Még nem regisztráltam

TechTud

A legjobb autóversenyzős játékok

Lányi Örs
Lányi Örs

Május 19-én került a boltok polcaira a LEGO 2K Drive című autóversenyzős program, ami a dán építőjáték világát ötvözi a nyílt világú versenyzéssel. A játékot már javában teszteljük, de mielőtt meghoznánk a végső értékelést, a megjelenés apropóján összeszedtük a legnagyobb autóversenyzős kedvenceinket az elmúlt évekből.

Szerinted melyik a legjobb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

12 szavazat.

Need for Speed: Underground 2

Ezzel a játékkal újult meg igazán a Need for Speed-széria, és vált az autóversenyzős játékok (akkori) királyává. Az Underground 2 sztori terén sem gyenge, az igazi sikert azonban a szabadon bejárható, nyílt világ, a győzelmek által feloldható pályarészek, és mindenek előtt az autók tuningolásának végtelen lehetősége hozta el. A kocsik testreszabási lehetőségeinek tekintetében a mai napig ez az egyik olyan játék, ami a legnagyobb szabad kezet adja a játékosnak.

Need for Speed: Most Wanted

A Need for Speed hosszú éveken át egyeduralkodó volt az autóversenyzős játékok között, és a szebb napokat is látott széria egyik legcsillogóbb ékköve kétségtelenül a Most Wanted. A 2005-ös játékban 15 bandavezért kell legyőznünk ahhoz, hogy újra az utcai autóversenyek királyává váljunk, közben pedig elnyerhetjük, sőt tuningolhatjuk is álmaink autóit. Mindezt pedig elképesztő zenei aláfestés kíséretében vihetjük véghez.

Need for Speed Carbon

A Need for Speed Carbon nem kis mértékben alapozott a Most Wanted sikerére, azonban így sem mondható unalmas rókabőrnek. A 2006-os játékban szintén néhány helyi, illegális autós bandát kell lenyomunk, hogy visszatérjünk a csúcsra, ám a versenypályák terén izgalmas újdonságokat kapunk. A gyenge szalagkorlátokkal behatárolt szerpentines kanyonpályák rendkívül idegőrlő versenyeket eredményeztek. Ráadásul a rendőrök elől való menekülés is sokkal izgalmasabb, mint az előd esetében.

Forza Horizon 5

A Forza Horizon 5 a kezdetben Xbox-exkluzív autóversenyzős széria eddigi messze legnagyobb darabja. A nyílt világú játékban Mexikó festői tájait barangolhatjuk be egy hatalmas térképen, ami másfélszer nagyobb, mint a korábbi rész esetében. A játék kiváló grafikája, széles autópalettája miatt is emlékezetes, azonban a legjobb, hogy nemcsak a táj, de az évszakok is időről időre változnak.

Gran Turismo 3: A-Spec

A Sony által kiadott, PlayStation-exkluzív autóversenyzős szimulátorszéria csúcsa a 2001-es Gran Turismo 3: A-Spec volt. A PS2-es játék grafikája, az autók fizikája és a vezetési élmény is űberelhetetlen volt a megjelenés idejében, ráadásul elképesztően komoly kihívást jelentett a játékosok számára – nem volt egyetlen ajándék győzelem sem a játékban. És amellett, hogy szórakoztatóra sikerült, a játék edukációra is alkalmas volt.

Burnout Paradise

A 2008-as játék alkotói teljesen elengedték a gyeplőt, aminek hála megszületett minden idők egyik legjobb autóversenyzős élménye. Paradise Cityben ugyanis mindent lehet: több száz méteres ugratókról vethetjük magunkat a semmibe, és még jutalmat is kapunk egy-egy látványos karambolért. A játékban ráadásul éjjel és nappal is versenyezhetünk, még emlékezetesebbé téve az élményt. Ha pedig még ez sem lenne elég, a körülöttünk lévő forgalom mértékén is változtathatunk.

Dirt 3

A Dirt-széria (avagy korábbi nevén Collin McRae Rally) fiatalok több generációjával szerettette meg az offroadozást, a rally-versenyzést. A Codemasters fejlesztése egészen különleges élményt biztosít, amihez közel sem elég a többi versenyzős játékban elsajátított alaptudás. A 2011-es alkotásban pedig nem csak botok, hanem online játékosok képében is kihívókra találhatunk.

Mario Kart 64

A Nintendo fejlesztése valódi mérföldkő volt a méltán népszerű Mario Kart-sorozatban, ez volt ugyanis az első rész, ami 3D-grafikát alkalmazott. Az 1996-os játékban 8 karakter bőrébe lehetett belebújni, a pályákon pedig olyan bónuszok voltak elszórva, amiket felszedve előnyt szerezhettünk társainkkal szemben. Egymás szivatása sehol nem olyan élvezetes, mint a Mario Kart-játékokban.

F1 2017

A Codemasters évek óta készít versenyjátékokat a Formula 1 alapján, és a széria egyik legemlékezetesebb darabja a 2017-es rész, ami a korábbi epizódok legjobb funkcióit gyúrta össze egyetlen jól sikerült epizóddá. A feladat persze a szokásos: a száguldó cirkuszhoz szükséges, tűpontos vezetési stílusunkat gyakorolhatjuk a jól ismert pályákon. Emellett adott volt a karrier mód, dizájnolhattunk saját sisakot és a csapatmenedzsmentbe is belekóstolhattunk.

Crash Team Racing Nitro-Fueled

Ami a Nintendónak Mario, az a PlayStationnek Crash. Mindkét széria színes univerzumot épített fel, ráadásul a platformjátékok mellett autóversenyekben is összemérhettük tudásunkat a barátainkkal. A Crash Team Racing 2019-es felturbózott változata pedig egészen elképesztő szintre emelte a színvonalat: kreatív pályák, rejtett rövidítések sora, és egy tucat új járgány várta a széria szerelmeseit.

Street Rod

A Street Rod az autós játékok matuzsáleme, egy igazi klasszikus. Az 1989-ben Commodore 64-re és DOS-ra kiadott játék 1963-ba repítette vissza a játékosokat, és egy garázsban pofozhattuk ki a mára old timernek számító járgányainkat. Míg kezdetben csak egy apróhirdetésben látott használautóra futja, később a versenyeken szerzett pénzből már igazán pofás autókat választhatunk magunknak. A legjobb hír pedig, hogy a játék még ma is elérhető a neten.