Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb videójátékos adaptációk

Lányi Örs
Lányi Örs

Sokáig elátkozottnak tűnt a videójáték-adaptációk műfaja, azonban az elmúlt időszakban több olyan kiváló film és sorozat is napvilágot látott, ami valamilyen játékon alapul. A képregény feldolgozása után így nem lenne meglepő, ha Hollywood ismét a videójátékok nagyvászonra, vagy tévéképernyőkre történő átültetésében látna újabb nagy lehetőséget. A következő nagyszabású projektekre már nem is kell sokat várni, előtte viszont nézzük át, melyek is voltak a napjainkig készült legjobb adaptációk.

Szerinted melyik közülük a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra!

15 szavazat.

The Last of Us

A Naughty Dog sikerjátékát kisképernyőre adaptáló történet a világ jelentős részét megfertőző gombapandémiával veszi kezdetét, majd évtizedekkel később Ellie (Bella Ramsey) és Joel (Pedro Pascal) kalandjait követhetjük egy teljesen megváltozott világban. A sorozatban ugyan nem kapnak akkora hangsúlyt a fertőzöttek, mint a játékban, cserébe jobban kidolgozott a karakterdráma. Ez utólag kiváló döntésnek bizonyult a Csernobilt is író Craig Mazin részéről.

Arcane

A netflixes sorozat megjelenése előtt talán még a Riot Games fejesei sem gondolták volna, hogy az elképesztő népszerűségre szert tévő League of Legends-játékból ennyire jó sorozatot lehet készíteni. A Zaun város alvilágába kalauzoló sorozat páratlan animációjával, magával ragadó történetével és zseniális aláfestő zenéivel mind a rajongókat, mind a kritikusokat levette a lábáról.

Cyberpunk: Edgerunners

Amekkora várakozás előzte meg a Cyberpunk 2077 megjelenését, legalább akkora pofára esés volt a rajongóknak, amikor a megjelenést követően elindították a CD Project Red játékát. Azóta érkezett számos javítás, a programra lassan rá sem lehet ismerni. A kapcsolódó netflixes sorozat viszont itt is váratlant hozott: a japán animék világába vitte el a cyberpunk lázálmot. Az eredmény pedig egy kiváló sorozat, ipari mennyiségű vérrel és kegyetlenséggel.

Uncharted

A Sony 2022-es filmje ugyan nem tudta megközelíteni az Uncharted-játékok színvonalát, de egy szórakoztató és csavaros, vasárnap délutánra tökéletes akció-kalandfilm ennek ellenére is összejött belőle. Tom Holland és Mark Wahlberg kettőse remek főszereplő párost eredményezett, kellően szellemes párbeszédekkel, de a legnagyobb elismerés azonban a kaszkadőrök munkáját illeti.

Halo

Az Xbox-konzolok egyértelmű csúcsjátékának a Halo-sorozat részei számítanak, amik (legtöbbször) Master Chief kalandjait követve mutatják be a jövőben dúló háborúkat. A Paramount stúdió elképesztő összegeket áldozott a sorozatverzióra, ami – a játékkal ellentétben – elég nagy hagsúlyt fektet a zöld páncélban megbúvó emberre is. Ennek mondjuk nem mindenki örült, de a széria még így is a jobb feldolgozások közé tartozik.

Super Mario Bros.: A film

A Nintendo megszámlálhatatlan sikerjátékot lett lesz az asztalra gyerekkorunkban, de a filmekbe elég gyorsan beletört a bicskájuk. Az első Super Mario Bros.-filmet jobb elfelejteni, idén azonban összejött a nagy visszatérés. A 2023-as Super Mario Bros.: A film könnyen emészthető, mégis kellemes családi alkotás, ami leköti a gyerekeket és tökéletes fan service a régi rajongóknak. Az easter eggeket például napestig lehetne benne keresgélni.

Gangs of London

Nem lennék meglepve, ha sokaknak nem lenne ismerős a Gangs of London, mivel a 2006-os játék csak a PSP kézikonzolra jelent meg. A videójáték nem is aratott nagy sikert, a 2020-tól futó sorozat viszont annál inkább. A történet nemzetközi bandák viszályát mutatja be, miután az egyik legbefolyásosabb család vezetőjét megölik. A színészi játék mellett a történet, illetve a harcjelenetek koreográfiája miatt is érdemes nézni a sorozatot.

Sonic, a sündisznó

Ezzel az alkotással kezdődött meg a SEGA karaktereken alapuló filmek modern térhódítása, és kicsit hihetetlen is, hogy gyerekkorunk kedvenc játékából lehetett élvezhető adaptációt készíteni. Ehhez persze kellett az is, hogy a rajongók első felhördülését látva teljesen átalakítsák a címszereplő animációs karakter kinézetét. Fontos továbbá Jim Carrey ripacs főgonosza, aki a második részben visszatért, hogy megkeserítse a kék sündisznó és barátai életét.

Tomb Raider

Ugyan már a 2000-es évek elején is készültek Tomb Raider-filmek Angelina Jolie főszereplésével, de ezek csak nyomokban emlékeztettek a videójátékokra. Nem úgy az Alicia Vikander nevével fémjelzett 2018-as adaptáció, amire ebből a szempontból már nem lehet panasz: a kalandok és az üldözésés jelenetek látványosak, de a történetben azért itt is jó pár bakit fel lehetett fedezni.

Pokémon - Pikachu, a detektív

A Pokémon márkanévvel úgy tűnik, nem lehet hibázni. Az animációs sorozaton egy teljes generáció nőtt fel, a Pokémon GO pedig valóságos forradalmat hozott a mobiljátékok piacán. Ehhez hasonló – anyagi – sikereket ugyan nem tudott elérni a Pikachu főszereplésével készült „élőszereplős” film, de a különleges lények világának szerelmesei azért alapvetően elégedettek lehettek a végeredménnyel.