Még nem regisztráltam

Kult

Mamma Mia, Dancing Queen, Waterloo – a legnagyobb ABBA-slágerek

Zádori Viktória
Zádori Viktória

A legendás svéd popegyüttes 1972-ben alakult, és két házaspárból állt. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad útjai tíz évvel később váltak külön, miután magánéletükben is mind a válás mellett döntöttek. Figyelembe véve, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi ikonikus slágerük született, egyértelmű, hogy esetükben a világ egyik legmeghatározóbb popegyütteséről beszélhetünk

Neked melyik a kedvenc ABBA-slágered?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

19 szavazat.

Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)

Az együttes egyik legnagyobb slágerét Madonna is felhasználta a 2005-ös Hung Up című dalában.

Waterloo

Ez volt az a dal, amely meghozta számukra a világhírt, miután ezzel nyerték meg az 1974-es brightoni Eurovíziós Dalfesztivált.

Money, Money, Money

Ezt a számot egy olyan nő szemszögéből éneklik, aki kemény munkája ellenére alig tudja eltartani magát, ezért keres egy jómódú férfit. A klipjét a Kabaré című film ihlette.

Dancing Queen

Vitathatatlanul a legnépszerűbb és leghíresebb daluk, és egyben minden idők egyik legnagyszerűbb diszkódala.

Take A Chance On Me

Björn hobbija akkoriban a futás volt, és egy nap egy „tck-a-ch” ütemű ritmust énekelt magának, amiből aztán a „take-a-chance” lett.

The Winner Takes It All

Bár a dal megjelenésének ideje miatt sokan arra asszociáltak, de Björn tagadta, hogy szívszorító balladája az ő és Agnetha válásáról szólna.

Mamma Mia

Ezt a dalt használták fel a hatalmas sikerű musical és filmsorozat címeként is.

Super Trouper

A dal címe egy nagyszínpadokon használatos fénytechnikai eszközre utal.

The Name of the Game

A dal nyitó riffjét Stevie Wonder I Wish című száma ihlette, és Benny és Björn is azt mondta, hogy az ABBA ezen korszakában Wonder zenéje inspirálta őket.

S.O.S

Björn azt mondta, hogy miután három évig próbálták kitalálni, hogy milyen stílushoz ragaszkodjon az ABBA, ezzel a dallal végre megtalálták az identitásukat, mint popegyüttes.

Thank You For The Music

A dal eredetileg az együttes 1977-es The Album című ötödik albumán szerepelt, de még híresebbé vált, amikor 1983 végén kislemezként megjelent az azonos című válogatásalbum népszerűsítésére. Végül ez lett az együttes nem hivatalos hattyúdala, mivel ez volt az utolsó kislemezük.

Fernando

Ezt a klasszikus balladát eredetileg nem az ABBA adta ki, hanem az együttes tagja, Anni-Frid Lyngstad a saját szólólemezén. A Mamma Mia film második részében Cher énekli, érdemes meghallgatni az ő verzióját is.