Még nem regisztráltam

Életke

Vonatozás, tortavágás, csokordobás – amik nem maradhatnak el egy hagyományos magyar esküvőről

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Hamarosan itt az esküvői szezon. A hagyománykövető lagzikon fontos szerepet játszanak az évszázadok alatt kialakult szokások és tradíciók, többnyire modern köntösbe bújtatva. Ezek az események nem csupán a szerelmes pár örömét és boldogságát ünneplik, hanem a násznép szórakoztatását is szolgálják.

Te melyik momentumot várod a legjobban egy esküvőn?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.
Bride dancing with her father at wedding

Menyecsketánc

Az esemény egyik fontos pontja, mikor a násznép hozzájárul a pár jövőjéhez. Ennek egyik kiemelt része a menyecske tánc, ahol a násznép minden tagja megtáncoltatja az immár menyecskét és pénzt ad a táncért, segítve ezzel az ifjú párt.

Catering Food Wedding Event Table

Esküvői finomságok

Egy esküvőről sem hiányozhatnak a hagyományos, magyar esküvői finomságok: rántott vagy sült ételek, ínycsiklandozó körettel, levessel és a végény megannyi pogácsával, aprósüteményekkel, éjfélkor pedig töltött káposztával. Aki szereti a hasát, az fixen jól érzi majd magát egy esküvőn.

1413044707

Tortavágás

Miután a násznép elfogyasztotta az esküvői menüt, jöhet a tortavágás, aminek első szeletét az ifjú pár vágja fel közösen és kóstolják meg elsőként.

489724884

Menyasszonyrablás

A násznép egy vagy több férfitagja elrabolja a menyasszonyt, a friss férjnek pedig vicces feladatokat kell teljesítenie, hogy visszakapja nejét.

Csokordobás

A ceremóniát követően a csokordobás egy izgalmas esemény a násznép számára. A menyasszony csokrát a mögötte álló hajadonok csoportjának dobja, aki elkapja, az lesz a soron következő, aki férjhez megy. Az agilitás és a gyorsaság, plusz egy csipet szerencse itt minden hajadonnak szükséges.

Garters and stockings

More pictures from this Wedding in the Lightbox:
[url=http://refer.istockphoto.com/ta.php?lc=055386041472004651&atid=31300%7CBannerID%3D31300%7CReferralMethod%3DBanner&url=http%3A%2F%2Fdeutsch.istockphoto.com%2Fsearch%2Flightbox%2F9947807][img]http://www.familienfotograf.com/istock/wedding_muecke.jpg[/img][/url]

Harisnyakötő dobás

A csokordobást követően a férjé a főszerep: ezúttal hitvese harisnyakötőjét eldobva választják ki, ki az a legény, aki következőnek házasodik.

Microphone voice speaker on audio mixer machine in conference hall, seminar event or wedding ceremony party.

Mulatós zene

Az esküvőn szereplő zenei válogatás a házaspár ízlését nagyban tükrözi, de az biztos, hogy egy igazi mulatságból sem hiányozhat a mulatós zene, aminek szövegeit garantáltan mindenki ismeri a tánctéren.

Vonatozás

Éjfélhez közeledve a tánctér is felforrósodik, így előkerülnek a jól megszokott esküvői, közös táncok, mint a vonatozás, amihez nem kell óriási tánctudás, mégis látványos és vidám eleme tud lenni az estének.

Limbó

A vonatozáshoz hasonlóan a limbó is emlékezetes pillanatokat tud okozni az est vendégei számára. Fenyő Miklós klasszikusa zúg a hangszórókból, míg fiatalok és idősek is igyekeznek a legjobban hátradőlni, hogy ne üssék le az egyre alacsonyabbra állított seprűnyelet.

Traditional Hungarian Bride and Groom   (Photo by Paul Almasy/Corbis/VCG via Getty Images)

Kikérő

Egy hagyományos esküvőn fontos szerepe van a menyasszony kikérésének, hiszen ez egy ünnepélyes módja annak, hogy a menyasszonyt a szülők engedjék elmenni a családi fészekből és odaadják leendő hitvesének.