Még nem regisztráltam

Kult

Forrest Gump Apple-részvényei, Django napszemüvege – kedvenc filmjeink nem túl korhű részletei

Tóth Bálint Soma
Tóth Bálint Soma

Még az olyan kultikus rendezők, mint Ridley Scott, James Cameron, Quentin Tarantino vagy Christopher Nolan is követnek el olykor hibákat a filmjeikben. Pláne, ha a múltban játszódó filmekről van szó. Az Oppenheimer alkotói például az első atomrobbantás bűvöletében egy ponton véletlenül túl sok csillagot láttak, ami a filmben is benne maradt. Az írók, a kellékesek és a jelmeztervezők bakiparádéját a Ranker gyűjtése alapján szedtük listába.

Szerinted melyik a legcikibb közülük?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
ICON PRODUCTIONS / LADD COMPANY

A rettenthetetlen szoknyája

A Mel Gibsont az Oscar-díjas rendezők sorába emelő A rettenthetlenben is van egy nagyon látványos történelmi hiba. A film az angolok uralma alatt élő nép 13. századi forradalmát mutatja be, amit egy William Wallace nevű skót lovag vezetett.

A harcosok a filmben egytől egyig skótszoknyát, azaz kiltet viselnek, azonban ez a ruhadarab csak jóval később, a 18. században terjedt el a skótok körében.

Warner Brothers / Getty Images

A Halálsoron villamosszéke

A Stephen King könyvéből készített, 1999-ben bemutatott film egy kivégzés előtt álló, de egyébként csodákra is képes rab történetét mutatja be.

A Michael Clarke Duncan által alakított halálraítéltet a film végén villamosszékkel végzik ki. Azonban a film 1935-ben játszódik, míg a villamosszékeket csak 1941-ben kezdték el használni.

Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Forrest Gump Apple-részvényei

Robert Zemeckis Oscar-esővel jutalmazott 1994-es filmje, a Forrest Gump is azok közé a filmek közé tartozik, melyek nem teljesen hitelesek történelmileg.

Mivel egy teljesen fiktív történetről van szó, és nem egy életrajzi filmről, ezért tekintsünk el attól, hogy a Tom Hanks által megformált főhős több amerikai elnökkel is találkozott.

Attól viszont nehéz eltekinteni, hogy a Forrest számára a végső jólétet elhozó Apple-részvények nem kerülhettek volna a birtokába, hiszen a cég csak öt évvel a befektetése után jelent meg a tőzsdén.

Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Jack tava a Titanicban

Bár James Cameron többi között a maximalizmusáról is híres, az 1997-es Titanic megírásakor hiba csúszott a gépezetébe.

Az 1912-ben játszódó filmben Jack azt meséli Rosenak, hogy gyerekként beleesett a Wissota-tóba. Azonban ez a tó csak azután alakult ki, hogy 1917-ben megépítettek a mellette található gátat.

Castle Rock Entertainment / Collection Christophel / AFP

A poszter A remény rabjaiban

Sokak szerint a világ legjobb filmje az 1994-es A remény rabjai, azonban a történet egyik kulcselemével egy kicsit mellényúltak.

Andy Dufresne (Tim Robbins) legendás posztere Raquel Welch-ről ugyanis nem lehetne ott a cellája falán, ahol a filmben ábrázolják.

Andy 1966-ban nyeri el a szabadságát, míg az Egymillió évvel ezelőtt című filmet, aminek a plakátját használja, csak egy évvel később mutatták be az Egyesült Államokban.

PARAMOUNT PICTURES / Collection ChristopheL / AFP

Kanada zászlaja és Aki legyőzte Al Caponét

Brian De Palma 1987-es, Al Capone kézre kerítéséről szóló krimije 1930-ban, a szesztilalom kellős közepén játszódik.

Egy raktárban mégis olyan ládákra bukkan a maffiafőnököt üldöző nyomozócsapat, amikre a Kanada 1965-ben bevezetett zászlajáról ismerős juharlevél van ráfestve.

PARAMOUNT PICTURES / Collection ChristopheL / AFP

Indiana Jones rakétavetője

Az azóta is extrémebbnél extrémebb kalandokat átélő kincsvadász régész, Indiana Jones a legelső szériában több alkalommal is felülkerekedik a nácikon.

Azonban a karaktert megalkotó Steven Spielberg Az elveszett frigyláda fosztogítóiban átsiklott egy fontos részlet felett.

Hiszen a szovjet rakétavetőt, amivel a Harrison Ford által életre keltett karakter leszámol a nácikkal, csak a második világháború után kezdték el használni.

RDB / ullstein bild / Getty Images

Arábiai Lawrence és a gépfegyverek

Az Arábia Lawrence azt mutatja be, ahogy az arab nemzeti felkelők 1918-ban egészen Damszkuszig eljutva véget vetettek az Oszmán Birodalom uralmának a régióban.

De a több Oscar-díjjal is jutalmazott, 1962-ben bemutatott film csatajelenteiben olyan forgótáras gépfegyvereket is használnak a török szultán harcosai, amiket csak egy évvel később, 1919-ben kezdtek el gyártani.

Universal Pictures

Amerikai zászló az Oppenheimerben

Bár a 2023-as nyár egyik nagy durranását, Christopher Nolan Oppenheimerét egyes kritikusok a harmadik évezred eddigi legjobb filmjének tartják, mégsem sikerült teljesen hibátlanra az alkotás.

Ugyanis az atombombáról és a rettegett robbanószerkezet atyjáról szóló filmben olyan amerikai zászlók bukkannak fel a közönségnél, amiken túl sok csillag van.

A probléma: Hawaii és Alaszka 1945-ben még nem számítottak külön államnak – így külön csillagjuk sem volt a zászlón.

ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 / AFP

Sörétes puska a Nem vénnek való vidékben

A Coen-testvérek sokak szerint legjobb filmje, a négy Oscart bezsebelő 2007-es Nem vénnek való vidék azon kevés westernfilmek egyike, amely megkapta ezt a rangos díjat.

Azonban ez a film sem teljesen hiteles történelmileg. Mivel a Javier Bardem által alakított bérgyilkos egy olyan sörétes puskát használ az 1980-ban játszódó történetben, ami akkor még nem létezett.

Disney

Alma A Karib-tenger kalózaiban

Bár A Karib-tenger kalózai egy misztikus elemekkel tarkított széria, az első filmben, A Fekete Gyöngy átkaban van egy részlet, amit nem sikerült eltalálni.

Amikor az 1700-as években játszódó történetben Hector Barbossa kapitány egy almát mutat Jack Sparrownak, akkor egy olyan Granny Smith típusú almát fog a kezében, amit csak az 1860-as években kereszteztek ki.

Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

A Gladiátor barbárjainak harci éneke

Ridley Scott ezredforduló idején bemutatott történelmi filmje, a Russell Crowe-t sztárstátuszba emelő Gladiátor hiába nyert sok Oscart, hemzseg a történelmi hibáktól.

Például a főhős, Maximus neve is hibás olyan szempontból, hogy a római polgárok neve egyáltalán nem olyan formátumú volt, mint ahogy a filmben használják.

Illetve a különböző törzsek harci énekeiben járatos vájtfülű nézők azt is felfedezhetik, hogy a filmet elindító csatában a barbárok zulu harci éneket kántálnak.

Django unchained
2013
Real  Quentin Tarantino
Jamie Foxx
Christoph Waltz
Leonardo DiCaprio.
COLLECTION CHRISTOPHEL © The Weinstein Company / Columbia Pictures (Photo by The Weinstein Company / Columbia / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Django napszemüvege

Míg a rabszolgasorból kiszabaduló, majd bosszút álló, és szerelmét is kiszabadító Django elszabadul karakterei azon vannak megrökönyödve, hogy egy lovagló fekete férfit látnak, a modern kor embere azon lehet megrökönyödve, hogy a Jamie Foxx által megformált karakter egy menő napszemüveget visel.

Mármint azok, akik tudják, hogy a napszemüvegeket csak 1929-ben kezdték el értékesíteni az Egyesült Államokban.

WARNER BROS PICTURES / MORGAN CR / COLLECTION CHRISTOPHEL / AFP

Robin Hood távcsöve

A Robin Hood, a tolvajok fejedelme egy olyan film, amiben a címszereplő (Kevin Costner) nem csak a védjegyévé vált íjjal, és a hozzá tartozó nyílvesszőkkel bánik mesterien.

Hanem távcsövet is használ, amit a Szent Földön társává váló Azeem (Morgan Freeman) közvetítésével ismer meg.

Bár sok dolog volt, ami az araboktól jutott el Európába, azonban a távcső biztos nem ilyen találmány, hiszen csak 1608-ban találták fel.