Még nem regisztráltam

Kult

Latinovits, Kállai, Őze – a 20. század legnagyobb férfi színészei

Anna Csákó

A 20. században virágzott a filmgyártás Magyarországon, ami sok színészt olyan magasságokig emelt, ami napjainkban szinte elképzelhetetlen lenne. A legnépszerűbb férfi színészeink közül hoztunk néhány nevet.

Szerinted ki volt a legnagyobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

26 szavazat.

Darvas Iván

Az 1956-os forradalom leverése után 32 hónap börtönre ítélték. A színész később sem tartotta magát távol a politikától, 1990-től az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, azonban utolsó éveiben az egészségügyi állapota miatt már teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.

Páger Antal

Korának egyik legjobban fizetett és legnépszerűbb színésze volt. A második világháború alatt emigrált, néhány évig Argentínában is élt festőként, végül 1956-ban visszatért, a nézők töretlen lelkesedéssel fogadták.

Garas Dezső

1957-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, ami után szinte végig, 2011-ben bekövetkezett haláláig a színpadon állt. Pályatársai csodálatos színészként és tiszta, egyenes emberként írják le.

Sinkovits Imre

A tizedes meg a többiek, Isten hozta, őrnagy úr!, Egri csillagok… csak néhány cím a szinte felsorolhatatlan mennyiségű legendás szerepből.

Kállai Ferenc

Legismertebb szerepei: Pelikán elvtárs A tanúból, Béla tanácselnök A legényanyából. Pályája legnagyobb részében a Nemzeti Színház társulatának élvonalát erősítette.

Jávor Pál

Tulajdonképpen ő volt az első magyar férfi filmsztár, és olyan fokú rajongás vette körül, amit kevés hazai színész tapasztalhatott meg rajta kívül.

Őze Lajos

Dadogós, bántalmazott kisfiúból lett halhatatlan legenda. A többi közt A tanú és Az ötödik pecsét című filmekben nyújtott alakításával írta be magát a magyar filmtörténetbe.

Latinovits Zoltán

Sokan a valaha élt legnagyobb magyar színésznek tekintik. Még az archív felvételeken is átsüt minden szerepe mögül a személyisége.

Gábor Miklós

Legnagyobb színpadi alakításaként a Hamletet szokás emlegetni, de számtalan színházi szerepe mellett film- és szinkronszínészként is hatalmas életművet hagyott maga után.

Major Tamás

Sokáig a Nemzeti Színház igazgatója, majd főrendezője volt, tanított a Színművészeti Főiskolán. Pályája kezdetétől elkötelezett kommunista volt, színészeiről káderlapokat vezetett.

Soós Imre

Korának legnagyobb tehetségeként emlékeznek vissza rá. Sajnos ezt nem volt lehetősége egy hosszú életműben kibontakoztatni, miután 27 évesen önkezűleg vetett véget az életének.