Még nem regisztráltam

TechTud

Rick és Morty, Futurama – A legjobb felnőtteknek szóló animációs sorozatok

Lányi Örs
Lányi Örs

A Disney és a Pixar évtizedekre visszanyúló sikerei miatt az animációs műfajt a filmipar és a közönség is sokáig kizárólag a gyerekközönséggel azonosította. Az évezred elején aztán az Akadémia is meglátta a lehetőséget ezekben az alkotásokban, melynek nyomán már több mint huszadik alkalommal adták át az Oscar-gálán a legjobb animációs filmnek járó díját. Napjainkra pedig szó szerint elárasztották a streaming-szolgáltatók kínálatát a felnőtteknek szánt alkotások — ezekből készítettünk el a kedvenceink listáját.

Melyik a kedvenc sorozatod a felsoroltak közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

17 szavazat.

Rick és Morty

Ha van sorozat, amit nem kell bemutatni a modern tévénézőnek, az a Rick és Morty. A galaktikus zseni és unokája fékevesztett kalandjait bemutató sorozat Dan Harmon és Justin Roiland hol zseniális, hol végtelen ostoba humorával a popkultúra egyik csúcstermékévé nőtte ki magát a fiatalok körében. Az Adult Swim eddig hat évadot szállított le a sorozatból, de úgy tűnik a széria tíz alatt nem is fog megállni.

Family Guy

Seth MacFarlane sorozata a felnőtt animációs műfaj és alapjában véve a popkultúra megkerülhetetlen alkotásává vált az évek során. Bár meggyűlt már egyszer a gondja a tévétársaságokkal, a Griffin család polgárpukkasztó története idén októberben már a 22. évaddal fog visszatérni, és a South Parkhoz hasonlóan az utóbbi években egyre többször áll bele aktuálpolitikai kérdésekbe. Egy dolog viszont szerencsére változatlan: a széria továbbra sem veszi túl komolyan magát.

South Park

Trey Parker és Matt Stone sorozata 1997 óta fut, ez idő alatt pedig jelentős változáson esett át. Míg kezdetben inkább a polgárpukkasztás és az altáji humor volt a cél, illetve az eszköz, mára a South Park a legfontosabb aktuál-, és világpolitikára reflektáló sorozattá nőtte ki magát. Mindezt úgy, hogy a főszereplői, Cartman, Kyle, Kenny és Stan 26 évad alatt egy percet sem öregedtek.

Legyőzhetetlen

Miközben a Marvel szuperhősmítoszai egyre inkább elvesztik varázsukat, az Amazon szuperhősös sorozatai éppen hogy csak elkezdtek igazán népszerűek lenni. A fiúk (The Boys) mellett ott van a Legyőzhetetlen (Invincible), ami elképesztően véres látványvilágával mutatja be egy olyan szuperhős történetét, aki csak örökölte erejét, de még nem tud bánni vele. A sorozatnak eddig csak egy évada van, novemberben azonban érkezik a folytatás.

Szerelem, halál és robotok

A Fekete tükör sikerét meglovagolva a legendás David Fincher és az első Deadpool-film atyja, Tim Miller előállt egy ötlettel a Netflixnek: mi lenne, ha animációs formában is bemutatnák, milyen sötét jövőt eredményezhet, ha a technológia kiszabadul az ember kontrollja alól. Ennek lett az eredménye a már három évadot megélt, minden egyes epizódban más animációs stílussal dolgozó Szerelem, halál és robotok — ami a streamingóriás egyik legnépszerűbb sorozata lett.

Futurama

A Simpson család már a 35. évadát tapossa, azonban az alkotók nem csak a Nostradamust idéző jóslatairól ismertté vált szériával foglalkoznak. Ott van még a középkorban játszódó netflixes A kiábrándult királylány, ami hamarosan utolsó évadával jelentkezik, és a távoli jövőt bemutató Futurama is, amit éppen most élesztett fel a Hulu. Fry, Leela, Bender és a Planet Express legénysége pedig talán még sosem volt olyan jó passzban, mint a 10 éves szünet után bemutatott 11. évadban.

Arcane

A netflixes sorozat megjelenése előtt talán még a Riot Games döntéshozói sem gondolták volna, hogy az elképesztő népszerűségre szert tévő League of Legends-játékból ennyire jó sorozatot lehet készíteni. A Zaun város alvilágába kalauzoló széria páratlan animációjával, magával ragadó történetével és zseniális aláfestő zenéivel a rajongókat és a laikusokat, sőt még a kritikusokat is levette a lábáról.

Bojack Horseman

Raphael-Bob Waksberg hat évadot megélt, Hollywood-centrikus története egy olyan világban játszódik, ahol az állatok és az emberek egyenrangúak. A sorozat megnyerő humorával gyorsan be is lopta magát az emberek szívébe, azonban a hírnévből alkohol-, szex- és drogfüggőségbe menekülő címszereplő, Bojack Horseman története azért elgondolkodtatta a nézőket az álomgyár sötét oldaláról is.

Star Wars: A klónok háborúja

Az előzmény trilógia második és harmadik része közötti klónháborút bemutató sorozat bár alapvetően a gyerekeket célozta, végül több felnőtt rajongót ültetett le a tévé elé, mint kiskorút. 2008 és 2014 között évente jöttek ki az új szezonok, azonban a Lucasfilm Disney általi felvásárlásával sokáig úgy tűnt, nem kapunk méltó lezárást. 2020-ban végül bemutatták a sorozat messze legsötétebb és legjobb évadát, ami a 66-os parancs eddig el nem mesélt részleteit is feltárta.

Inside Job

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol minden, amit ma összeesküvés-elméletnek tartunk, igaz. Elvis és Tupac tényleg él, a világot valóban gyíkemberek irányítják, az ufók már köztünk élnek, és a világ legnagyobb hatalmát egy robot irányítja. Nos, a Netflix sorozata pontosan ezt mutatja be egy inkognitóban működő kormányzati osztag szemszögéből, akiknek célja a lelepleződés elkerülése. Az Inside job sikere azonban nem tartott sokáig, a pozitív nézői reakciók ellenére két évad után kaszát kapott.