Még nem regisztráltam

Kult

Parasztlengő tenyérrel, kalapácsütés és duplakezes pofon – Bud Spencer legjobb bunyói

Bihari Dániel
Bihari Dániel

Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek akciójelenetei épp azért váltanak ki osztatlan derűt és lelkesedést, mert soha, senki nem gondolta túl őket. A nyújtott kézzel levert nyakas, a térdrogyasztó kalapácsütés vagy a duplakezes pofon ikonikus mozdulatokká váltak, és most, évtizedekkel később is elképesztő a népszerűségük. Na jó, vannak azért fanyalgók, de olyan ember biztosan nincs, akinek az arcán ne suhanna át egy kis mosoly a szállóigévé vált mondat hallatán: „Rablótámadás, kezeket fel! Jobb, ha te mondod, a te hangod mélyebb!”

Szerinted melyik pofon a legütősebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

9 szavazat.

„Nem szeretem, ha valaki a kajámra pályázik!”

Charlie kerüli az embereket, most épp a kamionja mellett készül elfogyasztani kedvencét, a hagymás babot, amikor megjelenik az olajos képű Johnny: „Mi ez, hagymás bab?” „Nem krumplis hal!” –  feleli morcosan, és már sejthetjük, hogy ebből itt és most nem lesz lakoma. Erről megint egy csapatnyi gengszter gondoskodik, akiket kénytelen a serpenyővel lepofozni hagymás babostul. (És megint dühbe jövünk)

„Főleg nem az én tortámba.”

A kamionos Charlie gyakori vendég Bob útmenti étkezdéjében, a Zöld Békában, szokásos szerény menüje egy tripla hamburger, egy habostorta és három sör. Addig nincs is semmi baj, amíg a torta nem kerül szegény Bob arcába a betérő gengszterek révén. Ez már sok Charlie igazságérzetének, ingerült lesz (na nem csak az önzetlenség vezérli): „Nem igazán szép dolog a kisebbet pofával belenyomni egy tortába, főleg nem az én tortámba”. (És megint dühbe jövünk)

„Bunkó vagy, Bugsy!”

Ha Charlie Firpo alszik, és nem kellő tapintattal ébresztik fel, először is elsírja magát. Másodszor a sírással felizgatja magát, és izgalmában fel kell kelnie. Végezetül pedig ha felkel, akkor bal lábbal kel, és olyankor Isten óvja azt, aki a közelében van. Főleg akkor, ha épp a kamionját akarják elvinni – a Görög emberei keserves leckét kaptak ebből. (És megint dühbe jövünk)

Van der Bosch parancsnok és vérebei

Két brazil milliárdos a halálos fenyegetések hatására úgy dönt, hogy két testdublőrt fogad fel maga helyett, amíg elül a baj. Csakhogy nem ússzák meg: a likvidálásukra felbérelt Van der Bosch parancsnok és vérebei pont akkor ütnek rajtuk, amikor mind a négyen együtt vannak. Teljes káosz lehet a fejükben, amikor az előbb még piperkőc cicaharcot vívó Bud Spencer és Terence Hill a következő pillanatban keményen odacsap. (Nincs kettő négy nélkül)

„Azt mondja, hogy ketté akar hasítani téged.”

A Pongo-Pongón szeretettel fogadják a két hajótöröttet, Charlie-t és Allant, de sajnos a hagyományok értelmében meg kell küzdeniük a törzs daliás harcosával, Anuluval. Alan ügyesen kibújik az összecsapás alól úgy, hogy Anulu szörnyű haragját Charlie-ra irányítja. Csupán egyetlen pofon csattan, de mégis ide kívánkozik, mert ennek a nyaklevesnek nincs párja a filmtörténelemben. (Kincs, ami nincs)

„Ilyet még nem pofoztam.”

Mezcal, a bandita és csapata gyakorta terrorizálja a környékbeli mormon közösséget, a békés emberek soha nem ütnek vissza. Egészen addig, amíg fel nem bukkan közöttük két új arc: a szakállas felkelti Mezcal figyelmét, ilyennek még nem osztott ki híres pofonjaiból. Mint ahogy bizonyára olyan maflást sem kapott még, mint most, viszonzásul. (Az ördög jobb és bal keze)

„Különben dühbe jöttök?”

Ben és Kid közösen nyernek meg egy buggyt, de egy autót nem vezethetnek ketten. Éppen sör-virsli versennyel próbálják eldönteni az autó sorsát, de rosszkor vannak rossz helyen: rosszfiúk szétverik a kocsmát, a balhénak a buggy is áldozatul esik. A bandafőnöktől kérnek elégtételt, és miután oda-vissza végigpüfölték a gengsztereket, de még mindig nem kapták meg a kárpótlást, már komolyan dühbe jönnek. A vége csakis egy hatalmas bunyó lehet, aminek a végén kő kövön nem marad.

„Az a zabagép nyugodtan várhat!”

Doug frissen szabadult a börtönből, de a baj nem kerüli el. Nagyszájú kamionosok kötnek bele egy kocsmában, szóváltás kerekedik, amit így zár le: „Aki ebben a kocsmában játszadozni fog, az én vagyok!” És már repül is az első pofon. Véletlenül még Rosco, a hasbeszélő csavargó is kap egy maflást, majd végül együtt menekülnek, hogy aztán egy tévedés folytán megmentsék a világot K1 gonosz tervétől. A film egyik ikonikus mondata: „Kár érte, kiváló ügynök volt”. (Nyomás utána!)

„Mutasd, mi szépet hallgatsz?”

A lakosokat rendszeresen molesztáló emberkereskedők érkeznek Pongo-Pongóra, ám ezúttal elmarad a könnyű zsákmány, gyáva bennszülöttek helyett két pofonosztó várja őket. Charlie unottan tűri, hogy Kaldor, a kalózvezér szét akarja taposni a lábfejét, majd egy parasztlengővel vet véget a próbálkozásainak. Innentől kezdve a rosszfiúk csak esnek, kelnek, és a fogaikat köpködik kifelé. (Kincs, ami nincs)

„Még egyszer, még egyszer!”

Buddy, a jószívű rabló csalódik, amikor a zsákmányolt bőröndben pénz helyett orvosi felszereléseket talál, de épp e baki okozza a félreértést, amiért a kisváros, Yucca elismert polgárává válik. Ám Bronson seriff körül valami nagyon is bűzlik, a „dokinak” kemény öklét kell használnia, hogy megmentse újdonsült barátait. Az egyik bandita olyan felütést kap, hogy átszakítja a helyiség plafonját, az emeleti szoba padlóján bukkan elő a feje. De nem bánja meg: repetát kér a repülésből, mert odafent épp egy csinos nő öltözködik.