Még nem regisztráltam

Kult

Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix – a tragikus 27-esek klubja

Anna Csákó

A 27-esek klubjának mítoszát Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Jim Morrison teremtették meg a hetvenes évek derekán, miután mindannyian, rövid időn belül, mindössze 27 évesen távoztak az élők sorából. A sor nem velük kezdődött, ahogyan utánuk is rengeteg, nagyszerű zenészt veszített el idejekorán a világ.

Szerinted ki hagyta a legnagyobb űrt maga után?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Jimi Hendrix

A világ legnagyobb hatású gitárosának tartott Jimi Hendrix-et 1970. szeptember 18-án találták holtan egy londoni hotelben; a hivatalos jelentés szerint halálát kilenc darab, alkoholra elfogyasztott altatótabletta okozta, melyeket a vele tartózkodó barátnőjétől kaphatott.

Jim Morrison

A hivatalos jelentés szerint szívinfarktus vitte el 1971. július 3-án a Doors énekesét, de a halála utáni közbeszédben kábítószer-túladagolás és az amerikai kormány általi merénylet is felmerült.

Kurt Cobain

1994. április 5-én bekövetkezett halálával Kurt Cobain újraélesztette a 27-esek klubjának mítoszát, mikor egy búcsúlevelet hátrahagyva fejbe lőtte magát seattle-i otthonában.

Janis Joplin

A blues legszívszaggatóbb hangú királynőjét 1970. október 4-én érte a halál. Heroin-túladagolás végzett vele.

Pete Ham

Noha fele annyira sem népszerű itthon vagy világszerte Pate Ham, mint a lista többi tagja, de ő is a 27 évesen elhunyt remek zenészek táborát duzzasztotta, mikor 1975. április 24-én felakasztotta magát. A Badfinger rockzenekar dalszerzője feltehetőleg mentális zavarral küzdött, és az sem segíthetett, hogy élete utolsó néhány napjában súlyos anyagi problémái akadtak.

Brian Jones

A Rolling Stones alapítója, gitárosa és vokalistája 1969. július 3-án, egy hónappal azután halt meg, hogy Keith Richards és Mick Jagger kitették a zenekarból. Saját házának medencéjébe fulladt, így találtak rá, szervezetében jelentős alkohol-, valamint kábítószer-mennyiséggel. Az ügyet balesetként könyvelték el, noha sokan arra gyanakszanak, hogy egy házán dolgozó építőmunkás, Frank Thorogood gyilkolta meg anyagi jellegű vitájuk miatt.

Gary Thain

Az Uriah Heep egykori basszusgitárosa 1975. december 8-án halt bele heroin-túladagolásba. Ahogy Brian Jones-t, úgy őt is hasonlóan kábítószer-problémái miatt tették ki a zenekarából.

Amy Winehouse

A hatszoros Grammy-díjas Amy Winehouse 2011. július 23-án halt meg alkoholmérgezésben, de a szakértők szerint már annyira legyengült a szervezete az evészavara és kábítószerfüggősége miatt, hogy ezek együttesen végeztek az énekesnővel.

Soós Imre

Tőle kicsit más stílusú dalt hoztunk, de mentségünkre szóljon, hogy ő az egyetlen magyar a listán, ráadásul nem is zenészként, hanem a kortársak szerint az egyik legnagyobb magyar színészként hagyott itt minket 1957. június 20-án. Halálának körülményei máig tisztázatlanok; annyit tudni biztosan, hogy feleségével együtt találtak rájuk lakásukban, kinyitott gázcsap mellett.

Robert Johnson

A 27-esek klubját Robert Johnson nyitotta 1938. augusztus 6-án, de halálának pontos körülményei tisztázatlanok. Feltehetőleg tüdőgyulladás vagy szifilisz végzett vele, de egyesek azt a szcenáriót sem tartják kizártnak, hogy a később rengeteg zenészóriást inspiráló tehetségéért cserébe eladta a lelkét az ördögnek, így hamar távoznia kellett az élők közül.