Még nem regisztráltam

Kult

Felhőkarcolós ugratások, űrhajsza, zombi autók – a legőrültebb jelenetek a Halálos iramban filmekből

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A filmsorozat 2001 óta tartja lázban a közönséget. Kezdetben az őrült autóversenyeivel szerzett rajongókat, mára pedig már inkább leghihetetlenebb autós üldözésekre emlékszünk a filmekből. Bármennyire is látványosak és izgalmasak ezek a jelenetek, sokszor az a kérdés járhat a néző fejében: mit éreztek az írók, akik ezeket megálmodták?

Szerinted melyik Halálos iramban akciójelenet a legőrültebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

5 szavazat.

Felhőkarcolós ugratások

Mit csinálsz, ha egy luxusautóban ülsz egy felhőkarcoló tetején és menekülnöd kell az ellenséged elől? Dominic Toretto szerint az egyenes út az előre. Az ablakon keresztül. Ám egy több milliárdos luxusautó, ami golyóálló is, nem igazán megbízható a film szerint, mivel a fékek igen gyorsan csődöt mondanak, így újabb ugrás következik… majd újabb. Annak ellenére, hogy a nehéz jármű a valóságban a mélybe zuhant volna, mielőtt célba ér, a film egy pillanatra elhitette velünk, hogy egy autó valójában képes repülni.

Óriás széfrablás

Ki tudná elfelejteni a hírhedt banki széfes jelenetet a sorozat ötödik részéből! A film vége felé a család összefog a The Rock által alakított Luke Hobbsszal, hogy betörjenek a rendőrkapitányságra, és ellopjanak egy óriási széfet, amelyben a korrupt üzletember, Hernan Reyes 100 millió dollárnyi készpénze lapul. Miután a széfet az autójukra erősítik, keresztül száguldanak a városon, ahol semmi sem marad épen, a páncélszekrény mindent elpusztít, ami az útjába kerül.

Űrhajsza

Ahogy haladunk előre a Halálos iramban történetében, egyre hihetetlenebb jeleneteket láthatunk – földön, vízen és levegőben játszódókat egyaránt. A kilencedik filmben viszont az írók úgy döntöttek, itt az ideje nagyobb léptékben haladni és egyenesen az űrbe vinni a karaktereket. Miután Roman és Tej beszállnak egy nevetségesen összeeszkábált autóba, egy vadászrepülőről kilövik magukat az űrbe. Érdemes megjegyezni, hogy a Halálos iramban saga azzal kezdődött, hogy a szereplők elloptak pár elektromos kütyüt, ehhez képest nyolc filmmel később űrhajósokat megszégyenítő módon, minden előképzettség nélkül utazgatnak a világűrben.

Négykerekűs hajótúra

A sorozat második részében a fókusz Brian-re és régi-új barátjára, Roman-re terelődik. Miután a drogbáró Carter Verone rájön, hogy Monica Fuentes beépített rendőr átverte őt, elrabolja egy jachton. A film csúcspontján Brian-nek nem maradt más választása a lány megmentésére, mint Yenko Camarójával lehajtani egy rámpáról, és egyenesen egy mozgó hajó fedélzetére ugratni vele. A lány megmenekül, a gonosz elbukik, de ez a jelenet megalapozta a franchise további eszement akcióinak megszületését.

Autós szabadesés

Hogy tud öt, titkos küldetésre tartó személy bejutni láthatatlanul egy titkos bázisra? A Halálos iramban írói szerint egyszerűen. Nemcsak simán kidobták a szereplőket egy mozgó repülőből, de beleültették őket öt csúcsmodern autóba, melyekre ejtőernyőt erősítettek és természetesen egy sima landolással már földet is értek. Ha nem látnánk a saját szemünkkel, nem hinnénk el, hogy ezt tényleg beleírták a forgatókönyvbe.

Mágneses városhajsza

A Halálos iramban 9. egyik látványos jelenete a mágneskamionos üldözés volt. Ebben a jelenetben Dom és csapata egy erős mágnessel felszerelt, páncélozott teherautóval száll szembe, illetve maguk is hasonló mágnessel vértezik fel autóikat. Az eredmény: totális pusztítás és káosz – ahogy a szériából már megszokhattuk.

Olvadó jég és füstölő motorok

Egy jó kis autós üldözés már unalmas a puszta utakon. A nyolcadik rész írói a szereplőket az Északi-sarkra helyezték, ahol meg kell állítaniuk egy nukleáris fegyverrel megrakott tengeralattjáró elrablását. Természetesen a jégen bemutatott akció nem nélkülözi a legmenőbb sportautókat, a fegyverek ropogását és a rakétákat, így lesz teljes a film egyik csúcsjelenetének látványvilága.

Zombi autók

A film főgonoszának, Ciphernek ördögi terve, hogy megszerezzen egy nukleáris technológiai eszközt egy orosz tisztviselőtől. A legegyszerűbb módja ennek egy New York-on keresztüli üldözés több száz meghackelt, „zombi” autóval, akik rajként borulnak jobbra-balra, de még egy parkolóházból is tonnaszámra zuhannak le, bekerítve a gyanútlan célpontot. Persze a filmben nem számít, hogy mekkora a pusztítás, a cél mindig szentesíti az eszközt.

Gáztartályos kamion üldözés

A filmsorozat harmadik részének nyitójelenetében egy gáztartályos kamion üldözését láthatjuk, aminek végkimenetele teljesen káoszos és totálisan értelmetlen. Az üldözés során a család le akarja választani a kamion egyik tartályát, ám ezt megneszeli a sofőr, aki bár próbál menekülni, de egy beláthatatlan kanyar miatt inkább úgy dönt, kiugrik a járműből. A jármű kettészakad, Dom és Letty pedig az égő, guruló roncsok közé ragad. Szerencsére Domnak mindig van egy gravitációt meghazudtoló ötlete, hogy megmenekítse magát és szerelmét.

Minden, ami a Tokiói Hajszában történik

A sorozat harmadik része teljesen új szereplőket vonultatott fel a franchise életében, de ami a filmben történik, annak minden egyes jelenete totálisan hihetetlen. Adott egy arizonai tinédzser, akinek a tanulás helyett az autóbütykölés a kedvenc elfoglaltsága, és persze bajba is keveredik egy illegális autóverseny miatt, ahol vetélytársával egy fél építkezést lerombolnak. A srácot büntetésből Tokióba küldik az apjához, ahol persze megint illegális autóversenyeken vesz részt, plusz csavarként pedig még a yakuzákkal is összerúgja a port. Nem is lehet egy jelenetet választani belőle, az egész film önmagában elképesztően őrült.