ránk, de a környezetünkre nézve is. Ha mégis ezen kapnánk a szomszédunkat, több megoldáshoz is folyamodhatunk, melyeket ebben a cikkünkben részleteztünk.

Henrik Sorensen / Getty Images

Hangos zene

Sajnos – hiába is szeretjük azt hinni – otthonunkban sem lehetünk teljesen a magunk urai, és ha hajnali egykor heavy metált bömböltetünk, annak akár jogi következményei is lehetnek.

Catherine Falls Commercial / Getty Images

Állatok

Házi kedvenceinket teljesen hidegen hagyják az aktuális jogszabályok, valamint az, hogy szomszédunk milyen fáradtan ért haza aznap. Ráadásul a miattuk kapott bírságot sem ők fogják kifizetni.

Mohos Márton / 24.hu

Rendezetlen porta

Sok szúrós tekintettől megóvhat minket, ha otthonunk bejáratát nem lepi be kétméteres gaz, illetve nem ott tároljuk egész évben a lomtalanításra szánt holmijainkat.

Maryna Terletska / Getty Images

Nemi élet

Annak is megértjük az érveit, aki felszabadultan szeretne örülni a párjának, és annak is, aki szerint ez túl intim ahhoz, hogy vadidegenként minden este végig kelljen hallgatnia. Szólni is elég kellemetlen miatta, gyakran levélben intézik a szomszédok.

seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images

Felújítás

A szomszédjog értelmében tartózkodnunk kell szomszédaink szükségtelen zavarásától. Egy lakás felújítása, noha sok kellemetlenséggel jár, szükséges zavarásának minősül, amit ha tetszik, ha nem, el kell viselnünk.

Farkas Norbert / 24.hu

Dohányzás

2012 óta kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben és a vonatokon (valamint néhány szabadtéri területen is) tilos a dohányzás Magyarországon. Otthonunkban szabad, de több mint zavaró lehet, ha a nyitott ablakon beszáll a szomszéd cigarettájának füstje.

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Áthulló falevelek

Az összesöprésük és elszállításuk annak a dolga, akinek a kertjében landoltak a levelek, vagy azé, akinek a fájáról lehullottak? A legbölcsebb, ha gyönyörködünk a fákban, bárkinek a kerítése mögött is álljanak, de jogszabályok szerint birtokvédelemért is fordulhatunk az áthullott falevelek miatt.

Varga Jennifer / 24.hu

Ablak

Ha belátnak, az a baj (megoldás lehet egy függöny, fólia vagy redőny), de ha mi látunk, vagy épp nem látunk ki, az a baj.