Még nem regisztráltam

Kult

Süsü, Vackor, Kuflik – a legmeghatározóbb magyar gyerekkönyvek

Anna Csákó

Nincs egyszerű dolgunk, hisz a magyar meseirodalom egy nagyobb könyvtárrészleget is megtölt jobbnál jobb olvasmányokkal – mi a teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összeszedni azokat, melyekhez szinte minden magyart köt valamilyen kedves emlék.

Neked melyik a kedvenced?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

10 szavazat.

Fazekas Anna – Öreg néne őzikéje

A törött lábú őzgidáról és az őt meggyógyító idős nénéről szóló verses mese 1952 óta tanít minket a ragaszkodás nélküli szeretetre.

Kormos István – Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról

A boglyos, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kismackó történeteivel Kormos István több kötetében is találkozhatunk, de az író ezeken kívül is megajándékozott minket néhány emlékezetes gyerekmesével.

Fekete István – Vuk

A könyv sikere után nem meglepő, hogy a rajzfilm az 1980 utáni magyar filmgyártás legnézettebb alkotása lett: a bemutatását követően 2,4 millióan látták. Az árván maradt kisrókáról szóló regény egyaránt tanulságos gyermekek és felnőttek számára is.

Varga Katalin – Gőgös Gúnár Gedeon

A gyerekeket olvasni tanító mesekönyv mellett általában ott találjuk a polcon Mosó Masa Mosodáját is az írónőtől.

Gazdag Erzsi – Mesebolt

„Volt egyszer egy mesebolt,

abban minden mese volt:

fiókjában törpék ültek,

vizilányok hegedűltek.”

Móra Ferenc – Zengő ABC

Sokan köszönhetjük Cirmos cicának és Csengős csikónak (és Móra Ferencnek), hogy megtanultuk a magyar ABC-t.

Csukás István – Süsü

Süsü eredetileg nem is az író teremtménye volt, de az biztos, hogy az egyik legemblematikusabb mind közül.

Lázár Ervin – A Négyszögletű Kerek Erdő

A könyv estimeseként való felolvasása megfelel egy haladó szintű beszédtechnika gyakorlatnak, cserébe a hallgatóság öröme is borítékolható.

Dániel András - Kuflik

Nem is kifli, nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Dániel András teremtményei Pofánka, Zödön és a többiek már annyira népszerűek, hogy egy budapesti játszótéren is megjelentek.

Varró Dániel – Túl a Maszat-hegyen

Az először 2003-ban kiadott verses meseregény azóta is töretlenül népszerű, és a Zengő ABC-hez hasonlóan zenés formában is meghallgatható.

Berg Judit – Rumini

A regényciklusnak 2006 óta már 10 része jelent meg, melyekben a Szélkirálynő háromárbócos vitorlás legénységével élhetünk át kalandokat.