Még nem regisztráltam

Sport

Érdekességek az idén hetven éve átadott Népstadionról

Zádori Viktória
Zádori Viktória

Mi a közös Puskás Ferencben, Freddie Mercuryban és II. János Pál pápában? Mindannyian tiszteletüket tették a Népstadionban, vagyis későbbi nevén a Puskás Ferenc Stadionban. Az augusztus 20-án 70 éves sportlétesítményre emlékezünk néhány érdekességgel.

Számodra melyik a legérdekesebb tény, vagy mire emlékszel vissza legszívesebben a Népstadionnal kapcsolatban?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

7 szavazat.

Queen

A stadion leglegendásabb koncertje a Queené volt, akik 1986-ban, a szocialista blokk országai közül Magyarországra látogattak először. Egy magyar népdallal, a Tavaszi szél vizet áraszttal is meglepték a közönséget.

Louis Armstrong

1965. június 9-én Louis Armstrong és zenekara 80.000 ember előtt játszott a Népstadionban. Ez volt az egyik legnagyobb közönsége. Armstrong A jazz nagykövetei program keretében érkezett Budapestre. Állítólag az amerikai kormány célja az volt ezzel, hogy bemutassák kultúrájuk szabadságát a vasfüggöny mögötti, Amerika-ellenes, kommunista országoknak.

Hajós Alfréd tervei

Hajós Alfréd az 1924-es szellemi olimpián az Ideális stadion című munkájával 2. díjat kapott építészet kategóriában, de mivel első díjat ítéltek oda senkinek, ő lett a győztes. Az olimpiai úszóbajnok megrögzött volt a későbbi Népstadiont illetően, első és utolsó terve között 21 év telt el. Végül nem az ő elképzelései valósultak meg.

BUDAPEST, HUNGARY - NOVEMBER 15:  A general view of the Puskas Arena in the 14th district of Budapest, host venue of UEFA Euro 2020, the stadium is built in the place of the former Ferenc Puskas Stadium prior to the International Friendly and official opening of the stadium between Hungary and Uruguay at Stadium Puskas Ferenc on November 15, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images)

Puskás Aréna

Az új aréna több dolgot is megőrzött egykori elődjéből, például a meccsek kezdőrúgásának helyét jelző pontot mindkét stadionban pontosan ugyanott jelölték ki. A nyitómérkőzésén a magyar válogatott Uruguay nemzeti csapatával játszott. Érdekesség, hogy a mérkőzés kezdőrúgását a Szpartak Moszkva egykori játékosa, Nyikita Szimonyan végezte el. Az akkor 93 éves egykori focista játszott és gólt is lőtt a Népstadion 1953. augusztus 20-i nyitómérkőzésén.

circa 1953:  Hungarian footballer Ferenc Puskas who was the star of the 'Magic Magyars' Hungarian national team which dominated European football in the early 1950's.  (Photo by Keystone/Getty Images)

Puskás Ferenc

Puskás Ferenc 75. születésnapja alkalmából a legendás labdarúgó nevét vette fel a létesítmény 2002. április 2-án. Az ünnepségen jelen volt Alfredo Di Stéfano és Emilio Butragueño, a Real Madrid két korábbi klasszisa is, és természetesen a magyar legendák is. Négy évvel később, 2006-os halálát követően Puskás Ferencet a stadionban ravatalozták fel, ahonnét többezres tömeg kísérte végső nyughelyére, a Szent István-bazilika altemplomába.

UNITED KINGDOM - OCTOBER 01:  Photo of Robbie WILLIAMS  (Photo by Hayley Madden/Redferns)

Életveszélyes karéj, Robbie Williams koncert

2000-ben életveszélyesnek nyilvánították a felső karéjt. Innentől csak a legritkább esetben nyitották azt meg, például 2006. július 19-én Robbie Williams koncertjére (igaz, előtte 130 acélpánttal erősítették meg).

A panaromic view of the 1896 Olympic Games held in a crowd-filled stadium in Athens, Greece. (Photo by © Stapleton Collection/Corbis/Corbis via Getty Images)

Előzmények: az első újkori olimpia

Kemény Ferenc, a magyar olimpiai mozgalom (és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik) alapítójának ötlete volt 1895-ben, hogy legyen az első újkori olimpia nálunk. Végül Athénnak sikerült túllendülni a pénzügyi nehézségeken, és ők rendezhettek olimpiát, de Magyarország nem adta fel, és pályázott az 1920-as játékok megszervezésére. Már elvileg nekünk ítélték volna a rendezés jogát, de jött a világháború, és még meghívást sem kaptunk az antwerpeni játékokra.

Kirakatberuházás, első kapavágás

A II. világháború alatt​ a budapesti sportlétesítmények jelentős része súlyosan megrongálódott, így fontossá vált egy új stadion építése. Végül ifj. Dávid Károly építész irányíthatta a tervezést. A politikai vezetés a sportsikereket használta fel hatalmának megszilárdítására. A Magyar Dolgozók Pártja megalakulása után egy hónappal már az első kapavágást is elrendelte, 1948. július 13-án Tildy Zoltán köztársasági elnök végezte azt el. Ekkor még a tervek nem is voltak véglegesítve. Az építési munkálatok öt éven keresztül tartottak.

Hungary's national soccer team forms a line for the presentation of the national anthems on 4 July 1954 at Wankdorf Stadium in Bern just prior to the World Cup final match against Germany. The team consists of: (from left to right) Ferenc Puskas, Gyula Grosics, Gyula Lorant, Nandor Hidegkuti, Jozsef Bozsik, Mihaly Lantos, Jozsef Zakarias, Jenö Buzanzski, Jozsef Toth, Sandor Kocsis, Zoltan Czibor. (Photo by dpa/picture alliance via Getty Images)

Társadalmi munka

A munkamennyiség olyan hatalmas volt, hogy önkénteseket szerveztek, és sportrajongók, sportolók is segítettek a stadion felépítésében. Többek között Papp László ökölvívó és az Aranycsapat tagjai is vállalták, hogy a maguk módján segítik, hogy a monumentális sportlétesítménye elkészüljön.

A megnyitó

Annak ellenére, hogy még mindig magyar szervezésű olimpiáról álmodozott az állam, az 1953. augusztus 20-i megnyitóra csak az utolsó pillanatban hívták meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori amerikai elnökét. Avery Brundage-nek ráadásul a sajtóteraszon kellett ülnie, mert Rákosi Mátyás nem volt hajlandó egy levegőt szívni egy amerikaival. A teljes politikai vezetés, a stadion tervezői, kivitelezői és 80 ezer néző viszont ott lehetett a lelátón. Csermák József olimpiai bajnok kalapácsvető húzta fel a magyar zászlót és tízezer galambot is reptettek.

Az Aranycsapat, a 7-1 és a modern kijelző

A Népstadion modern eredményjelző táblája nagy feltűnést keltett nemzetközi szinten is. Az 1954-es magyar-angol (7-1) meccsen be is járta a világot az erről készült kép. Onnantól a világ minden stadionjában ilyet használtak. Az Aranycsapat annyira népszerű volt, hogy a stadion nézőterének befogadóképességét mobil lelátókkal százezer fősre növelték.

The New Puskás Ferenc Stadium set to be built in Budapest, Hungary where 50 thousand cubic metre concrete is waiting to be demolished. The old stadium, named originally Népstadion ("People’s Stadium") was built between 1948 and 1953. A new, multi-purpose stadium will be built by 2019.

11.11.11.

2011.11.11-én játszották az utolsó meccset a nemzet stadionjában, mielőtt elkezdték bontani. Az ekkor keletkező törmelék felaprítását úgy végezték, hogy alapanyagként azt a Puskás Aréna építése során fel lehessen használni. A régi stadion műanyag székeit több vidéki település, köztük Eger, Kisvárda stadionjaiban helyezték el.