Még nem regisztráltam

Kult

Marilyn Monroe, Sophia Loren, Brigitte Bardot – legendás színésznők a múltból

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Idejükben olvadoztak utánuk a férfiak, és minden nő rájuk akart hasonlítani. Ők nem csupán színésznők voltak – különleges egyéniségük, tehetségük és karizmájuk által örökre beírták magukat a filmművészet történetébe.

Szerinted ki volt a legikonikusabb közülük?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

11 szavazat.
631428342

Audrey Hepburn

Balerinaként kezdte, majd modellkedett és belecsöppent a filmezés világába. Első főszerepéért máris elnyerte az Oscar-díjat, a Római vakációban Gregory Peck oldalán játszott. Szelíd, kislányos vonásaival és nőiességével elrabolta a közönség szívét. 1961-ben az Álom luxuskivitelben, majd 1964-ben a My Fair Ladyben játszott, ezt követően UNICEF jószolgálati nagykövet lett.

PALM SPRINGS, CA - 1954: Actress Marilyn Monroe poses for a portrait laying on the grass in 1954 in Palm Springs, California. (Photo by Baron/Hulton Archive/Getty Images)

Marilyn Monroe

Golden Globe-díjas színésznő, modell, énekesnő. Az 50-es évek egyik legismertebb szexszimbóluma és a mai napig egy valódi ikon, aki a „buta szőke” skatulyában ragadt. Fiatalon elhunyt, halálát összeesküvés-elméletek lengnek körbe.

Brigitte Bardot on the set of "Les Femmes". (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Brigitte Bardot

A francia ikon eleinte balett-táncosnőnek készült, majd modellkedett, ekkor fedezte fel majdani férje, aki filmszerepet adott neki, s ezzel együtt az első lökést a világsiker felé. Olyan kultikus művekben kapott szerepet, mint az Egy párizsi lány, Viva Maria! és a Különleges történetek.

English actress Vivien Leigh (1913 - 1967), 1937. (Photo by Sasha/Hulton Archive/Getty Images)

Vivien Leigh

Kétszeres Oscar-díjas angol színésznő. Díjait olyan filmek főszerepével érdemelte ki, mint az Elfújta a szél és A vágy villamosa. Magánéletében már nem volt ilyen sikeres: hisztisnek tartották, pedig valójában bipoláris zavarral küzdött. 53 évesen hunyt el. Temetése napján az elmékére minden londoni színház fényét lekapcsolták.

159816971

Gina Lollobrigida

Egész életében próbált a beskatulyázás ellen harcolni, amit a közvélemény aggatott rá külseje miatt. Az „isteni Lollo” nemzetközi karrierjének legsikeresebb filmjei a Trapéz, A párizsi Notre-Dame és a Salamon és Sába királynője. Nem készült színésznőnek, fényképezést és szobrászatot tanult Rómában, ezeknek élt az 1970-es évektől.

153469247

Elizabeth Taylor

Klasszikus hollywoodi sztár: gyönyörű, tehetséges, sikeres, jómódú, szerelmi élete pedig viharos. Nyolcszor kötött házasságot, ebből kétszer Richard Burtonnel. Különleges ékszerkollekciója mellett műkincsgyűjteménye is nevezetes. 1999-ben II. Erzsébet lovagi rangra emelte.

71643263

Sophia Loren

Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone Rómában született, Oscar- és BAFTA-díjas színész- és énekesnő. Hazájában nemcsak színésznőként közismert és elismert, hanem mint a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképe. Szakácskönyveket is írt.

1435795851

Claudia Cardinale

Tunéziai születésű olasz színésznő, az 1960-as évek egyik legnagyobb európai szexszimbóluma. Leghíresebb filmjei a 8 és 1/2, a Rózsaszín párduc és a Volt egyszer egy Vadnyugat. 1993-ban Arany Oroszlán-, 2002-ben Arany Medve Életműdíjat vehetett át.

American actress Grace Kelly (1929 - 1982), who retired from films in 1956 to marry Prince Rainier III of Monaco. She was killed in a car crash in 1982.   (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Grace Kelly

Amerikai színésznő, aki szépsége és elegáns stílusa révén vált ikonikussá az 1950-es évek Hollywoodjában. Oscar-díját a Vidéki lány című filmmel nyerte el. Később Monaco hercegnéjévé vált. Esküvője után többször is megkeresték szerepekkel, de férje, Rainier herceg és Monaco népe is ellenezte a további filmezést.

Actress Ursula Andress wearing a hairband with her hair falling over her shoulders, circa 1965. (Photo by Archive Photos/Getty Images)

Ursula Andress

A svájci születésű színésznő volt az első Bond-lány, aki a tengerparti bikinis jelenettel írta be magát végleg a szexszimbólumok listájára. Együtt játszott Frank Sinatrával és Elvisszel is, de a Dr. No-beli alakítását soha nem tudta felülmúlni. Hírnevét (részben) a Playboy-fotóinak és kusza szerelmi ügyeinek köszönheti. Szeretői közt volt James Dean, Dean Martin és Belmondo is.