Még nem regisztráltam

Kult

Báthory Erzsébet, Medici Katalin, Pipás Pista – a történelem legkegyetlenebb női karakterei

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Nők között is akadtak olyanok, akik sokszor kegyetlen és borzalmas tetteikkel örökre beírták magukat a történelembe.

Szerinted melyik nő cselekedeti voltak a legkegyetlenebbek?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
(Eingeschränkte Rechte für bestimmte redaktionelle Kunden in Deutschland. Limited rights for specific editorial clients in Germany.) Paintings Catherine de' Medici *13.04.1519-05.01.1589+ wife of Henry II, King of France (1547-1559) Portrait, painting by R. Clouet - undated - 16th century (Photo by Archiv Gerstenberg/ullstein bild via Getty Images)

Medici Katalin

Franciaország királynője, aki 1547-1559 között uralkodott, a kor óriási hatalommal és erővel bíró nője volt. Uralkodása során kitörő francia vallási háborúban a protestáns hugenották veszélyeztették helyzetét, így megpróbálta meggyilkoltatni vezetőjüket. Miután ez elbukott, a hugenották bosszújától tartva majdnem 5000 protestáns követő életét oltotta ki, így korának egy rettegett uralkodójának számított.

'Queen Mary' by Sir Anthony More; Exhibited at the Tudor Exhibition', 1890. From "The Graphic. An Illustrated Weekly Newspaper", Volume 41. January to June, 1890. Artist Unknown. (Photo by The Print Collector/Heritage Images via Getty Images)

Véres Mária, azaz Tudor Mária (Bloody Mary)

Anglia és Írország királynője, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin lánya, 1553-1558-ig uralkodott. Ez alatt az idő alatt az akkor már protestáns angolok között próbálta visszaállítani, ha kell, erőszakkal a római katolikus vallást. Élete során több, mint 280 vallási ellenállót égetett halálra, így ragasztották rá a „Bloody Mary” vagyis a „Véres Mária” gúnynevet.

112878103

Dorothea Puente

A kedves, idős hölgy álcája mögé bújt Dorothea Puente valójában egy kegyetlen kaliforniai sorozatgyilkos volt, aki 1982-1988 között mentálisan sérült és idős embereknek adott szállást, majd megmérgezte őket, hogy utána felvehesse nyugdíjukat vagy egyéb szociális támogatásukat. A nőt végül elkapták, és a börtönben halt meg 82 éves korában.

Griselda Blanco

A kolumbiai Medellín kartel tagja, Griselda Blanco hírnevét kitartásának és kíméletlenségének köszönheti. A drogbárónő a 70-es és 80-as években építette fel Miamiban a drogkirályságát és hatalmának megőrzése érdekében képes volt bárkit eltenni láb alól, a legkíméletlenebb eszközökkel. Blancót 1985-ben tartóztatták le majd 2004-ben szabadult, végül 2012-ben, egy motoros orgyilkos ölte meg két lövéssel, hasonló módon, ahogy maga Blanco is elrendelte annak idején kivégzéseket.

Gertrude Baniszewski

Az Indianapolis városában élő Gertrude Baniszewski nevéhez az évszázad egyik legkegyetlenebb gyilkossága fűződik, amely nem hirtelen felindulásból történt, hanem 3 hónap leforgása alatt. Sylvia és Jenny Likens 1965 júliusában kerültek a 7 gyermekes asszony gondozásába átmenetileg. Ugyanakkor miután a megígért tartásdíjat apjuk késve fizette, Baniszewski kegyetlenül kezdett bánni Sylviával. A lány 1965. október 26-án életét vesztette alultápláltság, dehidratáltság és a súlyos testi bántalmazások miatt, amit a házban a nőtől, annak gyerekeitől és azok barátaitól elszenvedett. Az elkövetők mindegyike börtönbüntetést kapott, Baniszewski pedig 20 évet ült, szabadulása után 5 évvel pedig tüdőrákban meghalt.

Suspected murderer Belle Gunness with her children Lucy Sorensen, Myrtle Sorensen and Philip Gunness in 1904. Gunness is suspected of killing up to 15 men for their insurance. The children died in a house fire in La Porte, Indiana in 1908 but it is uncertain if the body of a woman found in the fire was Belle Gunness.

Belle Gunness

A titokzatos norvég származású, de az USA-ban, Indianaban élő nő 1884 és 1904 között feltehetőleg 40 embert ölt meg, köztük gyerekeket és férfiakat. A legtöbb gyilkossághoz a pénznek sok köze volt volt, hiszen nagyjából minden gyilkosságot úgy tervezett, hogy a halottak után életbiztosításukat felvehesse. Mindez persze csak találgatás, hiszen a nő háza 1908-ban leégett, a maradványokat a leégett ház pora közt találták meg, őt és gyerekeit pedig halottnak nyilvánították, holott nem tudni, valóban Gunness maradványait találták-e meg vagy sem.

Pipás Pista (Fődi Viktória)

Pipás Pista, vagyis Fődi Viktória a szegedi tanyavilág hírhedt bérgyilkosaként vált ismertté a 20. század elején. A nehéz sorsú Viktóriára hatással lehetett alkoholista, bántalmazó apja, így a lány már 13 évesen elkerült a háztól és cselédnek adták. Későbbi férje szintén erőszakos volt vele, így 1910-re felbontotta a házasságot. Ezt követően napszámosként dolgozott, erős testalkata és kiemelkedő teherbírása miatt több helyen is alkalmazták. Emiatt idővel egyszerűbbé vált, ha férfinak adja el magát. Ezek révén kérte fel egy környékbeli, bántalmazott asszony, hogy ölje meg férjét, majd további nők fordultak hozzá segítségért. Végül elkapták, börtönbe került és ott halt meg 1940-ben.

UNDATED PHOTO:  (FILE PHOTO)  Aileen Wuornos is shown in this undated photograph from the Florida Department of Corrections. Wournos was executed by lethal injection October 9, 2002 in Florida for murdering six men when she was a prostitute. (Photo by Florida DOC/Getty Images)

Aileen Wuornos

Wuornos hét férfi meggyilkolása miatt került börtönbe és ítélték ötszörösen halálra. Életéről még film is készült, melyben Charlize Theron játszotta a nehéz sorsú nőt, aki családi bántalmazásai és korai terhességét követően prostituáltként kezdte keresni a kenyerét. Már fiatalabb korában is több kisebb rablással került a rendőrök látókörébe, ám a 80-as évek végétől sorozatosan ölt férfiakat, akik kuncsaftjainak is számítottak. 2002-ben végezték ki.

Katherine Knight

Az ausztrál nő az ország első olyan női elítéltje, aki életfogytiglani büntetést kapott, szabadlábra helyezés esélye nélkül. A bomlott elméjű nő erőszakkal teli családi körülményei is hajthatták arra, hogy életében az erőszak kiemelkedő szerepet játsszon.

Párkapcsolataiban a megfélemlítés és a fizikai erőszak mindennapos volt részéről, ami két házasságát is megmérgezte. Végül 2000 februárjában akkori párját, John Price-t a lehető legbrutálisabb módon megölte, feldarabolta, megfőzte és megpróbálta feltálalni családja részére. Ezért a tettéért még ma is börtönben ül, egészen élete végéig.

Báthory Erzsébet

A kegyetlen tetteit övező legendákról ismert főnemes asszony, a Báthory család szülötte és Nádasdy Ferenc felesége, aki 1604-ben férje halála után egyedül irányította több százezer holdas birtokait, segítette a környék családjait, gyermekeit. Valószínűleg az őt támadó ellenségei kezdték el terjeszteni róla azt a pletykát, hogy szűz lányok vérében fürdik és okkult tudományokkal foglalkozik. Az őt körül övező legenda világszerte ismert, így lemosni róla ezeket nem sikerült, de több korabeli forrás is tagadja a szörnyűségek valószínűségét.