Még nem regisztráltam

Kult

Különösen kegyetlen, brutális kínzási módszerek

Anna Csákó

Az emberi kreativitás végtelen, és ez alól sajnos az sem jelent kivételt, mikor egymásnak kívánunk lehetőleg minél nagyobb fizikai vagy szellemi fájdalmat okozni. A témában épp ezért nehéz volna teljességre törekedni, de megpróbáltuk összeszedni a legszélesebb körben elterjedt, különösen kegyetlen kínzásokat.

Szerinted melyik a legbrutálisabb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.
Yamada Taro / Getty Images

Kínai vizes kínzás

Ez a kínzás nem az ember testét, hanem a szellemét teszi tönkre, őrületbe kergetve áldozatát. A módszer egyszerű: az alany fejét leborotválják, kikötözik egy székhez, majd hideg vizet csepegtetnek a fejére. A ritmustalan cseppek és a hidegrázás szorongást vált ki a szervezetből, ami folyamatosan próbál felkészülni a következő, váratlanul érkező ütésre.

Pictures From History / Universal Images Group / Getty Images

Lingchi

Más néven az ezer vágás általi halált leginkább Kínában alkalmazták a 900-as évektől kezdve, de elterjedt volt Vietnámban és Koreában is. Lényege, hogy a kikötözött áldozatot ezernyi apró vágással minél lassabban, még elevenen feldarabolták.

mtnmichelle / Getty Images

Vérsas

A Vikingek című sorozatban, aki ebbe a kivégzésbe sikoly nélkül hal bele, az távozhat a Valhallába – vagyis a harcosok mennyországába. A történészek szerint azonban az sem biztos, hogy valóban végrehajtottak-e ilyen kivégzéseket élő emberen, hiszen nagyon körülményes, és az áldozat valószínűleg már az elején beleájulhatott a fájdalomba. Formailag az elítéltet először letérdeltették, szélesre kitárt karjait kikötözték, gerince vonalán ejtettek egy vágást, bordáit egyenként eltörték, majd azokat szétfeszítve kihúzták a tüdejét – amely pozíció távolról, de emlékeztetett egy vérző sasmadárra.

Heritage Art / Heritage Images / Getty Images

Rézbika

Diodórosz görög történetíró szerint az athéni Perillosz bronzöntőmester egy olyan bikához hasonlatos rézszobrot épített, melyben elfért egy ember. A kínhalálra ítéltet bezárták a szerkezetbe, majd alágyújtottak, aminek hatására a benne lévő elevenen megsült – a szerkezet kialakítása miatt a kívülről szemlélők úgy hallhatták sikolyait, mintha egy valódi bika bőgne és fújtatna. A Múlt-kor magazin cikke szerint Perillosz a szicíliai Akragasz türannoszának ajánlotta fel találmányát, aki annyira elképedt annak kegyetlenségén, hogy magán a bronzöntőmesteren próbálta ki először a rézbikát.

John Downer / Getty Images

Patkányok

Az 1984 című regényből jól ismert százegyes szobában ezzel a módszerrel törik meg Winstont: a szobában megtalálják az ember legnagyobb félelmét, egy olyan elviselhetetlen dolgot, amitől az áldozat bármit képes megtenni a szabadulás reményében. Eredetileg széles körben alkalmazták ezt a nem túl bonyolult, de annál kegyetlenebb módszert. A kínvallatott hasához egy patkányokkal teli vödröt rögzítettek, melyet kívülről hevíteni kezdtek, ezzel rábírva az állatokat a menekülésre – akik más lehetőség híján az áldozat hasán rágták keresztül maguk.

Sepia Times / Universal Images Group / Getty Images

Kerékbe törés

A középkorban volt gyakori kivégzési forma, és általában keresztény vértanúkon alkalmazták. Az áldozatot kifeszített karokkal és lábakkal egy létrához kötözték, majd végtagjait egy nagy kerékkel vagy a létra fokai mentén egy bottal összetörték úgy, hogy az illető minél tovább életben maradjon. Ezután egy földbe vert karóra tűzték a megnyomorított testet – a kivégzést nézők szórakoztatása és elrettentése végett időnként az elítélt levágott fejével együtt.

PHOTO JOSSE / LEEMAGE / AFP

Felnégyelés

A felnégyelésnek többféle formája is létezett, ahol az áldozat testének feldarabolása, vagy épp szétszakítása volt a cél. Kegyelmesebb esetben az elítélt testét „csak” feldarabolták, máskor azonban lovakhoz kötötték, melyeket ellenkező irányokba elindítottak, így szakítva négyfelé a testet. Gyakran alkalmazott eszköznek számított a priccs is, ahol két hóhér segítségével addig húzták az áldozat karjait és lábait, míg hasonló eredményt nem kaptak, mint a lovas verziónál.

Amina Shakeela / Getty Images

Júdásbölcső

A júdásbölcső egy, a tetején piramis alakú, hegyes szék volt. Az áldozat derekára egy fémövet kötöttek, mely segítségével kínzója fel és le tudta ereszteni őt a széken, ezzel szabályozva a végbélnyíláshoz illesztett tárgy által okozott sérülés mértékét. A kínzást túl lehetett élni maradandó károsodások mellett, azonban párját, a karóba húzást (ahol az áldozat testén hosszában áthúztak egy vékonyabb gerendát) már nem.

imaginima / Getty Images

Hajógerincen áthúzás

A 17. századi Hollandiában volt igazán népszerű ez a kínzás, de feltehetőleg már jóval korábban is alkalmazták. Az áldozatra egy kötelet erősítettek, a vízbe dobták, majd ezután keresztbe vagy hosszába húzták a hajó egyik végéből a másikba. A fulladás és komolyabb ütődések mellett az ekkor kapott sérülések elfertőződése is komoly kockázati tényezőt jelentett a túlélés esélyére nézve.

Philippe Lissac / Getty Images

Keresztre feszítés

A keresztény világ egyik legfőbb szimbóluma a keresztre feszített Jézus Krisztus ábrázolása. A Római Birodalomban volt gyakori kivégzési mód, ahol az áldozat karjait és lábait egy fakereszthez szögelték vagy kötözték, melyet felállítottak, majd napokig úgy hagyták, amíg az áldozat éhen- vagy szomjanhalt, vagy a kifeszített póz miatt összepréselődött tüdejétől meg nem fulladt.

bildagentur-online / uig / Getty Images

Spanyolcsizma

A spanyol inkvizíció kedvelt kínzóeszköze volt a spanyolcsizma, de használatáról Magyarországon is találhatunk feljegyzéseket. Az áldozat lábát két szorítófa közé ékelték, melyeket a vallató apránként egyre szorosabbra húzott, mígnem a kínzóeszközbe szorított láb teljesen összepréselődött, és csontjai szilánkosra törtek.