Még nem regisztráltam

Kult

Fix You, Yellow, Viva La Vida – minden idők legjobb Coldplay dalai

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A Coldplay a 2000-ben megjelent Parachutes című debütáló albumuk megjelenése óta a modern zene egyik legkedveltebb és legsikeresebb zenekarává vált. Az elmúlt két évtizedben slágert sláger után adtak ki, számtalan díjat nyertek, és világszerte hűséges rajongók seregét gyűjtötték össze. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2024-ben három teltházas koncertet is adnak majd a budapesti Puskás Arénában.

Neked melyik a kedvenc Coldplay-dalod?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

13 szavazat.

Fix You

A 2005-ös X&Y album második kislemezeként jelent meg. A zenekar énekese, Chris Martin írta a dalt akkori feleségének, a színésznő Gwyneth Paltrownak, hogy segítse a gyász feldolgozásában, miután elhunyt édesapja.

Violet Hill

A háborúellenes dal 2008-ban jelent meg a Viva la Vida or Death and All His Friends című lemezen. A dalt kezdetben ingyenesen letölthetővé tették a zenekar weboldaláról, ahonnan több mint kétmilliószor töltötték le.

Speed of Sound

A 2005-ös X&Y című albumon jelent meg. A dalt több amerikai és brit zenei díjra is jelölték, haza is vihette a Brit Awardot, a legjobb brit kislemezért járó díjat.

Adventure of a Lifetime

A hetedik stúdióalbumuk, A Head Full of Dreams felvezető kislemezeként jelent meg 2015-ben.

Paradise

A dal a 2011-es, nagyon népszerű Mylo Xyloto albumon jelent meg. Ez volt a második kislemez, amelyet erről a lemezről adtak ki. A dal a 2012-es MTV Music Awards-on a legjobb rockvideónak járó díjat is elnyerte.

Clocks

A Rush of Blood to the Head című második albumukon jelent meg. A dal 2003-ban Grammy-díjat is nyert. A Clocks a Coldplay egyik jellegzetes dalának számít, és gyakran a 2000-es évek legjobb dalai közé sorolják.

Charlie Brown

A dal a Mylo Xyloto című ötödik stúdióalbumuk harmadik kislemezeként jelent meg. A dal egy korai változatának szövegében a híres képregény figurát is megemlítették, de később azonban kimaradt a végleges felvételből, viszont a címen már nem változtattak.

A Sky Full of Stars

A 2014-es Ghost Stories című album sok rajongó kedvenc dalait szállította. Ez a dal volt a harmadik kislemez, amely az albumról jelent meg. Jelölést is kapott a 2015-ös Grammy-díjátadón a legjobb popduó/csoportos előadás kategóriában.

Every Teardrop is a Waterfall

A dal a 2011-es Mylo Xyloto című albumukon jelent meg, és annak vezető kislemeze is volt.

The Scientist

A dal a Coldplay második stúdióalbumának, A Rush of Blood to the Headnek a második kislemeze volt. A klipje három MTV Video Music Awards díjat nyert, a videóban alkalmazott fordított narratívának köszönhetően.

Viva La Vida

Az egyik legnépszerűbb daluk világszerte. A zenekar negyedik albumán, a Viva la Vida or Death and All His Friends című lemezen jelent meg és a 2009-es Grammy-díjátadón elnyerte az év dalának járó díjat.

Talk

A harmadik albumukon, az X&Y-n jelent meg és a Kraftwerk 1981-es Computer Love című dalának motívuma köré épül.

Something Just Like This

Közös számuk az amerikai elektronikus zenei duóval, a The Chainsmokers-szel. 2017-ben jelent meg először a duó Memories…Do Not Open című albumán, majd utána a Coldplay Kaleidoscope című kislemezén.

Yellow

A zenekar egyik legkorábbi slágere. A dal a Parachutes című debütáló albumukon jelent meg, és sokan úgy gondolják, hogy ez repítette a Coldplay-t a nemzetközi reflektorfénybe, és ez indította el őket a karrierjük útján.

In My Place

A dalt a zenekar összes tagja közösen írta második albumukra, A Rush of Blood to the Headre. Elnyerte a 45. Grammy-díjátadón a legjobb énekes duó vagy együttes rockelőadásának díját.

Everglow

A hetedik stúdióalbumuk, A Head Full of Dreams negyedik száma. A dalban Gwyneth Paltrow is vokálozik, aki a felvételkor még hivatalosan Chris Martin felesége volt.