Még nem regisztráltam

Életke

Sport, légzéstechnika, helyes táplálkozás – módszerek a stressz legyűréséhez

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Sok ember életét megkeseríti a folytonos stressz és szorongás. Néhány praktikával könnyebbé tehetjük helyzetünket. Természetesen ha tartósan fenn áll a helyzet, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Neked melyik praktika vált be a legjobban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

 

10 szavazat.
Beautiful authentic woman with tattoos and short blond hair is meditating sitting in lotus position on wicker carpet in minimalist home interior. She is wearing a light-colored casual clothing. Concept of relaxation exercises

Meditáció

Segít megszabadulni az információs túlterheltségtől, amely hozzájárul a stresszhez. Segíthet megszüntetni a szorongást, az alvásproblémákat, enyhítheti a szélsőséges érzelmi hullámzást, jótékony hatással bír az érzelmi, és lelkiállapotunkra, sőt hatására mélyül az önismeretünk is.

Procrastinating slows him down.

Halogatás mellőzése

Minél inkább összecsapnak a fejünk felett a hullámok, annál inkább feszültté válunk. Egészségünk érdekében érdemes listát írni a napi-heti tennivalókról és haladni szép sorban, egyesével. Ezzel a technikával hatalmas terhet vehetünk le a saját vállunkról és aludni is jobban fogunk.

Close up photo of two caucasian yogi breathing deeply with one nostril during yoga class

Légzéstechnika

A mély légzés hatására több oxigén jut az agyba, így csökken a vérnyomás és lassul a szívverés, ellazul a szervezet. Rendszeres gyakorlással erősödhet a stressztűrő képességünk, és megakadályozhatjuk, hogy kialakuljon vagy fokozódjon a szorongásunk.

Shot of a young woman relaxing with her dog at home

Állatok

Kutya, macska, tengerimalac, ló – mindegy, milyen állatot választunk, bármilyen interakció segíthet felszabadítani az oxitocint a szervezetedben, amely elősegíti a pozitív hangulatod kialakulását. Ráadásul egy háziállat célt ad a mindennapoknak és aktívan tart.

Happy multiracial senior women having fun together outdoor - Elderly generation people hugging each other at park

Barátok

A társas kapcsolatok segítenek a ventilálásban és jobb kedvre derítenek. A nevetés jó hatással van az immunrendszerre is.

Baked vegetables, avocado, tofu and buckwheat buddha bowl. Vegan lunch salad with kale, baked sweet potato, tofu, buckwheat and avocado in a white bowl. Vegan concept.

Táplálkozás

Dióhéjban: kevesebb kávé, több vitamin. Vannak olyan ételek, melyek vitamin- és ásványi anyag tartalma csökkenti a szervezetben felgyülemlett feszültséget és jótékony hatással van egészségünkre. Ilyen szuperélelmiszer a banán, a csonthéjasok, a halak és citrusfélék. Néha egy-egy kocka étcsoki is jót tehet.

A young couple lovingly embrace each other during a meetup and barbecue with friends.

Ölelés

A pozitív testi kontaktus oxitocint szabadít fel a szervezetben, úgy mint az ölelkezés, csókolózás, szeretkezés. Csökkenti a vérnyomást és a pulzust, ráadásul ingyen van!

Young woman jogging outdoors on bridge. Concept of healthy lifestyle.

Sport

Bármilyen testmozgás megteszi, hiszen endorfint termel. A rendszeresen sportolók több pozitív élettani hatásról tudnak beszámolni, ilyen például a jobb alvás, sőt a fogyás, izmosodás is. Ha a természetben mozogsz, különösképpen javulni fog a hangulatod, és csökken a stressz-szinted.

dried herbs with essential oils using lavender and chamomile

Gyógynövények

Citromfű, levendula, orbáncfű és galagonya. Akár főzetet is készíthetsz belőlük, vagy csepegtesd párologtatóba, fürdővízbe, a kispárnádra. A nyugtató hatást rögtön élvezheted.

Happy funny teen girl with pink hair wear headphones lying in comfortable bed listening new pop music enjoying singing song with eyes closed relaxing in cozy bedroom at home. Top view from above.

Zene

Mindegy hogy rock vagy jazz, lehet akár szimfonikus komolyzene is, csökkenti a zaklatottságot.

Back view portrait of young African-American woman with backpack enjoying hiking in forest lit by sunlight, copy space

Természet

Lehetőség szerint tartózkodjunk minél többet a természetben. Megnyugtat, feltölt, ellazít!

Crop close up of happy African American woman feel grateful thankful show heart sign spread love and care. Smiling biracial female volunteer make hand gesture support ill sick people patients.

Hála

Nem érdemes a negatív dolgokon rágódni, fókuszáljunk arra, hogy mi mindenért lehetünk hálásak.  A hála segít átértékelni a jelenlegi helyzetünket.