Még nem regisztráltam

Kult

Festetics, Esterházy, Grassalkovich – a legszebb kastélyok Magyarországon

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Ha világszerte ismert kastélyokról esik szó, az elsők között talán Franciaország, Anglia, Németország ugrik be az embernek, de hazánkban is találhatunk lélegzetelállító épületeket, amik tökéletes egész napos programot kínálnak.

Szerinted melyik kastély a legszebb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

20 szavazat.

Fertődi Esterházy-kastély

A „magyar Versailles” néven is ismert épületet 1762-ben, a korábbi vadászkastélyból alakította át az Esterházy család főúri kastéllyá. 126 szobája rokokó díszítésekkel lett ellátva, emellett muzsikaház, operaház és bábszínház is működött a kastély területén. Parkját az 1800-as évek elején Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit hozta rendbe (ekkor nyerte el mai formáját), ráadásul a róla elnevezett rózsakert is pompás élményt nyújt a nyári időszakban, ahol közel 8000 rózsatőről számos különleges rózsafajtát csodálhatunk meg. A kastély épülete nemcsak a látvány miatt vonzza a látogatókat: számos zenei programmal is kedveskednek a komolyzene kedvelőinek.

Keszthelyi Festetics-kastély

A keszthelyi főúri kastély építése a 18. század közepén kezdődött; a nemesi Festetics család tulajdonában volt egészen a II. világháborúig. A kastélyban ma főúri enteriőr kiállítás, hintómúzeum, vadászati kiállítás illetve pálmaház is található, így a gyönyörű épületet nemcsak megcsodálhatjuk, de további látványos programokkal is gazdagíthatjuk látogatásunk. Ne hagyjuk ki a Helikon könyvtárat, amely több, mint 86 ezer darabos könyvállományával kiemelkedő jelentőségű.

Gödöllői Grassalkovich-kastély

Grassalkovich Antal 1730-ban építtette ezt a grandiózus épületet, amely később Erzsébet királyné egyik kedvelt tartózkodási helyévé vált: Sisi koronázási ajándékként kapta meg a kastélyt. Az épület évtizedek során a háborút is túlélte, ma pedig múzeumként és rendezvényhelyszínként működik, nem mellesleg pedig Sisi életének állít emléket.

Martonvásári Brunszvik-kastély

A neogótikus stílusban épült kastély területét grófi címmel együtt Brunszvik Antal kapta Mária Teréziától, a kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Antal fia, Brunszvik Ferenc a kastély köré gyönyörű arborétumot is telepített, amely különleges varázst ad a helynek. Beethoven a család jó barátja és Antal lányainak, Teréznek és Jozefinnek zongoratanára volt, így a kastély múzeum formájában ma is őrzi Beethoven emlékét.

Turai Schossberger-kastély

A francia Loire menti lovagi kastélyok alakját idéző Schossberger-kastély a 19. század végén nyerte el végső formáját, építtetője a híres Esterházy család volt. Különlegessége, hogy igen fejlett építési technológiákat használtak hozzá, ráadásul az épület már akkor rendelkezett központi fűtéssel, árammal és hőszigeteléssel. Ma az ország legdrágább 5 csillagos hotelének ad otthont, így kívülről tudjuk megcsodálni  – belülről csak szobafoglalás esetén.

Székesfehérvári Bory-vár

Bory Jenő építész által tervezett, épített és díszített épület a tervező feleségének állít emléket. A Bory család itt élt és Bory Jenő élete végéig dolgozott rajta. Az épület sok izgalmas részletből áll, ilyen például a Százoszlopos udvar, aminek árkádjai alatt számos szobor állít emléket a magyar történelem hőseinek, dalnokainak és királyainak. Ha egy igazán különleges háttérrel rendelkező épületet szeretnénk megcsodálni, akkor a Bory-vár remek választás lesz.

Nádasdladányi Nádasdy-kastély

Székesfehérvár és a Balaton között található Nádasdladány település ékköve, a Nádasdy-kastély, amelynek eredeti épülete 1738-ban épült, mostani állapotát a 19. század végén nyerte el. Az angol Tudor-stílusú kastély L alakú épületét Nádasdy Ferenc és felesége, Zichy Ilona birtokolta, ám a feleség váratlan halála felborította terveiket. Az épület berendezésének egyes pontjai máig Ilona emlékét őrzik. Ma megtekinthetjük, hogyan élt a Nádasdy család ebben a bámulatos épületben.

Szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Az Ybl Miklós tervei alapján épült német neoreneszánsz kastély az 1800-as évek végén épült a Wenckheim grófi család által. A legenda szerint a tulajdonosoknak annyi kívánsága volt, hogy 52 szoba készüljön és 365 ablaka legyen, ahány hét és nap van egy évben, továbbá semmi ne legyen egyforma, mégis legyen minden harmonikus. Az így született épület a következő évtizedekben a nemesi elit egyik kiemelkedő kulturális helyszínéül szolgált, ma ennek a kornak állít emléket kiállításával.

Tiszadobi Andrássy-kastély

A Meinig Artúr által tervezett épületet 1880-1885 között építtette id. Andrássy Gyula gróf. A csodálatos tornyairól jól felismerhető, neogótikus-romantikus kastélyhoz egy angolkert is tartozik, melyben egy bukszus-labirintus is helyet kapott. Sok más kastélyhoz hasonlóan az Andrássy-kastélyt is érte kár a két világháború alatt, így több évtizedes lepusztultságot követően, a 2000-es évek elején nagyobb volumenű felújítással nyerte el végső formáját, ma már zavartalanul látogatható.

Edelényi L’Huillier–Coburg-kastély

Az impozáns épület építtetését Jean-François L’Huillier francia származású nemes kezdte el 1716-ban, halála után felesége irányításával fejezték be. A kastély később fénykorát Jean-François unokája, Ludmilla és férje, Esterházy István tulajdona alatt élte, ekkor jelentős átalakításokat végeztek rajta. A barokk stílus az épület külső és belső tereire is hatással volt, ami a faliképeken is megmutatkozik.A lenyűgöző kastély nyitva áll a látogatók előtt, akik így belekóstolhatnak egy régi kor lenyűgöző világába.