Még nem regisztráltam

Kult

A tíz legjobb Pókember-történet

Birkás Péter
Birkás Péter

Pókember először az Amazing Fantasy 15. (egyben utolsó) számában bukkant fel 1962-ben, majd 1963-ban kapta meg az első saját képregényét, The Amazing Spider-Man címmel. Az elmúlt 61 évben rengeteg történet látott napvilágot a falmászó főszereplésével, szubjektív listánkban pedig összeszedtünk tízet, amit a legjobbnak tartunk.

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Pókember: Kék

Jeph Loeb és Tim Sale hatrészes minisorozata a valaha született egyik legszebb és legérzelmesebb Pókember-történet, mind a grafikát, mind a történetet illetően. A sztori a The Amazing Spider-Man 40-48. és 63. számait meséli el újra, kicsit megvariálva az eredeti történéseket, miközben csodálatosan mesél barátságról, szerelemről és veszteségről. A történet megjelent magyarul is (Nagy Marvel-képregénygyűjtemény), bár az eredeti cím (Blue) átvitt értelme lefordíthatatlan magyarra.

Marvel

A kölyök, aki gyűjtötte Pókembert

Mindössze 11 oldal a The Amazing Spider-Man 248. számában, mégis az egyik legemlékezetesebb Pókember-történet, amiben valójában semmi különleges nem történik, csak a főhős meglátogatja egy rajongóját, akiről még újságcikk is készült egy lapba. Pókember még a kilétét is felfedi az ifjú Tim előtt, ami elsőre furcsának tűnik, de a sztori az utolsó oldalon bevisz egy olyan gyomrost, amitől évek múltán is kirázza a hideg az ember. A sztori magyarul is megjelent.

Marvel

Kraven utolsó vadászata

Minden idők egyik legsötétebb, legtöbbet emlegetett Pókember-története, ahol már nem is fizikai, hanem pszichológiai szinten zajlik a küzdelem. Kraven, a vadász végre legyűri Pókembert, és nemcsak elássa ellenfelét, de még a helyét is átveszi, így mutatva meg, hogy minden téren legyőzte a pókot. Mindez nemcsak Peter teszi próbára mentálisan, de friss házasságát is Mary Jane Watsonnal. A hat részes sztorit többször is kiadtak magyarul, még keményfedeles verzióban is.

Marvel

Gwen Stacy halála

Peter Parker életének legnagyobb tragédiája, Gwen Stacy elvesztése, amit két részen keresztül követhetünk nyomon a The Amazing Spider-Man 121-122. számában. Az egyik legnagyobb hatású Pókember-sztori, ami még évtizedekkel a megjelenés után is hatással van a főhős életére. A maga idejében letaglózó élményt nyújtott, mikor még nem volt olyan hétköznapi a karakterek halála (majd visszatérése). Szerencsére ez a történet is kapott magyar kiadást.

Marvel

Semmi sem állíthatja meg a Bulldózert

Kétrészes történet, ami a The Amazing Spider-Man 229-230. számában jelent meg. Bulldózer New Yorkba érkezik, emberrablás céljával, és Pókember az egyetlen, aki az útjába áll, holott a szuperbűnöző nem az ő súlycsoportja. Hősünk ennek ellenére nem adja fel, és végül nem is nyers erővel, hanem az eszét használva kerekedik felül ellenfelén. Magyarul is megjelent, A Csodálatos Pókember 13-14. számában, illetve a Kingpin-féle Peter Parker Pókember 9. füzetében.

Marvel

Pókember nincs többé

Igazi klasszikus, mikor Peter Parker megelégeli a Pókember-léttel járó terheket és a kukába vágja a szuperhős öltözékét. Ma már nem üt akkorát, mint a megjelenéskor, de ez a történet (The Amazing Spider-Man 50.) minden „a hős feladja” sztori alapja, megmutatva, hogy a szupererő nemcsak áldás, de teher is egyben. Még a Sam Raimi-féle második Pókember-film is részben ebből a képregényből építkezett. Szerencsére magyarul is kiadták.

Marvel

The Superior Spider-Man

Azon kevés modern történetek egyike, ami megérdemli, hogy helyet kapjon ezen a listán. Dr. Oktopusz átköltözteti a tudatát Pókember testébe, ellenfelét pedig a saját haldokló porhüvelyébe zárja. Peter Parker egy ponton meghalni látszik, Octavius pedig tovább éli az életét, megmutatva, hogy tudósként is szuperhősként is jobb a nemezisénél. A közel két tucat történetet számláló sztori teljes egészében megjelent magyarul is a Kingpin kiadó jóvoltából.

Marvel

Harry Osborn halála

Harry Osborn az ekkor még halottnak hitt apja nyomdokaiba lép, magára ölti a Zöld Manó jelmezét és fejébe veszi, hogy végez – egykori – legjobb barátjával, Peter Parkerrel, azaz Pókemberrel. A történet a The Spectacular Spider-Man 200. számában csúcsosodik ki, ahol az identitásával küzdő Harry majdnem győzedelmeskedik. Végül leküzdi a megfelelési vágyból fakadó őrületét, hősként cselekszik, de meghal Pókember kezei között. Magyarul is megjelent.

Marvel

Peter Parker halála

Mire az Ulimate univerzum Pókemberét (látszólag) utolérte a végzete, már nem sok hatása volt annak, ha egy hős életét veszti. Ennek ellenére a The Ultimate Spider-Man 160. száma és az Ultimate Fallout: Spider-Man No More füzetek sztorija mégis képes volt könnyet csalni az olvasók szemébe, nem mellesleg megágyazott Miles Morales figurájának, aki sokkal időtállóbb karakternek bizonyult, mint sokan gondolták az első felbukkanásakor.

Marvel

A leghosszabb 100 yard

A szuperhősök mindig győzedelmeskednek, nem igaz? Hát nem. A The Amazing Spider-Man 153. számában Pókember hiába tesz meg mindent, hogy megmentse egy régi példaképe életét, végül kudarcot vall. Hiába beszélünk egyetlen füzetet kitöltő történetről, mégis olyan sztorit kapunk, amiben minden a helyén van, a karakterek, a humor, a feszültség és a dráma is. Magyarul is megjelent a Peter Parker Pókember második sorozatának 8. számában.