Még nem regisztráltam

Kult

Quentin Tarantino, Woody Allen, Clint Eastwood – rendezők, akik felbukkantak saját filmjeikben

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Nemcsak a kamerák mögött irányítják a történéseket, hanem időnként saját filmjeik szereplőjeként is felbukkannak. Ők azok, akik a rendezői szék mellett vállalják a kihívást, hogy saját alkotásaik részeseivé váljanak.

Szerinted ki teljesít legjobban ebben a dupla szerepben?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Clint Eastwood

A színésznagyágyú 1971-ben rendezett először, amit mellékvágánynak szánt, ám nagy elismeréseket zsebelhetett be alkotásaiért. Öt Oscar-díja közül egy rendezői, egy színészi, három pedig legjobb film kategóriájú.

Woody Allen

Az Oscar-díjas rendező és komikus első alkalommal egy kisebb költségvetésű kémthrillert vágott újra, majd később már saját filmjei rendezését, sőt főszerepét is vállalta.

Mel Gibson

Miután a Halálos fegyver-filmekkel kellő népszerűségre tett szert, rendezői babérokra tört, így megalkotta és el is játszotta a Rettenthetetlen c. filmet. Annyira jól sikerült, hogy még Oscart is kapott érte. Nem beszélve a kasszasikernek számító Passióról, melyben Jézus halálát filmesítette meg.

Quentin Tarantino

A rendező előbb segédíróként, majd forgatókönyvíróként próbálta ki magát. Filmjei a frappáns párbeszédekről és meglepő fordulatokról híresek, és gyakran fel is bukkan kisebb szerepekben.

George Clooney

2002-ben az Egy veszedelmes elme vallomásaival bontogatta szárnyait a rendezői székben. A 2020-as Az éjféli égbolt sci-fiben a főszerepet is magára osztotta.

Sylvester Stallone

Először nem várt sikert könyvelhetett el a Rocky forgatókönyvéért és főszerepéért, majd az Édenkert a sikátorban című filmben próbálhatta ki magát rendezőként. Ezt követte a Rocky folytatása, amelynek ismételten ő írta a forgatókönyvét, és már a rendezést is bevállalta.

Ben Affleck

Egy rövidfilm vágásakor kóstolt bele a rendezésbe, azóta több saját filmjében ő volt a főszereplő is. Legutóbb például az Air – Harc a legendáért című alkotásban.

Peter Jackson

A legendás rendező már tinikorában is forgatott barátaival. Előszeretettel osztott magára néhány mondatot saját alkotásaiban, ekképp a Hullajó! vagy A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmekben.

Kevin Costner

1991-ben Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott első rendezéséért (Farkasokkal táncoló), melyben főszerepet is játszott.

Kenneth Branagh

Már 29 évesen rendezett, a színészettel párhuzamosan mindkét művészeti ágban jeleskedik. Legutóbb a Halál a Níluson című filmben rendezett és játszott egyszerre.