Még nem regisztráltam

Életke

Rádiumos rúzs, ólmos púder, higanyos kalap – gyilkos divattrendek a történelemből

Anna Csákó

A divathóbortok evolúciója időnként ugyanolyan vakvágányra fut, mint amit a természetben is megfigyelhetünk kihalt fajoknál – a ranker.com listája alapján hozott trendek (egy kivételével) nem szednek már több áldozatot, de ez nem volt mindig így.

Szerinted melyik lehetett a legfájdalmasabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.
Tatiana Lebedeva / Getty Images

Rádiumos rúzs

A XX. század első felében a kozmetikai kencékbe rádiumot is tettek, hisz az „ragyogó” arcszínt kölcsönzött, és ezek a termékek a sötétben is világítottak. A radioaktív anyag viszont a csillogáson túl mást is okozott – például vérszegénységet, sterilitást, foghullást, daganatokat és a belső szervek szó szerint vett rothadását.

Weerapol Muksing / Getty Images

Arzénzöld festék

Carl Scheele svéd vegyész állította elő a Scheele-zöldnek is nevezett élénkzöld festékanyagot, melyet örömmel használtak tapéták, játékok és szövetek színezéséhez. A problémát mindössze az jelentette, hogy a festék tele volt arzénnal.

Universal History Archive / Getty Images

Higanyos kalap

A XVII. században francia kalapkészítők észrevették, hogy higanyt használva sokkal könnyebben hajlíthatóvá válnak az anyagok. Az 1940-es években tiltották be a gyakorlatot, miután a nemezkalapokat készítő munkások zöme megőrült a higanygőznek köszönhetően.

He huan / Imaginechina / AFP

Lótuszláb

Értelmetlen, egészségtelen és rendkívül fájdalmas volt az a gyakorlat, melynek során a nők lábfejeit elszorítva éveken keresztül deformálták őket, hogy így férjük tulajdonaként ne tudjanak járni vagy munkát végezni, csak apró lépésekben, „kecsesen” tipegni.

Ann Ronan Pictures / Print Collector / Getty Images

Ólmos púder

Az ólom sminkben való használata az ókori görög, római és egyiptomi időkig nyúlik vissza, de I. Erzsébet angol királynő tette a legelterjedtebbé az európai arisztokrácia köreiben. Nem nehéz kitalálni, hogy viselői gyakran ólommérgezés áldozatai lettek.

Bluered / REDA&CO / Universal Images Group / Getty Images

Őzike szemek

Atropa belladonnából, vagyis halálos nadragulyából készítettek olyan szemcseppet a reneszánsz Itáliában, mely vonzó őzike szemet varázsolt használóinak – emellett pedig eltörpültek az olyan mellékhatások, mint vakság, mentális zavarok és halál.

maodesign / Getty Images

Fűző

Manapság a hőn áhított, kínzás útján elérhető darázsderekat egy gátlástalanabb plasztikai sebészet jó pénzért megformálja (néhány bordacsont eltávolításával), míg régen fűzőket használtak ugyanehhez.

DigiPub / Getty Images

Platformos cipő

Az elődjüknek is nevezhető chopin cipők az 1500-as évek elején jöttek divatba, a maguk 50 centiméteres talpával – a cél viselőik lábának megóvása lett volna a göröngyös, sáros utaktól, az eredmény pedig rengeteg bokatörés lett. Ma már nem ennyire magasak, de továbbra sem a legegészségesebb darabok.

duncan1890 / Getty Images

Krinolin

A krinolin tulajdonképpen egy női derékre szerelt drótból vagy nádból készült kalitka volt, mely kiemelte viselője csípőjének formáját. A ruhadarabok azonban könnyen felgyulladtak, és hordásuk mellett a legegyszerűbb tevékenységek is nehézkessé váltak.

whitemay / Getty Images

Merev gallér

A XIX. században népszerűvé vált, nyakörvhöz hasonló levehető gallérok sok ember fulladásos halálát okozták, de olyan esetről is tudunk, mikor egy férfi elesett az utcán, és a ruhadarab elvágta a nyakát.

Martin Barraud / Getty Images

Rizsporos paróka

A szifilisz okozta hajhullás elrejtése miatt kezdtek el a férfiak fehér parókákat viselni, és a trend az 1700-as évek végéig népszerűségnek örvendett. A parókákat nem mosták, így hamar büdösek lettek (amihez a nemi betegség okozta, alattuk kifakadó fekélyek is hozzájárultak), valamint komfortos otthonként szolgáltak tetvek és más élősködők számára.

NNehring / Getty Images

Fontange

A fontange egy női fejdísz volt, melyet drót segítségével erősítettek viselője fejére, csipkékkel, fodrokkal és szalagokkal megtűzdelve. Applikálása hosszadalmas folyamat volt, így gyakran heteken át hordták őket – a mosatlan hajba költözött tetvek, atkák és egerek problémáján túl veszélyt okozott, hogy a mennyezetig nyúló fontange-ok könnyen meggyulladtak.