Még nem regisztráltam

TechTud

Az elmúlt 45 év legmenőbb játékgépei

Birkás Péter
Birkás Péter

Napjainkban, ha valaki játékkonzolt szeretne vásárolni, akkor a Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series X és Xbox Series S között válogathat, de rengetegen játszanak még PlayStation 4 és Xbox One gépeken is. Bár ezek is remek eszközök, a listánk inkább olyan asztali és hordozható masinákra koncentrál, amik a múltban okoztak megszámlálhatatlanul sok szórakoztató órát.

Neked melyik volt a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.
Nintendo

Game Boy

A valaha készült egyik legikonikusabb kézikonzol, amit 1989-ben dobott piacra a Nintendo, és a rendszerváltás után hazánkban sem volt ismeretlen a fiatalok és a játékos kedvű felnőttek számára. Monokróm kijelzős hordozható csoda volt, ami zabálta a ceruzaelemeket, de olyan csodák futottak rajta, mint a Tetris vagy éppen a Mega Man 3. Az eszköz jó pár változatot megélt, és idővel még színes kijelzős variáns is készült belőle Game Boy Color néven.

SEGA

Sega Mega Drive

Sokan Sega Genesis néven ismerik, de a világ sok részén – így hazánkban is – Sega Mega Drive néven került forgalomba. 1989-ben debütált Japánban, aztán szépen elterjedt a világ többi részén is, közel 40 millió példányt értékesítettek belőle. A világ ezen a gépen ismerte meg a mára videójátékos ikonná vált kék sündisznót, Sonicot, de gyerekként ugyanitt játszottunk az Ecco the Dolphin című programmal, amiről akkor nem is sejtettük, hogy magyarok fejlesztették.

Microsoft

Xbox 360

A Microsoft második konzolja, ami 2005-ben került a piacra, és annak ellenére is legyőzte a PlayStation 3-at, hogy a gép első verziójánál mindenkit fenyegetett az RROD (Red Ring of Death), a piros hibajelzés, ami azt jelezte, hogy a rossz hőelvezetés miatt megsült a konzol alaplapja. A nehéz kezdés után az Xbox 360 letarolta a piacot, közel 85 millió példány fogyott belőle, és olyan játékokkal ajándékozott meg minket, mint a Fable 2, a Crackdown vagy éppen a Halo 3.

Nintendo

Nintendo 64

A Nintendo 1996-ban dobta piacra a Nintendo 64-et, ami a SNES (Super Nintendo Entertainment System) utódja volt. Bár ez a gép már nem volt olyan sikeres, mint az elődei (közel 33 millió fogyott belőle), de ettől még máig sokak kedvenc retro konzolja. Köszönhetően az olyan, tényleg legendás játékoknak, mint a Golden Eye 007, a Mario Kart 64, a Super Mario 64 vagy éppen a Paper Mario. És ne felejtsük el, hogy ehhez a géphez adták a világ legmenőbb kontrollerét.

SIE

PlayStation 2

A Sony második konzolja, a világ legsikeresebb konzolja, amiből a 2000-es megjelenést követően 155 milliónál is többet értékesítettek világszerte. Ezt a rekordot mind a mai napig nem döntötte meg egyetlen más játékgép sem, és talán nem túlzás, hogy ez a gép fordult meg a legtöbb magyar háztartásban is. Ezen a masinán olyan klasszikusokkal játszhattunk, mint a Resident Evil 4, a Grand Theft Auto III vagy éppen a Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty.

Nintendo

Nintendo Wii

A gép, amivel a Nintendo megváltoztatta, hogyan is gondolunk a konzolokra. A hardvert és a megjelenített grafikát illetően messze elmaradt a társaitól (PS3, X360), de behozta a videójátékok világába a profi mozgásérzékelést, aminek hála igazi családi kedvenc vált belőle. Nem véletlen, hogy 100 milliónál is többet értékesített belőle a földgolyón. És persze a tévégyártók is örültek, mikor a felhasználók lecserélték az elrepülő kontrollerek miatt betört képernyőjű tévéiket.

Nintendo

NES

Nintendo Entertainment System, vagy ahogy a legtöbben ismerjük: NES. A japán gyártó első, 1983-ban piacra dobott otthoni játékgépe, ami milliók életét varázsolta szórakoztatóbbá, olyan ikonikus játékokkal, mint a Super Mario Bros., a Mega Man 3, a Contra vagy éppen a The Legend of Zelda. A gép ikonikus státuszát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy közel 62 millió példányt értékesítettek belőle a 80-as években. Hazánkban elég ritka hollónak számított.

Atari

Atari 2600

Igazi őskövület, ami rengeteg mai negyvenes ember életét határozta meg gyerekként. Az Atari még 1977-ben dobta piacra ezt a gépet, amiből aztán 30 milliónál is többet sikerült értékesíteni. Az Atari 2600 akkora legenda, hogy a LEGO még építőjátékot is készített belőle (a konzolt lehet megépíteni kockákból), és ezen a gépen olyan klasszikusokkal játszhattunk, mint a Pitfall!, a Donkey Kong, a Space Invaders vagy éppen a Pac-Man.

SIE

PSP

A Sony elég későn, 2004-ben szállt be a kézikonzolok versenyébe, de a PSP-re, azaz a PlayStation Portable-re megérte várni, hiszen a cég csodás játékokkal ajándékozta meg azokat, akik a gép mellett döntöttek. A méret ellenére remek volt a grafika, és a készülékkel már az internetre is fel lehetett csatlakozni. 80 milliónál is többet adtak el belőle és olyan csodák futottak rajta, mint a Patapon, a God of War: Ghost of Sparta vagy éppen Metal Gear Solid: Peace Walker.

Nintendo

Nintendo 3DS

A Nintendo nagy dobása a Game Boy után a szintén hordozható, de már kétképernyős, érintőkijelzős,  és rengeteg változatban kiadott Nintendo DS volt. Ennek a szériának a legendás tagja a 3DS, ami a nevéhez méltóan – bármilyen extra kiegészítő nélkül – biztosított három dimenziós megjelenítést. Csak ebből a változatból közel 80 milliót értékesítettek, maga a Nintendo DS pedig az egyetlen olyan gép, ami eladásokban képes volt megszorongatni a PlayStation 2-t.