Még nem regisztráltam

TechTud

Több Északi-sark, végtelen partvonalak és a világ közepe – így ver át a térkép

Anna Csákó

„Merész” állítással kezdünk: a Föld nem lapos. A térképek viszont többnyire azok. Ez a két tény pedig egymás mellé helyezve arra mutat rá, hogy amit a térképeken látunk, hazugság. (Tudományos neve is van a jelenségnek: legtöbbször a Mercator-vetületet alkalmazzák, ami nagyarányú méret- és alaktorzítással jár.) Olyan érdekességeket gyűjtöttünk össze, amiket a térképen megpillantva, el se hinnénk elsőre.

Neked melyik a legmeglepőbb?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

6 szavazat.
chrispecoraro / Getty Images

Japán partvonala meghatározhatatlan

Ahogyan Nagy-Britanniáé, Olaszországé, Norvégiáé és az összes többi országé is, amely tengerparttal rendelkezik. A jelenség a tengerpart-paradoxonnal írható le, ami röviden annyit takar, hogy az országok partvonalai a fraktál-jellegük miatt nem határozhatók meg pontosan, és szinte a végtelenségig csökkenthető vagy növelhető a méretük.

Image Makers / Getty Images

Grönland kicsi

Bár Grönland sokkal nagyobbnak tűnik, mint a hasonló formájú Dél-Amerika, még Argentínától is lemarad 614 ezer négyzetkilométerrel.

MicroStockHub / Getty Images

Kanada és Kína ugyanakkora

A térképről nézve a világ legnagyobb országai közé tartozó Kanada lényegesen nagyobbnak látszik Kínánál, de valójában „csak” 388 ezer négyzetkilométer a különbség, ami nagyjából megegyezik Norvégia méretével.

Yuji Sakai / Getty Images

India nagy

Talán nem tűnik annak, de a top tíz legnagyobb ország között szerepel a méretével, a harmadik legnagyobb Ázsiai ország Kína és Oroszország után, és körülbelül harmad akkora, mint egész Európa.

Adam Gault / Getty Images

Ausztrália nagy

Még így is kisebb, mint a vele azonos méretűnek látszó Brazília, de a világ legnagyobb országa között azért elfér, ráadásul egy kontinens is.

CSA Images / Getty Images

Több Északi-sark van

A földrajzi Északi-sarkhoz viszonyítják a földrajzi koordinátákat (de még itt is két eltérő pontot különböztethetünk meg), az Északi mágneses sark felé pedig az iránytű mutat, ráadásul ezek mozgásban vannak.

Natalie Fobes / Getty Images

Az Egyesült Államok és Oroszország nagyon közel vannak egymáshoz

Európából nézve az Egyesült Államok és Oroszország a világ két széle, miközben a két ország közti Bering-szoros mindössze 82 kilométer (ami megegyezik a Budapest-Kecskemét távolsággal), de egy bizonyos ponton mindössze 3,8 kilométernyi víztömeg választja el őket egymástól.

Rodrigo BUENDIA / AFP

Európa nem a világ közepe

Hivatalosan a világ közepének kikiáltott pont, rajta az ezt jelző emlékművel, a dél-amerikai Ecuador területén található, Mitad del Mundo nevű településen van, nem pedig Magyarországon.

SEAN GLADWELL / Getty Images

Nagy-Britannia kicsi

Legalábbis lényegesen apróbb, mint ahogy arra egy térképet látva következtetnének – kisebb mint Japán, feleakkora sincs, mint Franciaország, és körülbelül ugyanakkora, mint Új-Zéland.

Glasshouse Images / Getty Images

Oroszország kicsi

Jó, túlzás, hogy kicsi, sőt, egyenesen hazugság, miután a világ legnagyobb területű országa, de még így is csak nagyjából fele akkora, mint az afrikai kontinens, hiába tűnik sokkal nagyobbnak annál.