Még nem regisztráltam

Kult

Godzillától az Oppenheimerig – A legérdekesebb filmek a nukleáris fenyegetésről

Márton Jankovics
Márton Jankovics

Christopher Nolan háromórás Oppenheimere a nyár egyik nagy sikere a mozikban, aminek okai közt szerepelhet, hogy korunk morális dilemmáira és az újra erősödő apokaliptikus félelmekre is reagál. Az atomrobbanás okozta veszélyekről persze már azóta készülnek hollywoodi filmek és sorozatok, mióta Oppenheimerék az első atombombát kifejlesztették Los Alamosban. Ezekből mutatunk be tíz érdekes alkotást, plusz egyként hozzátéve Nolan friss életrajzi filmjét.

Szerinted melyik a legjobb film az atombombáról és a nukleáris fenyegetésről?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

Ha részletesebben olvasnál a filmekről, ebben a cikkünkben megteheted.

10 szavazat.

Oppenheimer

A Barbie-filmmel egy napon mozikba került háromórás alkotás a második világháborús Manhattan-tervet vezető fizikus, J. Robert Oppenheimer atombombájáról és lelkiismeretéről szól, vagyis nem csak a bomba megépítésének az éveit, de a tudós ezt követő meghurcolását is bemutatja. Kritikusunk szerint Christopher Nolan virtuóz módon forrasztja egységbe a két témát, a háborús filmet, lelkiismereti drámát és tárgyalótermi izgalmakat ötvöző film középpontjában mégis Cillian Murphy nagyívű alakítása áll.

Csernobil

Az HBO-s minisorozata surranópályán lett 2019 egyik nagy tévés sikere. Alapvető kérdéseket feszeget, tulajdonképpen szovjet történelmi díszletek közt mutatta be ugyanazt, ami a Kína-szindrómában még csak teória és zajos hollywoodi fikció volt: vagyis a folyamatot, hogy a politikai logika miként írja felül pillanatok alatt akár a legelemibb emberi ösztönöket és biztonsági megfontolásokat, még akkor is, ha milliók sorsáról, mondjuk egy addig soha nem tapasztalt katasztrófáról van is szó.  A Csernobil persze még évekkel azelőtt készült, hogy Ukrajnában heves harcok dúltak volna a zaporizzsjai atomerőmű környékén, de így is telibe találta a közhangulatot, sokan a klímaváltozással szembeni politikai tehetetlenséget látták bele.

Kína-szindróma

Csernobil óta mindenki tudja, hogy nemcsak az atomháború veszélye valós, de az atomenergiának is megvannak a maga kockázatai. Az 1979-es Kína-szindróma készülésekor azonban ez még inkább elméleti lehetőség volt, mint történelmi tapasztalat. Az izgalmas thrillerben Jane Fonda alakítja az elszánt riportert, Michael Douglas pedig a nem kevésbé elszánt operatőrt, akivel egy rutinforgatás idején üzemzavart észlelnek egy Los Angeles-környéki atomerőműben. Jack Lemmon a becsületes tudós szerepében, aki segít neki feltárni az ügyet, amelyet a hatalom próbál teljes erőből eltussolni a nyilvánosságban. A Kína-szindróma bemutatójakor az energiaipari résztvevők elszállt fikciónak és egy teljes iparág ellen elkövetett karaktergyilkosságnak titulálták a filmet. Aztán tizenkét nappal a premier után megtörtént a Three Mile-szigeti atomkatasztrófa, ahol nagyon hasonló folyamatok történtek, mint a vásznon.

Az utolsó esély

Hiába ért véget a hidegháború, Hollywood azért a 90-es években is igyekezett életben tartani az atomháborús paranoiát, ennek pedig fontos helyszíne lett a tengeralattjáró. A Vadászat a vörös októberre című tengeralattjárós kémthrillert ugyan még épp a Szovjetunió hivatalos szétesése előtt mutatták be, de az 1995-ös Az utolsó esély már a posztszovjet zűrzavar és az első csecsen háború idején játszódott, amikor is ultranacionalista oroszok azzal fenyegetőznek, hogy atombombát dobnak az Egyesült Államokra és Japánra. A Tony Scott által rendezett akcióthrillerben Gene Hackman atomtengeralattjáró-parancsnoka és Denzel Washington vezető tisztje feszül egymásnak a nem épp jelentéktelen kérdésen, hogy kilőjék-e a rakétákat Oroszországra. A film egy valós esetből indult ki, ami évtizedekkel korábban játszódott le, a kubai rakétaválság idején, és a tengeralattjáró klausztrofób közegében mutatta be, milyen sorsdöntő lehet az emberi tényező ezekben a kiélezett helyzetekben.

A majmok bolygója

Természetesen számos posztapokaliptikus film épült az atomháború rémképére. Az egyik leghíresebb és legtrükkösebb ezek közül A majmok bolygója, amelynek végén Charlton Heston a Szabadság-szobor romjait felfedezve ébred rá, hogy valójában nem egy távoli bolygóra vetődött el űrhajójával, hanem visszatért a Földre, ahol időközben egy atomháború pusztította el az emberi civilizációt, és nyitotta meg az utat a majmok hatalomra kerülése előtt. A folytatások aztán részletesebben ki is bontották az emberiség önmaga okozta vesztét, de a franchise legerősebb pillanata mégis az első rész zárójelenete maradt.

Goldfinger

A nukleáris fenyegetés természetesen visszatérő elem a Bond-univerzumban. Már az első Bond-filmben, az 1962-es Dr. Nóban saját atomreaktora van az egzotikus szigeten élő főgonosznak, amelynek a 007-es hasznát is veszi a nagy leszámolásban. De az első atombombára sem kellett sokat várni: az 1964-es Goldfingerben egy nukleáris fegyverrel próbálja meg az USA Fort Knox-i aranyfedezetét hasznavehetetlenné tenni az ügyeletes főgonosz, szegény Sean Conneryt még hozzá is bilincselik az időzített ketyeréhez az akciódús fináléban.

Dr. Strangelove

Golfingerrel egy évben mutatták be Stanley Kubrick klasszikusát, amelynek teljes címe: Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni. Mai napig ez a legszórakoztatóbb és egyben legelkeserítőbb film, amit az atomháborúról valaha készítettek. A kettősségnek minden bizonnyal köze van ahhoz is, hogy akkoriban volt a legreálisabb egy ilyen végzetes konfliktus lehetősége. Mindenesetre kíméletlenül tükröt tart a nagyhatalmi paranoiának, vitriolos humorával pedig a napalmnál is hatékonyabban égeti fel a politikai vezetőkbe vetett közbizalom utolsó tartalékait. A világ mai állását elnézve, a Dr. Strangelove hatvan év alatt nem igazán vesztett aktualitásából.

The Beginning or the End

A Manhattan-tervről készült első nagyszabású filmet már 1947-ben bemutatták a mozik, vagyis alig két évvel azután, hogy az Egyesült Államok ledobta az atombombát Hiroshimára és Nagyaszakira. Az alkotók viszonylag törekedtek a történelmi hűségre, ám a forgatókönyvbe számos ponton beleszólt a hadsereg, a politikai vezetés és az atombomba kifejlesztésének kulcsszereplői is, akik közül többen nem is járultak hozzá a filmhez (Oppenheimer épp igen, őt Hume Cronyn alakítja). A technológiai részleteket is szándékosan pontatlanul mutatták be, az atombomba felépítése ugyanis szigorúan bizalmas államtitoknak számított. A The Beginning or the End hiába reagált nagyon gyorsan, az eseményekre, nagyot hasalt a mozipénztáraknál, és nem vált sokat idézett filmtörténeti klasszikussá.

Godzilla

A Japánban 1954-ben bemutatott Godzilla (Gojira) nyilvánvaló metaforája volt az atomtámadás kollektív traumájának, nem véletlen, hogy a korabeli beszámolók szerint sok japán néző sírva hagyta el a mozit. A történet szerint ugyanis ősi, mélytengeri és alapvetően ártalmatlan óriásszörnyet az óceánban végrehajtott tesztrobbantások teszik radioaktívvá és dühítik fel annyira, hogy kijöjjön a szárazföldre, és elpusztítson komplett városokat. Az persze más kérdés, hogy Hollywood később hogyan fazonírozta át a történetet.

The Atomic Kid

Egy korai atombombás vígjáték 1954-ből. A The Atomic Kid főhőse egy magánzó uránbányász, Blix (Mickey Rooney), aki egy sivatagi expedíció nyomán téved be egy nukleáris tesztrobbantás helyszínére, és épp mogyoróvajas szendvicset majszol az elhagyatott modellházban, amikor a tisztes távolságban várakozó katonák megnyomják a piros gombot. Ám Blix csodás módon túléli a robbanást, a sugárzás miatt pedig szuperképességei is lesznek, így hamarosan már az FBI-nak segít egy kémhálózat felszámolásában. A meglehetősen bárgyú vígjáték nem túl emlékezetes, de az alapötlete ennek ellenére is hatással lehetett jó pár szuperhős későbbi keletkezéstörténetére, ráadásul ezt a filmet játsszák a mozik, amikor Marty McFly visszautazik az 50-es évekbe a Vissza a jövőbe első részében.