Még nem regisztráltam

Bulvár

„Ne gyere már ezzel a jaszkarival, az agyamra mész vele”– a Bajos csajok legjobb idézetei

Csontos Kata
Csontos Kata

2004-ben került a mozikba a Bajos csajokLindsay LohanRachel McAdamsAmanda Seyfried és Lacey Chabert főszereplésével. A Tina Fey forgatókönyvéből készült tinivígjáték mára kultfilm-státuszba emelkedett, néhány jelenete kitörölhetetlenül a mozitörténelem része lett (2024. elején pedig már a vadonatúj musicalfilmet is bemutatták). Ebben a cikkben összegyűjtöttük a film ikonikus idézetei közül a legjobbakat.

Neked melyik a kedvenced ezek közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra

6 szavazat.

Nem minden szlengszó terjed el

Gretchen kedvelt szavajárása a „jaszkari” (eredeti nyelven „fetch”), amit előszeretettel használ is, mígnem egyszer Reginának elege lesz belőle. „Gretchen, ne gyere már ezzel a jaszkarival! Az agyamra mész vele” – rivall rá barátnőjére Rachel McAdams karaktere.

LOS ANGELES - APRIL 30: The movie "Mean Girls", directed by Mark Waters. Seen here, Amanda Seyfried as Karen Smith wearing her Halloween costume. Pointing to the furry ears, she explains, "I'm a MOUSE. DUH."  Initial theatrical release April 30, 2004. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

Istenadta meteorológiai adottság

Amanda Seyfried Karenjének legfőbb tulajdonsága, hogy nem ő a legélesebb kés a fiókban. Mikor arról beszélgetnek, miben tehetséges azon kívül, hogy az ökle befér a szájába, nagy mosollyal az arcán azt mondja: „Van egy ötödik érzékem. A mellem mindig jelzi, ha esni fog. De csak akkor, ha már esik.” A film végén meg is mutatkozik különleges képessége, mikor tévébemondóként, melleit fogdosva a szakadó esőben azt mondja: „30 százalék az esély rá, hogy máris zuhog.”

LOS ANGELES - APRIL 30: The movie "Mean Girls", directed by Mark Waters. Seen here, Dwayne Hill as Coach Carr. Initial theatrical release April 30, 2004. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

A liliomtipró edző életvezetési tanácsai

„Szexelni tilos, mert teherbe estek és meghaltok! Tilos a misszionárius póz, tilos állva is… Csak ne csináljátok, jó? Oké, mindenki vesz gumit!” – adja le a „tananyagot” életmód órán az edző, akiről később kiderül, hogy több diákjával is kavar. Egy másik jelentben újfent hamis infóval tömi a gimisek fejét: „Ebben a korban sok késztetés gyötör. Le szeretnétek vetkőzni és simogatni. De ha egymáshoz értek, akkor kankó lesz a vége, és halál.”

LOS ANGELES - APRIL 30: The movie "Mean Girls", directed by Mark Waters. Seen here from left, Amanda Seyfried (as Karen Smith) and Lacey Chabert (as Gretchen Wieners). Initial theatrical release April 30, 2004. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

Fontos kérdés

A Lindsay Lohan által alakított Cady a sztori szerint Afrikában élt, mielőtt az amerikai gimi tanulója lett. Mikor ezt a butuska Karen meghallja, kibukik belőle a kérdés: „Ha afrikai vagy, miért vagy fehér?” Erre érkezik barátnője, Gretchen reakciója: „Jesszus, Karen, ilyet senkitől nem illik kérdezni.”

Lolita malgre moi
Mean girls
2005
Real  Mark S Waters
Lindsay Lohan
Jonathan Bennett.
Collection Christophel © Paramount Pictures / MG Films (Photo by Paramount Pictures / MG Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Ne keresd a logikát!

A magyar szinkronos verzióban narrátor olvassa fel a feliratot, miszerint „Úszóedzés a vetítőben, az előadóterem felett”, amit Aaron, a gimi nem túl eszes szépfiúja egy vállrándítással el is fogad. Mindez egyébként egy csel része, hogy a fiú rajtakapja a barátnőjét egy másik sráccal.

LOS ANGELES - APRIL 30: The movie "Mean Girls", directed by Mark Waters. Seen here, Lindsay Lohan as Cady Heron. Initial theatrical release April 30, 2004. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

A konklúzió

A film fő tanulsága a főszereplő Cady szájából hangzik el: „Ha mást ledagadtozol, nem leszel karcsú. Ha butának nevezel másokat, attól nem leszel okosabb. Hiába tettem tönkre Regina George életét, nem lettem tőle boldogabb. Az életben nincs más megoldás, mint megoldani a saját gondjaidat.”

A leglazább anyuka

Amy Poehler játssza az egyik főszereplő anyját, a nagyon laza Mrs. George-ot. Bár összesen alig pár percet szerepel, minden jelenete hibátlan, de a legjobb talán az első felbukkanása, mikor bemutatkozik az új lánynak. „Csak szólj nekem, ha bármi kell! Ne szégyelld magad, oké? Nálunk nem léteznek szabályok. Én nem átlag anya vagyok, hanem jó arc” – mondja egy kacsintás kíséretében.

A rossz lehelet nem menő

„Büdös a szám reggelente” – ennyit tud kibökni a főhős Cady új barátnői panaszáradatára reagálva, miután a többiek olyan csajszis dolgok miatt sopánkodtak, mint például pasis váll, furi hajvonal, nagy pórusok és ciki körömágy.

Lolita malgre moi
Mean girls
2005
Real  Mark S Waters
Lindsay Lohan.
Collection Christophel © Paramount Pictures / MG Films (Photo by Paramount Pictures / MG Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)

Félresikerült bosszúhadjárat

A főgonosz Regina elleni lejáratókampány döcögősen indul (egyebek mellett úgy próbálnak meg kiszúrni vele, hogy lábápoló krémet adnak neki arckrém helyett), és egy ideig nem hoz eredményt. Ekkor jelenti ki a különc Janis: „Megrekedtünk, édes cimborák. Eltelt egy hónap, és annyit értünk el, hogy Regina pofája lábszagú.”

LOS ANGELES - APRIL 30: The movie "Mean Girls", directed by Mark Waters. Seen here, Rachel McAdams as Regina George. Regina gets dressed for Halloween.  Initial theatrical release April 30, 2004. Screen capture. Paramount Pictures. (Photo by CBS via Getty Images)

Halloween csajországban

„A való világban halloweenkor a gyerekek bújnak jelmezbe és cukrot kérnek. Csajországban halloween az évnek az az éje, mikor egy lány szajhának öltözhet, és a többi lány nem szólja meg érte. A vagány bulák csak fehérneműt vesznek meg némi állatfület” – elmélkedik az Afrikában szocializálódott Cady, aki mivel nem tudott ezekről a szabályokról, ijesztő jelmezbe bújt, amiért furcsán is néztek rá a kortársai.