Még nem regisztráltam

Sport

A sporttörténelem legnagyobb lúzerei

Pincési László
Pincési László

Sportban a legtöbbször csak a győztesekre emlékeznek, őket ünneplik, az ő évfordulóik kerülnek időről időre célkeresztbe. Miközben akadnak olyan versenyzők, akiknek a nevét már csak a balszerencséjük miatt is érdemes lenne megjegyezni.

Ki az a sportoló, akivel nem cserélnél?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.

Thomas Hamilton-Brown

Az 1936-os berlini olimpia bokszversenyére benevezett a dél-afrikai Thomas Hamilton-Brown is, aki az első fordulóban pontozásos vereséget szenvedett a chilei Carlos Lillótól. Annyira nekikeseredett, hogy evésbe fojtotta a bánatát. Mire kiderült, számolási hiba történt, és mégis ő nyert, már eltelt néhány nap, és öt kilót magára szedett, amit a következő mérlegelésig már nem tudott leadni…

US Jonathan Vaughters of the Credit Agricole team poses during the 15th stage of the 88th Tour de France between Pau and Lavaur 24 July 2001. Vaughters stinged by a bee gives up the race.
AFP PHOTO (Photo by POOL / AFP)

Jonathan Vaughters

Az amerikai kerékpáros feladta orvosi pályafutását, hogy megvalósíthassa álmát és profi kerékpáros lehessen. Bár pályafutása során több jelentős győzelmet aratott, mindig is a sportág egyik legbalszerencsésebbjeként emlegették. Főleg a Touron. 1999-ben az első és második szakaszon is bukott, egy évvel később a 10. szakaszban állt fejre, 2001-ben egy darázs megcsípte a szeménél, 2002-ben a negyedik, egyben utolsó Tourján pedig a 14. szakaszon esett el. Ezt követően vissza is vonult.

Martin Palermo of Argentina shouts after having turned aside a second penalty shot during the group C Copa America match against Colombia 04 July 1999 in Luque, Paraguay. Colombia defeated Argentina 3-0.  (ELECTRONIC IMAGE)  AFP PHOTO/Pedro UGARTE (Photo by Pedro UGARTE / AFP)

Martin Palermo

A Boca Juniors és a Villareal egykori csatára hat bajnoki címet szerzett Argentínában, volt gólkirály, 15-szörös válogatott, mégis a többség arra a kegyetlen meccsére emlékszik, amikor az 1999-es Copa Américán három tizenegyest is kihagyott Kolumbia ellen. Az első a lécen csattant, a másodikat a kapu fölé lőtte, a harmadikat a kolumbiai kapus, Miguel Calero védte. Csúfos dolog így bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe.

US Lindsey Jacobellis falls to lose first place during the Ladies' Snowboard Cross final at the Turin 2006 Winter Olympics 17 February 2006 in Bardonecchia, Italy. Switzerland's Tanja Frieden won ahead of US Lindsey Jacobellis and Canada's Dominique Maltais. The Turin Winter Olympics officially opened 10 February setting the ball rolling on a 17-day festival of snow and ice sports. 
AFP PHOTO JOE KLAMAR (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

Lindsey Jacobellis

A 2006-os torinói téli olimpián a női snowboardosok crossdöntőjében nagy tempóban száguldott az aranyérem felé, ám az utolsó ugrását elvétette, bukott, így végül a svájci Tanja Frieden megelőzte. Azt mondták róla, nagyképűsködése miatt rontott, de aztán a következő három olimpián még ennyit sem ért el. (2022-ben aztán a sors mindent visszaadott neki, Pekingben kétszeres olimpiai bajnok lett).

British Formula One racing driver Nigel Mansell, of the Williams-Honda team, in the pit lane before the start of the 1986 Australian Grand Prix at the Adelaide Street Circuit in Adelaide, Australia, 26th October 1986. This Grand Prix was the last of the season and Mansell, in championship-winning position, was forced to retire from the race after a rear tyre blowout on the 64th lap. (Photo by Bryn Colton/Getty Images)

Nigel Mansell

Sokáig úgy tűnt, nincs Mansellnél balszerencsésebb pilóta a Forma-1-ben. A brit 1986-ban úgy bukta el a világbajnoki címet, hogy az utolsó, Ausztrál Nagydíjon, mindössze 19 körrel a vb vége előtt felrobbant a bal hátsó gumija. 1987-ben előbb a Hungaroringen hagyta el az egyik kerékcsavart, majd Japánban baleset miatt megsérült. De 1991-ben harmadszor is csak második lett. 1992-ben aztán végre a Willams nyerő autót tolt alá, és meg lett a vb-cím.

On the second time round at Becher's Brook are left to right, Queen Elizabeth's 'Devon Loch' (R.Francis)(5), The Winner, Mrs.L.Carver's 'E.S.B.' (D.V.Dick)(7a) and Mrs.G.Kohn's 'Sundew' (F.Winter)(seen falling).  (Photo by S&G/PA Images via Getty Images)

Dick Francis

Dick Francisből talán sohasem lett volna világhírű krimiíró, aki háromszor is elnyerte a legjobb regénynek járó és évente odaítélt Edgar Allan Poe-díjat, ha nem éri akkora balszerencse a zsoképályafutásában. Több mint 350 versenyt nyert meg, de az Aintree-ben évente megrendezett világhírű Grand National akadályversenyt egyszer sem. 1956-ban pár lépésre volt a sikertől, ám Devon Loch nevű lova tisztán vezetve, a céltól néhány lépésnyire váratlanul összecsuklott alatta….

Mary Decker of the USA, comforted by a track official, cries out in frustration after falling down during the women's 3000m final at the Olympic games 11 August 1984 in Los Angeles (B&W only).   AFP PHOTO JEAN-CLAUDE DELMAS (Photo by JEAN-CLAUDE DELMAS / AFP)

Mary Decker

Az amerikaiak kétszeres világbajnok középtávfutóját az olimpiákon biztosan megátkozták. Az 1972-es müncheni játékokra a fiatalsága miatt nem vitték ki, Montrealba lábtörés, Moszkvába a bojkott miatt nem utazhatott el. Pályafutása csúcsán azonban ott lehetett Los Angelesben, ám 3000 méteren ütközött Zola Budd-dal, végül barátja és későbbi férje, Richard Slaney vitte le ölben a pályáról.

Sunderland's English forward Darren Bent (R) shoots and his shot hits a red beach-ball and deflects past Liverpool's Spanish goalkeeper Pepe Reina into the net for the only goal of the English Premier League football match between Sunderland and Liverpool at The Stadium of Light, in Sunderland, north-east England on October 17, 2009. AFP PHOTO/ANDREW YATES.

FOR  EDITORIAL USE Additional licence required for any commercial/promotional use or use on TV or internet (except identical online version of newspaper) of Premier League/Football League photos. Tel DataCo +44 207 2981656. Do not alter/modify photo (Photo by Andrew YATES / AFP)

Pepe Reina

2009. október 17-én egy nem mindennapi eset történt az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában: a Sunderland 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt, de nem akármilyen góllal. Az 5. percben Darren Bent lövése megpattant egy szurkoló által bedobott, félig felfújt strandlabdán, ez becsapta Pepe Reina kapust, aki nem tudott védeni.

Huddersfield Town's Denis Law (r) shields the ball from Leyton Orient's Denis Sorrell (l)  (Photo by S&G/PA Images via Getty Images)

Denis Law

Bár furcsának tűnhet, amikor egy BEK-győztes, aranylabdás, 55-szörös skót legendát akarunk pechesnek beállítani, de Denis Law életének volt egy ilyen szakasza is. A Manchester City játékosaként az 1960-61-es FA-kupa 4. fordulójában a Luton Town ellen kellett pályára lépnie, és szédületes teljesítményt nyújtva, hat gólt szerzett és csapata 6-2-re vezetett. Ám az eső annyira esett, hogy a meccset nem lehetett befejezni. Az újrajátszást a Luton 3-1-re megnyerte, a City gólját akkor is Law szerezte, aki elmondhatta: a párharcban hétszer is eredményes volt, csapata mégis kiesett.

ATLANTA - AUGUST 8:  Hicham El Guerrouj of Morocco is tripped over in the 1500m final during the Atlanta Olympic Games 1996 held on August 8, 1996 at the Olympic Stadium, in Atlanta, Georgia, USA. (Photo by Gray Mortimore/Getty Images)

Hicham el-Guerrouj

Az 1996-os atlantai olimpián a marokkói Hicham El Guerrouj nagy harcban volt az aranyérmért 1500 méteren, úgy tűnt, meg is nyerheti a versenyt, ám az utolsó kör előtt a második helyről kiesett – szó szerint. Végül utolsóként ért célba. Később azért bepótolta, hiszen kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnokként vonult vissza.

(Original Caption) AFC playoff game- Steeler running back Franco Harris picks up a couple of yards in the 2nd quarter before being pulled down by Oakland Raiders Gerald Irons (86) and Dan Conners (55). Harris has compiled over 1000 yards in rushing this year.

Franco Harris

Tudják mit jelent a sportban a Szeplőtelen Fogantatás? Nos, az oaklandiek és a pittsburghiek sohasem felejtik azt az 1972. december 23-i összecsapást. Úgy tűnt, hogy az Oakland Raiders legyőzi a Pittsburg Steelerst az NFL-rájátszás első körében. Alig 22 másodperccel a mérkőzés vége előtt a Steelers irányítója, Terry Bradshaw előrevágott labdája nem találta meg csapattársát, mert a Raiders védője, Jack Tatum a labdát és a babát is elcsapta. Franco Harris pillanatok alatt reagált, elkapta a visszafelé pattanó labdát, és mire mások felocsúdtak, már a meccset eldöntő touchdownt ünnepelte. 2019-ben, az NFL centenáriumán ezt az elkapást választották a legjobbnak.

Germany's Annika Schleu cries in the women's individual riding show jumping modern pentathlon during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Stadium in Tokyo on August 6, 2021. (Photo by Pedro PARDO / AFP)

Annika Schleu

Amennyiben valaki nem ismerte volna az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok öttusázót, a tokiói olimpián történtek után mindig emlékezni fog rá. A német sportoló három szám után az élen állt, ám a sorsolásnak köszönhetően olyan lovat kapott Saint Boy személyében, aki el sem akart indulni, végül a zokogó sportoló négy akadályig jutott vele. Aranyérem helyett be kellett végül érnie a 31. hellyel.