Még nem regisztráltam

Kult

Szomszédok, Barátok közt, Família Kft. – a legjobb magyar sorozat-főcímzenék

Top24
Top24

Generációkon átívelő szériák, kitörölhetetlen képkockák, több százszor elhangzó dalok – a magyar sorozatok főcímzenéjét akkor is dúdoljuk, ha a dal annyira nem is tetszik nekünk. Talán mindenkinek van olyan, ami leginkább a szívéhez nőtt,

Neked melyik sorozat főcímzenéje a legkedvesebb emlék?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

14 szavazat.

Barátok közt

Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy lesz népszerűbb sorozat a Barátok köztnél, a sorozat 23 évig futott az RTL Klubon, hosszú ideig a legnézettebb televíziós műsornak számított. A főcímdal alapjaiban nem változott, csak modernizálták picit, így talán még az is ismerte, aki egy kockát sem látott a szériából.

Éjjel-nappal Budapest

A német Berlin – Tag & Nacht alapján készített sorozat hat évig futott az RTL Klubon, majd ezután három évig az RTL II-n volt látható, a főcímet azonban magyar szerzők jegyezték. A közönség közel tíz évig hallhatta a dalt, ami Tóth Gabi egyik legismertebb száma is egyben. Az énekesnő egyébként akár még a Való világ betétdalával is szerepelhetne a listánkon.

Szomszédok

A 12 év nem extra hosszú idő egy magyar sorozatok történelmében, de a Szomszédok így is a legnézettebb, és az egyik legnagyobb hatású széria tudott lenni, és nem csak azért, mert sokáig nem nagyon volt riválisa. Instrumentális főcímzenéje is klasszikussá vált, 331 részen keresztült csendült fel az emlékezetes dallam, ami az egyes részek végén a szereplők narrációjával is kiegészült.

Jóban Rosszban

A Barátok közt uralma akkor kezdett meggyengülni, amikor a rivális TV2 elindította a saját, naponta jelentkező szappanoperáját. A Jóban Rosszban 17 évig volt látható, főcímdalát g a listánkon egyedüliként kétszer is helyet kapó Tóth Gabi énekelte nővérével, Tóth Verával, legalábbis eleinte, négy évvel később Bebe és Bencsik Tamara váltották.

Família Kft.

A 90-es években még bővelkedtünk magyar vígjáték-sorozatokban, amelyek közül talán a Família Kft. volt a legnépszerűbb. A széria bevezető dala instrumentális volt, de így is beleragadt a fülekbe, a közkinccsé váló híres mondatokat inkább a szereplők szájából hallhattuk.

Delta

A Delta főcímzenéjére még Belohorszky Károly, a Magyar Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott. A futurisztikus elektronikus szintetizátor futamok összességében 43 éven át (1964 és 1996, illetve 2001 és 2012 között) vezették fel a műsort.

Terápia

A streaming előretörésével már nem csak a kábeltévés műsorok főcímzenéje ragadhatott meg a fülünkben, ráadásul az HBO-nak köszönhetően már magyar sorozatok dallamaival is gazdagodhatott a lista. Ilyen például a Terápia című sorozat, amelynek rövid, de annál hatásosabb főcíme van, ami a SPARK műve.

Linda

A Linda főcímzenéje annyira jól sikerült, hogy sokan megpróbálták lemásolni, később kiderült, hogy a magyar sorozat felvezető dala is egy régi számból építkezett, de kit érdekel? Egyikben sem volt benne a címszereplő, Görbe Nóra jellegzetes ÍJJÁÁÁ-kiáltása, márpedig enélkül már nehezen tudjuk elképzelni a dalt.

A Tenkes kapitánya

A Tenkes kapitánya bár csak egy évadot, összesen 13 részt élt meg, de így is örökre beivódott a magyar tévétörténelmbe. Főcímzenéje is nagy hatású volt, a fiatalabbnak a Bëlga együttes Nemzeti Hip-Hop című számából is ismerős lehet.

Angyalbőrben

Bár sokaknak lehet, hogy az R-Go dalok jutnak először eszükbe a legnépszerűbb magyar katonás sorozatról, a főcímdal a Moho Sapiens műve, ebből megtudhattuk, hogy a kiskatonák életet „csuda jó buli”. A zenekar később még egy egész CD-t is kiadott az Angyalbőrben dalaiból.