Még nem regisztráltam

Életke

Törökméz, krumplicukor, kakasos nyalóka – édességek, amik nélkül nem mentünk haza a búcsúból

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Cukorsokk nélkül nem is volt igazi élmény a búcsúba járás.

Neked melyik a kedvenc búcsús édességed?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.
Slices of chocolate and coconut roll cake

Kókusztekercs

Az embernek a kókusztekercsről elsőre nem a búcsúk világa jut eszébe, hiszen cukrászdákban is kapható desszertről beszélünk. De gondoljunk csak vissza: minden búcsúsnál ott figyeltek a kókusztekercsrudak, amit szeletelve, kimérve árultak. Voltak néha egészen vad rózsaszín és kék töltelékes verziók is.

Man doing cotton candy

Vattacukor

Nincs búcsú vagy majális vattacukor nélkül.

butterscotch brown cut into pieces on the pastry chef's counter, sweet squares dessert

Vajkaramella

A kimérten kapható, papírzacskóban kapott omlós vajkaramella kockák általában már a hazafelé úton elfogytak.

Rooster candy and orange candy in various colors, close-up. isolated on white background.

Kakasos nyalóka

A kakas a sztenderd, de sok más alakban is kapható a mai napig az égetett cukorból készült színes, átlátszó nyalóka… minden búcsúban akadnak egészen 18 pluszos, illetlen verziók is.

17 January 2019, Berlin: Maritta Autio, chef from Sodankylä in Finland, will take a marshmallow with the taste of cloudberry at the International Green Week 2019 in the Hall of Finland. The Fair for Food, Agriculture and Horticulture (18-27 January) took place for the first time in Berlin in 1926. The partner country this year is Finland. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Pillecukor

A pillecukorról nem feltétlenül a búcsúkra asszociálunk, de biztos sokan emlékeznek a tömbökben kapható, színes „habosított gyümölcsízű gumicukorra”, lepkével a csomagolásán.

Mézeskalács szív

Klasszikus szuvenír, amit hazavihettünk családtagjainknak, barátainknak, szerelmünknek: kicsit sem diszkrét, névvel és néha még egy kis tükörrel is ellátott mézeskalács szív.

CANDY 
 

HOUIN / BSIP (Photo by HOUIN / BSIP / BSIP via AFP)

Cukorka nyaklánc és karóra

Gyerekként kevés olyan menő dolgot kaphattunk a búcsúban, mint a gumira fűzött cukorkákból álló nyaklánc vagy óra. Utána napokig csak ropogtattuk ékszerünk kőkemény alkotóelemeit, jó esetben nem bánta egy fogunk sem.

Rolls of liquorice (Photo by Rainer Holz / Image Source / Image Source via AFP)

Bocskorszíj/Medvecukor

Ánizsos ízvilága miatt megosztó édesség, de a fekete, gumiszerű megjelenése és állaga különlegességnek számított a sok színes cukorka között, így sokan szívesen próbálkoztak vele.

Selyemcukorka

Kicsi, finom, bármilyen színű lehet, és kapható kimérve vagy akár előre zacskózva is.

Delightful fresh baked crisp and crunchy sweet honeycomb dessert.

Törökméz

A tejfoggyilkos törökméz cukorból, mézből és szódabikarbónából készül. A receptje sokkal egyszerűbb, mint a fogyasztása, hiszen falatozgatás után a fülünk is ragacsos volt amellett, hogy a fogunkba is jól beleragadt a finomság.

Krumplicukor

A burgonyakeményítőből és cukorból készült egyszerű édesség is fix eleme volt a búcsús árusok portékájának.