Még nem regisztráltam

Kult

Csinszka, Lilla, Flóra – ezeknek a nőknek köszönhetjük a legszebb szerelmes verseinket

Anna Csákó

Ki ne hallotta volna, hogy a Szeptember végén dacára Szendrey Júlia már a gyászév letelte előtt újraházasodott? És hogy Szabó Lőrinc szinte nevetve engedte át legjobb barátjának a kedvesét? Hogy Karinthy és Kosztolányi ugyanannak a nőnek udvaroltak? Az sem új információ, hogy Juhász Gyula olyan nő után áhítozott, akit még csak meg sem csókolhatott. Azokat a múzsákat hoztuk el, akik a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit ihlették.

Szerinted ki nélkül lenne sokkal szegényebb a magyar irodalom?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

8 szavazat.

Gyarmati Fanni

Radnóti Miklós özvegye 2014 februárjában, 101 évesen követte a sírba a költőt, és haláláig gondozta férjének hagyatékát.

Szendrey Júlia

Petőfi Sándor özvegye mindössze két éve élt a költővel, mikor az 1849. július 31-én elhunyt, hátrahagyva alig húszéves feleségét és egyéves kisfiukat. Szendrey Júlia még a gyászév letelte előtt újra férjhez ment, de a Horváth Árpád történésszel kötött házassága boldogtalan volt.

Magyar Bálint / Fortepan

Boncza Berta

Ady Endre kedvese, kinek őrizte a szemét. A költő első szerelméhez, Brüll Adélhoz hasonlóan Csinszka is a magyar líra legszebb darabjait ihlette, ráadásul nemcsak Ady tollából, hiszen a költő halála után Boncza Berta Babits Mihály szerelme lett.

Sárvári Anna

A magyar irodalom leghíresebb szőke nője állítólag csak egyszer beszélgetett Juhász Gyulával, de ennyi is elég volt többek között az Anna örök, Annának, Anna után, Anna minden, A régi Anna és Annabál című versek megszületéséhez.

Vajda Julianna

Vagy ismertebb nevén Lilla, a fiatalon elhunyt Csokonai Vitéz Mihály beteljesületlen szerelme. Kapcsolatukról a költő megmaradt versein kívül nem sokat tudunk.

Kozmutza Flóra

„Az egyetlen nő, akinek keresztnevét nem írhatom versbe. Korosztályom legnevesebb költője tette rá kezét” – ezt Illyés Gyula írta feleségéről, Kozmutza Flóráról, akivel negyvennégy évig voltak házasok. Korosztályának legnevesebb költője pedig nem más volt, mint a költő barátja, József Attila.

Németh László Társaság / Fortepan

Károlyi Amy

Sokan inkább Weöres Sándor börtönőreként, mintsem feleségeként tekintettek Károlyi Amyre, aki egész életében óvni akarta férjét, de a köztük lévő szerelemről Weöres versei tesznek tanúbizonyságot.

Németh László Társaság / Fortepan

Török Sophie

A Tanner Ilona néven született múzsa Babits Mihály felesége volt, maga is költő. Török Sophie először Szabó Lőrinc jegyese lett, aki végül vita nélkül átengedte őt Babits Mihálynak, amire a menyasszony is rábólintott.

Archívum Nők Lapja / Central Médiacsoport

Harmos Ilona

A magyar irodalom legendás jóbarátai, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső is szemet vetettek a színésznőre, még ha nem is egy időben – Harmos Ilona előbb Karinthyt ismerte meg, de kapcsolatuk nem vált komollyá, majd 1910-ben mutatták be Kosztolányi Dezsőnek, akivel a költő haláláig együtt éltek.

Korzáti Erzsébet

Szabó Lőrinc szerelmes versei egészen más fénytörést kapnak a költő élettörténetét ismerve: felesége, Mikes Klára mellett viszonyt kezdett annak barátnőjével, Korzáti Erzsébettel. Az évtizedeken át tartó fájdalmas viszonynak a szeretővé vált nő öngyilkossága vetett véget.

Barabás Miklós festménye / Wikipédia

Laborfalvi Róza

A kor egyik legünnepeltebb színésznőjének és Jókai Mórnak a házassága bár viharros volt, tele pletykákkal, megcsalással és veszekedésekkel, kapcsolatuk csak Laborfalvi Róza halálával ért véget.