Még nem regisztráltam

Kult

Tom Cruise legőrültebb kaszkadőrmutatványai

Balázs Besenyei
Balázs Besenyei

Tom Cruise számára nincs lehetetlen, és nemcsak a Mission: Impossible-filmek történetében, hanem a filmforgatásokon is. A színész híresen magas fordulatszámon pörög, ha veszélyes mutatványokat kell véghez vinnie a rendezők utasítására: ugrott már ki 8000 méter magasról, de motorral is mélybe vetette magát, ha épp attól nézett ki tökéletesen egy filmjelenet.

Melyik a kedvenc mutatványod a színésztől?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Himbálózni a Burdzs Kalifán

A Mission: Impossible – Fantom protokoll egyik jelenetében Tom Cruise a 828 méter magas Burdzs Kalifa oldalán szaladgál, lóg és csinál egyéb veszélyes mutatványokat. Noha biztosítókötelek védték a színészt, a teljesítménye így is elképesztő volt. És persze veszélyes is.

Egy katonai repülő oldalán lóg, miközben a gép felszáll

Az ötödik Mission: Impossible-film elején Tom Cruise egy A400-as típusú harci gép oldalán lóg, míg az fel nem száll a magasba. Mindössze egy biztonsági huzal tartotta a színészt, miközben 8000 méter magasba emelkedett. A mutatványt nyolcszor hajtotta végre, hogy tökéletes legyen a felvétel.

Helikopterre mászás, kötélről zuhanás

Tom Cruise a Mission: Impossible hatodik részében több veszélyes mutatványt is végez, az egyik esetben egy magasba emelkedő helikopter rakományára ugrik fel, majd annak kötelén mászik a pilótafülkéig. A színész kötélmászás közben megcsúszott, majd a rakományra pottyant, de szerencsére tartotta biztosítókötél. A felvételt nem állították le, Cruise így újra elkezdhetett felfelé mászni.

John Woo  John Woo  John Woo, Tom Cruise tournage on the set Mission Impossible II   Year: 2000 - usa   Director: John Woo (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Sziklamászás több hónap tréning után

A 2000-ben készült Mission: Impossible II. elején Tom Cruise karakterét sziklamászás közben pillantjuk meg. A színész több hónapig készült a jelenetre profi sziklamászókkal, mindössze egyetlen biztosítókötél védte a zuhanástól. Szikláról sziklára ugrált percekig, volt, hogy fél kézzel tartotta magát a levegőben lógva.

6,5 perc levegő nélkül

A Mission: Impossible – Titkos nemzet egyik jelenetében Tom Cruise-nak a víz alatt kell akcióznia percekig. A jelenetet nem CGI-jal rögzítették: megannyi tréning során Cruise addig képezte magát, mígnem 6,5 percet kibírt a víz alatt egyetlen levegővétellel.

MISSION, IMPOSSIBLE - DEAD RECKONING PARTIE 1
MISSION, IMPOSSIBLE - DEAD RECKONING PART ONE
2023
de Christopher McQuarrie
Tom Cruise.
d'apres les personnages de Bruce Geller
based on the characters created by Bruce Geller
COLLECTION CHRISTOPHEL © Paramount Pictures - Skydance Media - New Republic Pictures - TC Productions - Bad Robot
action; espionnage; spy (Photo by Paramount Pictures - Skydance Me / Collection ChristopheL via AFP)

A mélybe veti magát egy motorral, majd ejtőernyőt nyit

A Mission: Impossible hetedik részében Tom Cruise egy norvég sziklaoldalról vetette magát a mélybe, miután egy hosszú rámpát építettek ki a motoros ugratásához. Ha ez nem volna elég, az ugrást követően kinyitja ejtőernyőjét, majd a sziklaoldal mellett navigálva ér földet. A film forgatásának első napján rögzítették a veszélyes jelenetet, arra az esetre, ha a színész nem élné túl a mutatványt – legalábbis a PR-anyagok alapján nem forgatták volna tovább a filmet. Többször is leugrott, hogy minél szebbre sikerüljön a jelenet.

Tetőkön ugrálás, bokatöréssel rögzített jelenet

A hatodik Mission: Impossible-film egyik jelenetében Tom Cruise tetőkön át üldözi Henry Cavillt, ám az egyik jelenet során olyan rosszul ugrott, hogy a bokáját törte. A forgatás szünetelt is hónapokig, ám a jelenetet nem hagyta kárba veszni: törött bokával is folytatta azt, úgy futott tovább.

Helikopterrel manőverezés sziklák közt

A Mission: Impossible – Utóhatás forgatásán Tom Cruise pilótaképességeit is csillogtathatta: állítólag hónapokon keresztül, napi 16 órában gyakorolta a helikoptervezetést a színész, hogy kellő biztonsággal vehessék fel a filmben látható üldözéses jelenetet.

La Momie
The mummy
2017
Real  Alex Kutzman
Tom Cruise
Annabelle Wallis.
Collection Christophel © Universal pictures / Dark universe (Photo by Universal pictures / Dark univer / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Zéró gravitáció 8000 méter magasban

Noha a 2017-ben készült A múmia című reboot csúfos bukás lett kritikai és pénzügyi oldalon, akadt benne egy-két említésre méltó jelenet. Az egyik ilyen Tom Cruise főszereplésével készült, mikor egy teherszállító repülőgépben rögzítettek egy jelenetet: a NASA-tól kölcsönkért gépet felvitték 8000 méter magasba, majd néhány másodperces szabadesést végeztek vele, hogy közben minden a fejére álljon a raktérben, köztük Cruise is. A jelenetet többször is felvették.

HALO-ugrás 106-szor

Tom Cruise a Mission: Impossible – Utóhatás forgatásán 106-szor vetette ki magát 7600 méteres magasságból egy repülő fedélzetéről. Az úgynevezett HALO-ugrás (high altitude – low opening) lényege, hogy minél magasabbról ugorjon ki valaki, és lehetőleg minél később nyissa ki az ernyőt.