Még nem regisztráltam

Életke

Csajom, csávóm, férjem és feleségem – hogyan hívjuk a párunkat mások előtt?

Anna Csákó

Társaságban a másikat a keresztnevén vagy a becenevén szólítjuk leggyakrabban, de mit kezdünk azzal a helyzettel, ha nincs ott az illető, akiről beszélünk, és a hallgatóság nem tudja beazonosítani, hogy párkapcsolatban állunk vele (miközben fontos lenne, hogy ez is kiderüljön)? Azokat a magyar nyelvben használt jelzőket gyűjtöttük össze, amikhez ilyenkor segítségként nyúlhatunk.

Te melyik megnevezést használod mások előtt?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Manu Vega / Getty Images

Férjem – Feleségem

Ezek a kifejezések azt is jelzik, hogy a két fél már befizette a kapcsolatba egy esküvő és a holtomiglan-holtodiglan ígéret tőkéjét.

Janina Steinmetz / Getty Images

Párom – Kedvesem

Uniszex megnevezések, férfiak és nők egyaránt használhatják annak kifejezésére, hogy a szavak által jelzett alany a másik felük.

Gary John Norman / Getty Images

Szerelmem

Ha valaki így hivatkozik mások előtt a szerelmére, azzal kifejezheti, hogy ők nemcsak baráti és gazdasági szövetségben állnak egymással, hanem a szenvedély is mindennapjaik része.

Tom Werner / Getty Images

Vőlegényem – Menyasszonyom

Jobb esetben a jegyesség házassággal ér végét, amikortól szavatosságát veszti ez a megnevezés, így a gyűrűn túl ezzel is lehet jelezni, hogy nemsokára bekötik vagy igába hajtják a fejünket.

Westend61 / Getty Images

Barátom – Barátnőm

Talán ezekkel a szavakkal lehet a legegyszerűbben kifejezni, hogy milyen viszonyban állunk a hivatkozott személlyel, még ha időnként kicsit összezavaró is lehet, hiszen baráti kapcsolatainkra ugyanúgy érthetjük őket.

Klaus Vedfelt / Getty Images

Pasim – Csajom

Hivatalokban nem ezt a formát érdemes alkalmazni, de valószínűleg ott is érteni fogják, kire utalunk.

Maryna Terletska / Getty Images

Faszim – Nőm

Ízlés szerint bármivel helyettesíthető, beleértve a palimat, manusomat, hapsimat, muksómat, a női oldalon pedig a csajszimat, illetve kevésbé nyomdafestéket tűrő szinonimákat.

Sylvain Sonnet / Getty Images

Csávóm – Gárém

Cigány eredetű szavak, amelyek birtokos jelző nélkül általánosan is használhatók bárkinek a nemi alapú besorolás szerinti megnevezésére.

DianaHirsch / Getty Imagees

Uram – Asszonyom

Ezeknek a megnevezéseknek napjainkban már van egy feudális nosztalgia mellékíze, de sokan még mindig irónia nélkül is használják őket.

Halfpoint Images / Getty Images

Apjuk – Anyjuk

A listáról ezekkel a szavakkal fejezhetjük ki a legerősebb köteléket, hisz ilyenkor azt is hallgatóságunk tudtára hozzuk, hogy már közös gyermekeink születtek az illetővel.